Όταν ο άνθρωπος που έχτισε τη μεγαλύτερη περιουσία στην ιστορία από επενδύσεις – και του οποίου η προτιμώμενη περίοδος διακράτησης μετοχών είναι το «για πάντα» – «ξεφορτώνεται» με ταχείς ρυθμούς δύο από τις πιο διαδεδομένες μετοχές στον κόσμο, τα ερωτήματα σχετικά με το τι σημαίνει για την αγορά και οικονομία είναι αναπόφευκτα.
Ο Γουόρεν Μπάφετ μειώνει σταθερά την έκθεσή του στην Apple και τη Bank of America τους τελευταίους μήνες.
Η θέση του στην Apple έχει σχεδόν μειωθεί στο μισό φέτος και το μερίδιο της Berkshire Hathaway στην Bank of America, ύστερα από πωλήσεις ύψους 8 δισ. δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, συρρικνώθηκε στο 10,7%.
Αυτό καταρχήν σημαίνει ότι η αγορά είναι πολύ ακριβή ακόμη και για τους πιστούς που θέλουν να αγοράσουν και να διακρατήσουν τις μετοχές. Σημαίνει επίσης ότι το έξυπνο χρήμα ξεθωριάζει αυτό το ράλι και ότι ο Μπάφετ πιθανότατα περιμένει απότομη διόρθωση.
Και το γεγονός ότι δεν έχει προβεί σε καμία μεγάλη εξαγορά εταιρείας εδώ και καιρό, παρόλο που έχει στη διάθεσή του ένα τεράστιο ποσό ρευστού, υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο την προφανή έλλειψη ευκαιριών και προοπτικής, σχολιάζει το CNBC.
Υπάρχει πάντως και ο αντίλογος. Η Berkshire ήταν καθαρός πωλητής μετοχών από το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο σε καθένα από τα τελευταία επτά τρίμηνα – περίοδος κατά την οποία ο S&P 500 ανατιμήθηκε κατά 50%.
Γιατί πουλάει ο Μπάφετ;
Αυτό που πιθανότατα αντικατοπτρίζει, πιο άμεσα, το sell-down σε Apple και BofA είναι το πόσο επικίνδυνα μεγάλες έγιναν αυτές οι θέσεις στο χαρτοφυλάκιο της Berkshire. Στο παρελθόν είχε δηλώσει πως είχε μετανιώσει που δεν πούλησε μέρος της τεράστιας συμμετοχής του του στην Coca-Cola όταν η μετοχή εκτινάχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Με την Apple λοιπόν ίσως να θέλησε να αποφύγει το ίδιο λάθος.
Όσο για την Bank of America, ήταν μια εξαιρετικά κερδοφόρα επένδυση που εισήχθη με ευκαιριακό τρόπο λίγο μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, και πιθανώς υπάρχει κάποιος λογικός στόχος τουλάχιστον να μειωθεί το μερίδιο της Berkshire κάτω από το όριο του 10%, που συνοδεύεται και από πιο αυστηρό έλεγχο των κινήσεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.