Skip to main content

Χρηματιστήριο: Παραμένουν τα… βαρίδια, παρά την ευφορία της Fed

INTIME – NEWS

Μικρά κέρδη για τον Γενικό Δείκτη

Σε θετικό έδαφος επιχειρεί να επιστρέψει σήμερα (19/9) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να προσπαθούν να ακολουθήσουν το θετικό κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό.

Η επιθετική μείωση των επιτοκίων της Federal Reserve κατά 50 μονάδες βάσης συνδράμει στην ελαφρά βελτίωση του κλίματος, ενόσω η Ευρώπη κερδίζει περίπου 1% και ο Dow Jones ετοιμάζεται να ανοίξει με άνοδο 250 μονάδων.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι τα «βαρίδια» παραμένουν, κάτι το οποίο δεν επιτρέπει στην ελληνική αγορά να ξεφύγει από το στενό εύρος των 1.400 – 1.450 μονάδων που ταλαιπωρεί τους επενδυτές εδώ και 26 συνεχόμενες συνεδριάσεις.

Συγκεκριμένα, στην 4η ημέρα της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή αύξηση κατά 0,13% και διαμορφώνεται στις 1.421,31 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.419,50 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 1.421,07 έως 1.424,61 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 975.000 ευρώ αφορούν προσυμφωνημένο πακέτο στην ΤΕΝΕΡΓ.

Στο ταμπλό, τώρα, Titan Cement και ΔΕΗ ξεχωρίζουν στο +1%, ενώ Πειραιώς και Eurobank ακολουθούν στο +0,5%. Την ίδια στιγμή, σταθερά άνω των 15 ευρώ συνεχίζει η μετοχή του ΟΤΕ, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή έχει αισίως φθάσει στα 19,5 ευρώ εν αναμονή της δημόσιας πρότασης στα 20 ευρώ.

Μικρά κέρδη στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, χωρίς να εντυπωσιάζει, βρίσκεται στο +0,36% και τις 1.223 μονάδες. Ωστόσο, εξακολουθεί να απέχει περίπου 10% από τα φετινά υψηλά.

Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται στο +0,55% και τα 3,813 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διευρύνεται στο +0,51% και το 1,98 ευρώ, η μετοχή της Alpha διαπραγματεύεται στο +0,19% και το 1,5715 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 7,3 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,27% και 3.448 μονάδες), η μετοχή της Titan Cement σκαρφαλώνει κατά 1% και προσεγγίζει ξανά τα 33 ευρώ. Κοντά στο +1% αυξάνεται και η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ οι μετοχές των Helleniq Energy, Lamda, Metlen και Viohalco κερδίζουν 0,5%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Aegean υποχωρεί στο -0,8% και τα 10,6 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,27% και 2.311 μονάδες), χωρίς να υπάρχει κάποια μετοχή που ξεχωρίζει ιδιαίτερα, η προσοχή στρέφεται κυρίως στην Intralot, η οποία ενισχύεται στο +0,7% και το 1,13 ευρώ. Optima, Lavipharm, Fourlis και Dimand ακολουθούν στο +0,5%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Κρι Κρι διορθώνει από τα διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ, με αποτέλεσμα να αναδιπλώνεται στο -0,7% και τα 13,3 ευρώ. Πλαστικά Θράκης και Ideal χάνουν από 0,5%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 41 μετοχές κινούνται ανοδικά, 26 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 17 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 97,7 δισ. ευρώ.

Σίψας: Τα θρανία για το νέο… πτυχίο και το περιττό (;) stock split

Με… μισή ώθηση από τη Fed

Να επιστρέψει σε θετικό έδαφος προσπαθεί σήμερα (19/9) το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας ώθηση από το βελτιωμένο κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό.

Η χθεσινοβραδινή απόφαση της Federal Reserve, δηλαδή της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, να προχωρήσει σε επιθετική μείωση -η πρώτη από την εποχή της πανδημίας- των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης αποτελεί τον παράγοντα «X» της συνεδρίασης.

Κι αυτό, διότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι η Fed, κατόπιν αυτής της κίνησης, προετοιμάζεται για το σενάριο της «ομαλής προσγείωσης», θέλοντας να αποφύγει μια ανώμαλη υποχώρηση της αμερικανικής οικονομίας, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του ΑΕΠ.

Μάλιστα, μην ξεχνάμε ότι οι αναλυτές δεν αποκλείουν πλέον ακόμη μία παρέμβαση των 50 μονάδων βάσης στα αμερικανικά επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που θα ανέβαζε την αθροιστική επιτοκιακή μείωση στις 100 μονάδες βάσης.

Όλα αυτά, εύλογα, βελτιώνουν το κλίμα στις διεθνείς αγορές μετοχών, κάτι το οποίο ωφελεί και την Αθήνα, η οποία εδώ και αρκετές εβδομάδες (26 διαδοχικές συνεδριάσεις) πελαγοδρομεί μεταξύ των 1.400 και των 1.450 μονάδων, αδυνατώντας να ξεφύγει απ’ αυτό το στενό εύρος διακύμανσης.

Εποχές… 2007 ζει η αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων

Ας ελπίσουμε ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής -έχει προηγηθεί και η μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων- θα αποτελέσει το έναυσμα επιστροφής των αγοραστών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρουσιάζει μια εικόνα παρατεταμένης στασιμότητας.

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το επικείμενο placement στην Εθνική Τράπεζα συντηρεί τη μεταβλητότητα, δεδομένου ότι αρκετά ξένα funds ρευστοποιούν διάφορες θέσεις, προκειμένου να αποκτήσουν την απαιτούμενη ρευστότητα και να συμμετάσχουν στη διαδικασία πώλησης μέρους του 18,3% που ελέγχει σήμερα το ΤΧΣ.

Σημειώνεται ότι, όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, η Viohalco δημοσιεύει τα οικονομικά στοιχεία του α’ εξαμήνου, ενώ στο επίκεντρο συνεχίζει να βρίσκεται η μετοχή του ΑΔΜΗΕ εν μέσω των εξελίξεων για το καλώδιο Κρήτης – Κύπρου.

Αύριο, επίσης, έχουμε το rebalancing των δεικτών του FTSE Russell, με τη Cenergy να προστίθεται στον Large Cap και τη Viohalco να «υποβαθμίζεται» στον Mid Cap, στον οποίο εισέρχεται και η Intralot.

Ευφορία στο εξωτερικό

Έχοντας τον αέρα της Fed, μετά την επιθετική μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, τα διεθνή χρηματιστήρια βρίσκονται στο πράσινο, ενόσω αυξάνεται η διάθεση για την ανάληψη ρίσκου.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,90% και τις 519 μονάδες, με τον CAC 40 στο Παρίσι να αυξάνεται κατά τουλάχιστον 1,3%. Στο +0,7% βρίσκεται ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια της Wall Street προμηνύουν ένα δυναμικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, με τον Dow Jones να κερδίζει περισσότερες από 250 μονάδες και τον S&P 500 να διευρύνεται κατά 1%.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η πτώση 10% στην Εθνική, τα σερί – ρεκόρ της Κρι Κρι και ο «νικητής» του 30ημέρου

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)