Χωρίς να επωφελείται του εν εξελίξει ράλι στο εξωτερικό συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τα «βαρίδια» να κρατούν εγκλωβισμένο τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 1.420 μονάδων.
Η απόφαση της Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης δεν φαίνεται ικανή να «αναθερμάνει» το αγοραστικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα της διατήρηση της παρατεταμένης εικόνας στασιμότητας και αδιαφορίας.
Κι όλα αυτά, ενόσω ο Stoxx 600 στην Ευρώπη αναρριχάται κατά σχεδόν 1,5% και ο Dow Jones στις ΗΠΑ ετοιμάζεται για ακόμη ένα ιστορικό υψηλό, δεδομένου ότι τα futures του βιομηχανικού δείκτη ενισχύονται κατά περίπου 500 μονάδες.
Συγκεκριμένα, στην 4η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή αύξηση κατά 0,18% και διαμορφώνεται στις 1.422,05 μονάδες, κερδίζοντας 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.419,50 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 1.416,78 έως 1.424,61 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 48 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10,8 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, η Motor Oil προσπαθεί να ξεχωρίσει στο +0,8% και να ανακτήσει ένα μέρος των χθεσινών απωλειών. Πειραιώς, Viohalco, ΔΕΗ και Metlen, βρίσκονται, επίσης, σε θετικό έδαφος (κέρδη έως 1%), ενώ οι Jumbo και ΟΠΑΠ υποχωρούν κατά 0,5%.
Χρηματιστήριο – Τέρνα Ενεργειακή: Γιατί οι επενδυτές αγοράζουν στα 19,5 ευρώ
Οριακά κέρδη στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, χωρίς να εντυπωσιάζει, βρίσκεται μόλις στο +0,16% και τις 1.221 μονάδες, εξακολουθώντας να απέχει περίπου 10% από τα φετινά υψηλά (1.354 μονάδες).
Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται στο +0,82% και τα 3,824 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διευρύνεται στο +0,30% και το 1,976 ευρώ, η μετοχή της Alpha διαπραγματεύεται στο +0,45% και το 1,5755 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής περιορίζεται στο -0,38% και τα 7,306 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,18% και 3.445 μονάδες), η μετοχή της Motor Oil αυξάνεται κατά 0,8% και παίρνει πίσω ένα μέρος των χθεσινών απωλειών. Κοντά στο +1% διαπραγματεύονται, επίσης, οι μετοχές των Sarantis, ΔΕΗ, Viohalco και Lamda Development. Μία ανάσα από τα ρεκόρ των 10 ευρώ βρίσκεται, από την πλευρά της, η μετοχή της Cenergy, ενώ η μετοχή της Metlen ενισχύεται στο +0,6% και τα 33,4 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ διολισθαίνει κατά 0,9%, με τις μετοχές των ΟΠΑΠ, Aegean και Jumbo να χάνουν από 0,5%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,04% και 2.306 μονάδες), χωρίς να υπάρχει κάποια μετοχή που ξεχωρίζει ιδιαίτερα, η προσοχή στρέφεται κυρίως στην Intracom Holdings, η οποία διευρύνεται στο +1,1% και τα 3,01 ευρώ. ΟΛΠ, Κρι – Κρι, Intralot, ΕΥΑΘ και Profile ακολουθούν πέριξ του +1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής μειώνεται κατά 1,2%, με τις μετοχές των Optima Bank και Πλαστικά Θράκης να έπονται στο 0,9% και 0,5%, αντίστοιχα.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 55 μετοχές κινούνται ανοδικά, 36 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 17 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 97,9 δισ. ευρώ.
Σίψας: Τα θρανία για το νέο… πτυχίο και το περιττό (;) stock split
Χωρίς διάθεση το Χρηματιστήριο
Με βήμα σημειωτόν συνεχίζει και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το εύφορο κλίμα στο εξωτερικό δεν δείχνει ικανό να «σηκώσει» τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος χάνει ακόμη μία ευκαιρία να πλησιάσει τα φετινά υψηλά των 1.502 μονάδων.
Η χθεσινοβραδινή απόφαση της Federal Reserve, δηλαδή της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, να προχωρήσει σε επιθετική μείωση -η πρώτη από την εποχή της πανδημίας- των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης αποτελεί τον παράγοντα «X» της συνεδρίασης.
Κι αυτό, διότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι η Fed, κατόπιν αυτής της κίνησης, προετοιμάζεται για το σενάριο της «ομαλής προσγείωσης», θέλοντας να αποφύγει μια ανώμαλη υποχώρηση της αμερικανικής οικονομίας, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του ΑΕΠ.
Μάλιστα, μην ξεχνάμε ότι οι αναλυτές δεν αποκλείουν πλέον ακόμη μία παρέμβαση των 50 μονάδων βάσης στα αμερικανικά επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που θα ανέβαζε την αθροιστική επιτοκιακή μείωση στις 100 μονάδες βάσης.
Όλα αυτά, εύλογα, βελτιώνουν το κλίμα στις διεθνείς αγορές μετοχών, κάτι το οποίο, ωστόσο, δεν φαίνεται να συγκινεί την Αθήνα, η οποία εδώ και αρκετές εβδομάδες (26 διαδοχικές συνεδριάσεις) πελαγοδρομεί μεταξύ των 1.400 και των 1.450 μονάδων, αδυνατώντας να ξεφύγει απ’ αυτό το στενό εύρος διακύμανσης.
Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το επικείμενο placement στην Εθνική Τράπεζα εξακολουθεί να συντηρεί τη μεταβλητότητα, δεδομένου ότι αρκετά ξένα funds ρευστοποιούν διάφορες θέσεις, προκειμένου να αποκτήσουν την απαιτούμενη ρευστότητα και να συμμετάσχουν στη διαδικασία πώλησης μέρους του 18,3% που ελέγχει σήμερα το ΤΧΣ.
Σημειώνεται ότι, όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, η Viohalco δημοσιεύει τα οικονομικά στοιχεία του α’ εξαμήνου, ενώ στο επίκεντρο συνεχίζει να βρίσκεται η μετοχή του ΑΔΜΗΕ εν μέσω των εξελίξεων για το καλώδιο Κρήτης – Κύπρου.
Αύριο, επίσης, έχουμε το rebalancing των δεικτών του FTSE Russell, με τη Cenergy να προστίθεται στον Large Cap και τη Viohalco να «υποβαθμίζεται» στον Mid Cap, στον οποίο εισέρχεται και η Intralot.
Ράλι στο εξωτερικό
Έχοντας τον αέρα της Fed, μετά την επιθετική μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, τα διεθνή χρηματιστήρια βρίσκονται στο πράσινο, ενόσω αυξάνεται η διάθεση για την ανάληψη ρίσκου.
Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται δυναμικά στο +1,4% και τις 521 μονάδες, με τον CAC 40 στο Παρίσι να αυξάνεται κατά τουλάχιστον 2%. Στο +1,5% βρίσκεται ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια της Wall Street προμηνύουν ένα δυναμικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, με τον Dow Jones να κερδίζει σχεδόν 500 μονάδες και τον S&P 500 να διευρύνεται κατά τουλάχιστον 1,5%.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)