Skip to main content

Χρηματιστήριο: Πακέτα και FTSE Russell «κρατούν» το ενδιαφέρον

×ÑÇÌÁÔÇÓÔÇÑÉÏ (EUROKINISSI/ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ ÓÙÔÇÑÇÓ)

Μικρές μεταβολές για τον Γενικό Δείκτη

Την πλάγια κίνηση συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιφυλακτικές τοποθετήσεις, δίνοντας συνέχεια στην εικόνα… εσωστρέφειας.

Η ελληνική αγορά, μ’ αυτό τον τρόπο, παραμένει εγκλωβισμένη για ακόμη μία ημέρα στο στενό εύρος των 1.400 – 1.450 μονάδων, αδυνατώντας να ξεφύγει από την παγιωμένη εικόνα της παρατεταμένης επιφυλακτικότητας.

Το ενδιαφέρον, πάντως, στρέφεται στο rebalancing των δεικτών του FTSE Russell, με τη Cenergy να παίρνει τη θέση της Viohalco στον Large Cap και την τελευταία (Viohalco) να εισέρχεται στον Mid Cap μαζί με την Intralot.

Συγκεκριμένα, στην 5η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή πτώση κατά 0,27% και διαμορφώνεται στις 1.424,53 μονάδες, χάνοντας σχεδόν τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.428,39 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 1.423,75 έως 1.432,23 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 45 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11,5 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η Motor Oil θέτει σε δοκιμασία τα 21 ευρώ, ενώ χωρίς αντίδραση παραμένει η μετοχή της Εθνικής, η οποία βρίσκεται κάτω των 7,3 ευρώ (χαμηλό 1,5 μήνα). Στον αντίποδα, οι Metlen – ΟΠΑΠ – Cenergy διευρύνονται κατά 1%, παρέχοντας ορισμένα στηρίγματα.

Χρηματιστήριο: Χαμηλές «πτήσεις» για την Aegean – Πτώση 5% μέσα στον Σεπτέμβριο

Απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, δίχως διάθεση να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, αναδιπλώνεται στο -0,40% και τις 1.221 μονάδες, με το επικείμενο placement στην Εθνική να συνιστά μόνιμη πηγή μεταβλητότητας.

Η μετοχή της ΕΤΕ, αναλυτικότερα, περιορίζεται στο -0,30% και τα 7,276 ευρώ (χαμηλό 1,5 μήνα), η μετοχή της Alpha μειώνεται στο -0,50% και το 1,584 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο -0,45% και τα 3,803 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank μειώνεται στο -0,50% και το 1,982 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,28% και 3.454 μονάδες), η μετοχή της Motor Oil συρρικνώνεται κατά 1,5% και θέτει σε δοκιμασία τα 21 ευρώ. Κατά τουλάχιστον 2% υποχωρεί, επίσης, η μετοχή της Aegean, ενώ Jumbo και Autohellas χάνουν πέριξ του 1,5%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Metlen κερδίζει 1% και επιστρέφει άνω των 34 ευρώ. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ ενισχύονται πέριξ του +1%, με τη μετοχή της Cenergy να σκαρφαλώνει ξανά στα ρεκόρ των 10 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,04% και 2.324 μονάδες), η μετοχή του ΟΛΠ ξεχωρίζει θετικά στο +1,1% και τα 27,3 ευρώ, προσεγγίζοντας ξανά τα ρεκόρ των 28 ευρώ. Κέρδη 1,5% παρουσιάζει, παράλληλα, η μετοχή της Quest, ενώ οι μετοχές των Intracom και Profile ακολουθούν στο +0,9%. Αντίθετα, οι μετοχές των Intrakat και Τεχνικής Ολυμπιακής οπισθοχωρούν κατά τουλάχιστον 1%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Attica Bank, η οποία επανέρχεται στο βαθύ κόκκινο (-4,2%).

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 38 μετοχές κινούνται ανοδικά, 54 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,1 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Τα «μικρά»… διαμάντια του 2024 – Ποιες μετοχές κάνουν ράλι έως και 109%

Χωρίς «καταλύτες» το Χρηματιστήριο

Απογοητευτική παραμένει η εικόνα της αγοράς στην Αθήνα, καθώς ενόσω ο γερμανικός DAX και ο αμερικανικός Dow Jones φιγουράρουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει εγκλωβιστεί στην εσωστρέφεια και στην απάθεια.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ευφορία από την επιθετική μείωση των επιτοκίων της Federal Reserve μόλις που «ακούμπησε» την Αθήνα, η οποία συνεχίζει την αυτόνομη πορεία της παρατεταμένης στασιμότητας και επιφυλακτικότητας.

Σίγουρα, αυτή η σταθερή υποαπόδοση σε σχέση με το εξωτερικό σχετίζεται με τις εξελίξεις που ακολουθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι η αγορά πρέπει να βρει ρευστότητα, προκειμένου να «καλύψει» την εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου, το placement του ΤΧΣ στην Εθνική, αλλά και την ΑΜΚ της Cenergy.

Την ίδια στιγμή, ενόσω η ισχυρή κερδοφορία έχει ήδη προεξοφληθεί, η απουσία νέων «καταλυτών» διαδραματίζει καίριο ρόλο σ’ αυτήν την πλάγια κίνηση του Γενικού Δείκτη, ο οποίος για 27 συνεχόμενες συνεδριάσεις κινείται στο εύρος των 1.400 – 1.450 μονάδων.

Μυλωνάς: Θα γυρίσει το παιχνίδι; H ανάκαμψη του αλουμινίου, η πώληση του χυτηρίου και οι… servicers

Όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, στο επίκεντρο τίθενται οι μετοχές των Viohalco και Attica Bank, οι οποίες χθες ανακοίνωσαν τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, αλλά και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ εν μέσω των διαδοχικών εξελίξεων για την ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου.

Σήμερα, επίσης, έχουμε το rebalancing των δεικτών του FTSE Russell, με τη Cenergy να προστίθεται στον Large Cap και τη Viohalco να «υποβαθμίζεται» στον Mid Cap, στον οποίο εισέρχεται για πρώτη φορά η Intralot. Αναμφίβολα, αυτές οι αλλαγές θα προκαλέσουν σημαντική αύξηση των ροών, με «πρωταγωνίστριες» τις παραπάνω τρεις μετοχές.

Σε επίπεδο εβδομάδας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η συνεδρίαση της Παρασκευής, η μεταβολή του Γενικού Δείκτη ανέρχεται στο +0,6%, με τον Σεπτέμβριο να παραμένει οριακά πτωτικός κατά 0,2%.

Αφομοιώνουν τα ρεκόρ στο εξωτερικό

Μετά τα χθεσινά ισχυρά κέρδη, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σπεύδει να αφομοιώσει τα κεκτημένα, με αποτέλεσμα να αναδιπλώνεται στο -0,70% και τις 518 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη, από την πλευρά του, υποχωρεί κατά 0,94%, παραμένοντας ωστόσο, κοντά στα ιστορικά υψηλά.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια της Wall Street προμηνύουν την εμφάνιση οριακών μεταβολών κατά την έναρξη της συνεδρίασης το απόγευμα, με τον Dow Jones να «κρατά» τα επίπεδα – ρεκόρ των 42.000 μονάδων.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το ασταμάτητο ράλι του ΟΤΕ, τα υψηλά της Lamda και η ώθηση στην Intralot

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)