Skip to main content

Χρηματιστήριο: Εντυπωσιακή η πρεμιέρα της Τρ. Κύπρου – Ράλι στα 2,2 δισ. ευρώ

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στα 5 ευρώ η τιμή της μετοχής

Εντυπωσιακή αποδεικνύεται η πρεμιέρα της Τράπεζα Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη μετοχή να κάνει ράλι στα πρώτα λεπτά της διαπραγμάτευσης, δίνοντας ένα σημαντικό «μπουστάρισμα» στην ελληνική αγορά.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο τίτλος της τράπεζας, λίγο μετά τις 11.00 το πρωί, βρίσκεται στην «κορυφή» του πίνακα με τις καλύτερες ημερήσιες επιδόσεις, καθώς ενισχύεται κατά 4,6% και φθάνει στα 5,00 ευρώ (τιμή εκκίνησης τα 4,78 ευρώ).

Μάλιστα, κάποια στιγμή στο πρώτο 30λέπτο της ημέρας, η άνοδος της μετοχής ξεπέρασε ακόμα και το +6%, οδηγώντας την τιμή έως τα 5,10 ευρώ.

Η πρεμιέρα της Τρ. Κύπρου, όπως και αναμενόταν, συγκεντρώνει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς έχουν ήδη διακινηθεί 76.724 τεμάχια, συνολικής αξίας 386.045 ευρώ -4ος υψηλότερος τζίρος στο ταμπλό.

Αράπογλου: Η Εθνική, η Τρ. Κύπρου και η επιστροφή στο Χρηματιστήριο

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η αποτίμηση της κυπριακής τράπεζας να υπερβαίνει τα 2,2 δισ. ευρώ, καταλαμβάνοντας την 15η θέση στον πίνακα των πολυτιμότερων εισηγμένων στο Χ.Α. και βοηθώντας τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς να ξεπεράσει το φράγμα των 100 δισ. ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι η διοίκηση Αράπογλου – Νικολάου έχει ορίσει ως ειδικό διαπραγματευτή την Euroxx Χρηματιστηριακή, ενώ «τρέχει» και πρόγραμμα αγοράς ιδίων αγορών έως 25 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις μετοχών έως 400 εκατ. ευρώ

Βασικοί μέτοχοι της Τράπεζα Κύπρου, η οποία παράλληλα διαπραγματεύεται και στην αγορά της Λευκωσίας, είναι η Lamesa Investments με 9,3%, η CAR VAL με 9,1%, η SENVEST Management με 9,0%, η CAIUS Capital με 5,4% και η EBRD με 5,0%.

Στο μεταξύ, κάποιοι εκ των μετόχων είναι πολύ πιθανό να θελήσουν να ρευστοποιήσουν τις τοποθετήσεις τους, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η αξία των προσφερόμενων μετοχών μπορεί να φθάσει στα 400 εκατ. ευρώ.

Στο α’ εξάμηνο του 2024, η Τράπεζα Κύπρου εμφάνισε καθαρά κέρδη 271 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 22% σε σχέση με τα 221 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Με βάση τα στοιχεία του investing, η μέση τιμή – στόχος των αναλυτών τοποθετείται στα 6,7 ευρώ σε βάθος 12μηνου, κάτι που ενσωματώνει περιθώριο ανόδου +40%.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές διακινούν το περισσότερο χρήμα – Το top10 στον ημερήσιο τζίρο

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)