Skip to main content

Χρηματιστήριο: «Εγκλωβισμένο» για 27 συνεχόμενες συνεδριάσεις

INTIME – NEWS

Στο +0,6% η εβδομαδιαία μεταβολή του Γενικού Δείκτη

Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να έκλεισε την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδο της ημέρας (1.428 μονάδες), αλλά οι επενδυτές επ’ ουδενί δηλώνουν ικανοποιημένοι από την πορεία του Γενικού Δείκτη.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι την ώρα που η ελληνική αγορά κατέγραφε ημερήσια κέρδη μόλις κατά 0,63%, ο Stoxx 600 στην Ευρώπη τερμάτιζε άνω των 521 μονάδων και ο Dow Jones στις ΗΠΑ κατέρριπτε το ιστορικό ρεκόρ των 42.000 μονάδων.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το ασταμάτητο ράλι του ΟΤΕ, τα υψηλά της Lamda και η ώθηση στην Intralot

Κάπως έτσι, η ευφορία από την επιθετική μείωση των επιτοκίων της Federal Reserve κατά 50 μονάδες βάσης μόλις που «ακούμπησε» την Αθήνα, η οποία συνεχίζει την αυτόνομη πορεία της παρατεταμένης στασιμότητας και επιφυλακτικότητας.

Σίγουρα, αυτή η σταθερή υποαπόδοση σε σχέση με το εξωτερικό σχετίζεται με τις εξελίξεις που ακολουθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι η αγορά πρέπει να βρει ρευστότητα, προκειμένου να «καλύψει» την εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου, το placement του ΤΧΣ στην Εθνική, αλλά και την ΑΜΚ της Cenergy.

Την ίδια στιγμή, ενόσω η ισχυρή κερδοφορία έχει ήδη προεξοφληθεί, η απουσία νέων «καταλυτών» διαδραματίζει καίριο ρόλο σ’ αυτήν την πλάγια κίνηση του Γενικού Δείκτη, ο οποίος για 27 συνεχόμενες συνεδριάσεις κινείται στο εύρος των 1.400 – 1.450 μονάδων.

Μυλωνάς: Θα γυρίσει το παιχνίδι; H ανάκαμψη του αλουμινίου, η πώληση του χυτηρίου και οι… servicers

Η προσοχή στο ταμπλό

Όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, στο επίκεντρο τίθενται οι μετοχές των Viohalco και Attica Bank, οι οποίες χθες ανακοίνωσαν τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, αλλά και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ εν μέσω των διαδοχικών εξελίξεων για την ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου.

Σήμερα, επίσης, έχουμε το rebalancing των δεικτών του FTSE Russell, με τη Cenergy να προστίθεται στον Large Cap και τη Viohalco να «υποβαθμίζεται» στον Mid Cap, στον οποίο εισέρχεται για πρώτη φορά η Intralot. Αναμφίβολα, αυτές οι αλλαγές θα προκαλέσουν σημαντική αύξηση των ροών, με «πρωταγωνίστριες» τις παραπάνω τρεις μετοχές.

Σε επίπεδο εβδομάδας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η συνεδρίαση της Παρασκευής, η μεταβολή του Γενικού Δείκτη ανέρχεται στο +0,6%, με τον Σεπτέμβριο να παραμένει οριακά πτωτικός κατά 0,2%.

Χρηματιστήριο: Τα «μικρά»… διαμάντια του 2024 – Ποιες μετοχές κάνουν ράλι έως και 109%

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)