Skip to main content

Χρηματιστήριο: Παράταση στη στασιμότητα – Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν

×ÑÇÌÁÔÇÓÔÇÑÉÏ (EUROKINISSI/ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ ÓÙÔÇÑÇÓ)

Συνεχίζει την πλάγια κίνηση ο Γενικός Δείκτης

Συνέχεια στην εικόνα στασιμότητας των τελευταίων εβδομάδων δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την επιφυλακτικότητα να παραμένει κυρίαρχη.

Η ελληνική αγορά, μ’ αυτό τον τρόπο, παραμένει εγκλωβισμένη στο στενό εύρος των 1.400 – 1.450 μονάδων, αδυνατώντας να πλησιάσει τα φετινά υψηλά των 1.502 μονάδων, παρά τα διαδοχικά ρεκόρ σε Φρανκφούρτη και Wall Street.

Σίγουρα, το επικείμενο placement στην Εθνική Τράπεζα, όπως και οι υπόλοιπες εταιρικές εξελίξεις (ΑΜΚ στη Cenergy, είσοδος της Τρ. Κύπρου) διαδραματίζουν ρόλο σ’ αυτήν την πλάγια κίνηση, δεδομένου ότι οι traders εξοικονομούν δυνάμεις, προκειμένου να καλύψουν την αυξημένη προσφορά μετοχών.

Κάπως έτσι, στην πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,05% και διαμορφώνεται στις 1.424,53 μονάδες, χάνοντας λιγότερο από μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.425,19 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε μία μονάδα (από 1.423,91 έως 1.424,83 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην ξεπερνά τα 2,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15λεπτο.  

Στο ταμπλό, τώρα, Alpha Bank και ΔΕΗ υποχωρούν πέριξ του -1%, ενώ η Εθνική επιχειρεί να «φρενάρει» τις απώλειες του τελευταίου μήνα (-10% στο 30ήμερο), ανακάμπτοντας κατά 1%. Την ίδια στιγμή, η Τρ. Κύπρου πραγματοποιεί εντυπωσιακό ντεμπούτο στο Χ.Α. και αναρριχάται δυναμικά έως το +6%.

Χρηματιστήριο: Εντυπωσιακή η πρεμιέρα της Τρ. Κύπρου – Ράλι στα 2,2 δισ. ευρώ

Αντίρροπες δυνάμεις στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης δίνει συνέχεια στην εικόνα στασιμότητας των τελευταίων εβδομάδων, καθώς βρίσκεται στο -0,14% και τις 1.218 μονάδες, απέχοντας 10% από τα φετινά υψηλά.

Η μετοχή της Alpha υποχωρεί στο -1,32% και το 1,574 ευρώ, η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο -0,70% και το 1,973 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο +0,37% και τα 3,814 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται στο +1,17% και τα 7,264 ευρώ.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Τράπεζα Κύπρου, η οποία επιστρέφει έπειτα από 11 χρόνια στη Λεωφόρο Αθηνών. Η εκκίνηση της μετοχής αποδεικνύεται εντυπωσιακή, καθώς εκτινάσσεται στο +6,2% και τα 5,08 ευρώ (αποτίμηση 2,2 δισ. ευρώ).

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,27% και 3.446 μονάδες), η μετοχή της Cenergy διολισθαίνει στο -1,9% και τα 9,7 ευρώ, χωνεύοντας τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά. Οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ – Titan – ΔΕΗ έπονται με απώλειες στο -1%. Στον αντίποδα, η μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κερδίζει +1,6%, ενώ η μετοχή της Motor Oil προσπαθεί να ανακάμψει από τις πρόσφατες απώλειες, καταγράφοντας αύξηση περίπου +1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,48% και 2.327 μονάδες), η μετοχή της Optima Bank ξεχωρίζει αρνητικά στο -2,5% και τα 13 ευρώ, με τη μετοχή της Ideal να χάνει 1,6% και να πέφτει στα 6 ευρώ. Αντίθετα, οι μετοχές των Κρι – Κρι, ΕΧΑΕ και Lavipharm ενισχύονται κατά 0,7%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 43 μετοχές κινούνται ανοδικά, 30 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 100,2 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από την είσοδο της Τρ. Κύπρου.

Αράπογλου: Η Εθνική, η Τρ. Κύπρου και η επιστροφή στο Χρηματιστήριο

Αναζητείται… καταλύτης

Σε αναζήτηση του αναγκαίου καταλύτη, ο οποίος θα καταφέρει να ξεκολλήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών από το στενό εύρος διακύμανσης των 1.400 – 1.450 μονάδων, εξακολουθεί να βρίσκεται η ελληνική αγορά, η οποία βλέπει τους ξένους δείκτες (π.χ. DAX, Dow Jones) να φιγουράρουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενόσω η ίδια αδυνατεί να προσεγγίσει τα φετινά ρεκόρ των 1.502 μονάδων.

Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και 28 συνεχόμενες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης είναι εγκλωβισμένος σ’ ένα εύρος μόλις 50 μονάδων, με τις 1.400 μονάδες να συνιστούν τη βασική στήριξη και τις 1.450 μονάδες να αποτελούν την απροσπέλαστη αντίσταση.

Κι όλα αυτά, ενώ η μέση ημερησία αξία των συναλλαγών δεν υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ, παρά το μπαράζ προσυμφωνημένων πακέτων.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι έρχονται να θίξουν και την εξής παράμετρο: Εφόσον η ελληνική αγορά δεν καταφέρνει να υπερβεί τις 1.450 μονάδες, έχοντας ως σύμμαχο ένα ευοίωνο σκηνικό στο εξωτερικό -ιδίως μετά την επιθετική μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve και την προάσπιση του σεναρίου της «ομαλής προσγείωσης» για την αμερικανική οικονομία- τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση ενδεχόμενης διόρθωσης των διεθνών χρηματιστηρίων από τα τρέχοντα ιστορικά υψηλά; Ρητορικό, φυσικά, το ερώτημα.

Αυτήν την στιγμή, σε κάθε περίπτωση, η εστίαση των επενδυτών στρέφεται στη μεγάλη και κρίσιμη αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, η οποία εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα εντός του Οκτωβρίου.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, την πρόθεση της Cenergy να αντλήσει έως 200 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, τις εξελίξεις στην Attica Bank, αλλά και τα πιθανά placements απ’ όσες εισηγμένες θελήσουν να βελτιώσουν τη μετοχική τους διασπορά.

Σήμερα, παράλληλα, κάνει ντεμπούτο στο Χ.Α. η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου (στην τιμή των 4,78 ευρώ), όπου υπάρχουν αρκετοί μέτοχοι μειοψηφίας, οι οποίοι θα ήθελαν να πουλήσουν το ποσοστό τους.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές διακινούν το περισσότερο χρήμα – Το top10 στον ημερήσιο τζίρο

Πρόκειται για μια σειρά εταιρικών γεγονότων, τα οποία αναμφίβολα θα απαιτήσουν σημαντική ρευστότητα από τους επενδυτές.

Κι αυτό, ενδεχομένως, εξηγεί εν μέρει τα αίτια πίσω από την τη τρέχουσα μεταβλητότητα, με τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια να κάνουν συντήρηση δυνάμεων και εξοικονόμηση «πυρομαχικών», προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν τη μελλοντική προσφορά μετοχών, η κορύφωση της οποίας αναμένεται μέσα στο φθινόπωρο.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η επικείμενη δημόσια πρόταση στην Τέρνα Ενεργειακή, η οποία εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως ένα ικανό «μαξιλάρι» ασφαλείας για την τόνωση της διαθέσιμης ρευστότητας.

Μέσα σ’ αυτό το ρευστό περιβάλλον, οι εισηγμένες συνεχίζουν να προσφέρουν ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, τα οποία όμως φαίνεται ότι έχουν ήδη προεξοφληθεί, μην εκπλήσσοντας θετικά την αγορά.

Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι οι περισσότερες εταιρείες επιβεβαιώνουν την εικόνα της βελτιωμένης και «δυνατής» κερδοφορίας, η οποία στο α’ εξάμηνο του 2024 είναι υψηλότερη κατά τουλάχιστον +15% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Αυτό αναμένεται να αποδειχθεί και την τρέχουσα εβδομάδα, όταν δημοσιεύσουν τα οικονομικά μεγέθη και οι τελευταίες εισηγμένες του FTSE Large Cap (ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.).

Νωρίς το πρωί, στο μεταξύ, η διοίκηση της Profile ανακοίνωσε αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας κατά 29% και άλμα της καθαρής κερδοφορίας κατά 71%.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, μετά τα πρόσφατα ρεκόρ, ως απόρροια της επιθετικής μείωσης των επιτοκίων της Federal Reserve, οι επενδυτές σπεύδουν να αφομοιώσουν τα ιστορικά υψηλά, με αποτέλεσμα να επιδίδονται σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις.

Στην Ευρώπη, ενδεικτικά, ο γενικός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί ελαφρώς στο -0,13% και τις 513 μονάδες, με τους δείκτες σε Παρίσι και Μιλάνο να χάνουν 0,5%. Όσον αφορά τη Wall Street, τα futures του Dow Jones δείχνουν μια μικρή πτώση της τάξης των 100 μονάδων.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα χαμηλά της Aegean και η αναμονή στην ΤΕΡΝΑ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)