Skip to main content

Χρηματιστήριο: Κερδισμένοι και χαμένοι του κλάδου των τροφίμων

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Οι μετοχές που ξεχωρίζουν κι αυτές που ακολουθούν ασθμαίνοντας

Συγκρατημένα θετικές είναι οι φετινές αποδόσεις των 6+2 μετοχών, οι οποίες συνθέτουν τον ευρύτερο κλάδο Τροφίμων – Αναψυκτικών – Ποτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Κάτι εξαιρετικά σημαντικό, αν αναλογιστούμε τις συνολικά 22 αποχωρήσεις και διαγραφές εισηγμένων του κλάδου από το 2010 έως και σήμερα -ένα αρνητικό σερί, το οποίο αναμένεται να σπάσει με την επικείμενο είσοδο της Korinthian Foods.

Ξεκινώντας από τη Νο.1 εταιρεία του ταμπλό, δηλαδή την Coca – Cola, η μετοχή «τρέχει» με ρυθμό +23% από τις αρχές του 2024, έχοντας ανεβάσει τη συνολική της κεφαλαιοποίηση σε επίπεδα άνω των 12 δισ. ευρώ. Σήμερα, μάλιστα, η εισηγμένη απέχει ελάχιστα από τις «κορυφές» των 34 ευρώ, τα οποία αποτελούν υψηλό έτους αλλά και υψηλό 4,5 ετών.

Ακολούθως ο επενδυτής συναντά τη μετοχή της Κρι – Κρι, η οποία φιγουράρει στα ιστορικά υψηλά των 13 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά τουλάχιστον 36% μέσα στο τρέχον έτος. Κάπως έτσι, η αποτίμηση της γαλακτοβιομηχανίας από τις Σέρρες υπερβαίνει τα 440 εκατ. ευρώ.

Παπακωνσταντίνου: Ο… μετρ των deals – Από το πωλητήριο στα αναψυκτικά και στα καπάκια έως το «μπαμ» των Attica Stores

Η μετοχή της Εβροφάρμα, παράλληλα, παρουσιάζει μια αθροιστική μεταβολή της τάξης του 27%, παρά το γεγονός ότι έχει διορθώσει κατά σχεδόν -23% από τις φετινές κορυφές του 1,9 ευρώ. Ακόμα και έτσι, όμως, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας γάλακτος από τον Έβρο ξεπερνά το ορόσημο των 20 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η μετοχή της Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος, η οποία δραστηριοποιείται στα άλευρα και εδρεύει στον Πειραιά, εμφανίζει μια μίνιμουμ άνοδο 3% από τις αρχές του έτους.

Οι χαμένοι του κλάδου

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Loulis Food, η οποία διαθέτει μια κεφαλαιοποίηση άνω των 40 εκατ. ευρώ, υποχωρεί κατά 10% μέσα στο 2024, απέχοντας αισθητά από τα περσινά υψηλά 4ετίας των 3,5 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η Κτήμα Λαζαρίδης βλέπει τη μετοχή να διολισθαίνει ελαφρώς κατά 3%, κάτι που έχει «ψαλιδίσει» την αποτίμηση στα 32 εκατ. ευρώ, ενώ η μετοχή της Μύλοι Κεπενού, η οποία έχει αναδιπλωθεί κατά 27% μέσα στο 2024, αξίζει πλέον 10 εκατ. ευρώ.

Στους χαμένους θα πρέπει να προσθέσουμε και τη μετοχή του Αγροτικού Οίκου Σπύρου, η οποία από τον Μάιο του 2021 βρίσκεται στην Κατηγορία της Επιτήρησης. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύει με διαγραφή από το ταμπλό, εφόσον δεν καταφέρει να παρουσιάσει πρόοδο έως τα μέσα του 2025. Προς το παρόν, πάντως, οι απώλειες της μετοχής ξεπερνούν το 31% στο τρέχον έτος, με την κεφαλαιοποίηση να έχει βουλιάξει μόλις τα 3,7 εκατ. ευρώ.

Οι φετινές αποδόσεις των μετοχών του κλάδου Τροφίμων – Ποτών – Αναψυκτικών

• Κρι – Κρι +36%
• Εβροφαρμα +27%
• Coca Cola +23%
• Σαραντόπουλος +2,8%
• Κτήμα Λαζαριδης -4,2%
• Loulis Food -10%
• Μύλοι Κεπενού -27%
• Αγροτικός Οίκος Σπύρου -31%

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές βλέπουν με τα… κιάλια τα χαμηλά έτους – Ράλι έως και +55%

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)