Skip to main content

Wall: Κλείσιμο με πτώση μετά τις ανακοινώσεις Πάουελ

REUTERS/Brendan McDermid

«Δεν βλέπω τίποτε στην οικονομία αυτή τη στιγμή που να υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο επιβράδυνσης», είπε ο Πάουελ

Έντονη νευρικότητα παρουσίασαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στο τέλος της συνεδρίασης, καθώς αμέσως μετά το ανακοινωθέν σημείωσαν άνοδο, η οποία όμως ανακόπηκε από τις δηλώσεις του προέδρου Τζερόμ Πάουελ.

Το ράλι που ώθησε προς στιγμή τους S&P 500 και Dow Jones σε επίπεδα ρεκόρ ανακόπηκε από τη στιγμή που η Fed σηματοδότησε ότι δεν θα βιαστεί να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της, μετά τη μείωση των 50 μονάδων βάσης. Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, προειδοποίησε ότι η αγορά δεν θα πρέπει να λάβει ως δεδομένη τη συνέχιση των επιτοκιακών μειώσεων των 50 μονάδων βάσης.

Παρότι αυτό δεν είναι απαραιτήτως αρνητικό δεδομένου ότι οι μεγάλες μειώσεις των επιτοκίων συνοδεύονται από οικονομικές κρίσεις, οι traders επανέφεραν τις μετοχές κοντά στα χαμηλά της συνεδρίασης. Ωστόσο, δεν έλειψαν κάποιες ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προσπαθεί να προλάβει μία πιθανή οικονομική επιβράδυνση.

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 103,08 μονάδων ή 0,25% στις 41.503,10 μονάδες, αφού όμως ενισχύθηκε 375,79 μονάδες αμέσως μετά το ανακοινωθέν της Fed.

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,3% και έκλεισε στις 5.618,26 μονάδες. Ο Nasdaq σημείωσε αντίστοιχη πτώση στις 17.573,30 μονάδες. Οι S&P 500 και Dow Jones άγγιξαν αμέσως μετά την απόφαση ιστορικό υψηλό για να υπαναχωρήσουν ευθύς αμέσως.

Η Federal Reserve οδήγησε το βασικό επιτόκιό της στο εύρος 4,75% έως 5%, στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της μετά από τέσσερα έτη, καθώς ο πληθωρισμός υποχώρησε από τα υψηλά των δύο προηγούμενων ετών.

«Η Επιτροπή έχει αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς στο στόχο του 2% και κρίνει ότι οι κίνδυνοι ως προς την επίτευξη των δύο στόχων του πληθωρισμού και της απασχόλησης είναι σχεδόν εξισορροπημένοι», επισημαίνεται στο ανακοινωθέν.

Οι συναλλασσόμενοι ήλπιζαν σε μία μείωση των 50 μονάδων βάσης αντί για την παραδοσιακή μείωση των 25 μονάδων βάσης και πήραν τελικά αυτό που προσδοκούσαν, όμως οι μετοχές δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τα κέρδη τους.

«Η απόφαση να μειώσει κατά 50 μονάδες βάσης υποδηλώνει ότι η Fed απέκτησε την εμπιστοσύνη που ήθελε ότι η καθοδική τάση του πληθωρισμού είναι σταθερή και ενδεχομένως τώρα να στρέψει την προσοχή της στο να αποφύγει πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία από τη διατήρηση των επιτοκίων σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα για υπερβολικά μεγάλο διάστημα», αναφέρει ο Φίλιπ Στράελ, επικεφαλής επενδύσεων της Morningstar Wealth.

O πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, προσπάθησε να απομακρύνει τις ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα μείωσε επιθετικά τα επιτόκια επειδή βλέπει κάτι ανησυχητικό για την οικονομία. Τόνισε ότι η κίνηση αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό.

«Δεν βλέπω τίποτε στην οικονομία αυτή τη στιγμή που να υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο επιβράδυνσης», είπε ο Πάουελ.

Παρ΄όλα αυτά, οι μετοχές υπαναχώρησαν. Εν μέρει αυτό αποδίδεται στη μεγάλη άνοδο της αναμονής της μεγάλης μείωσης στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Ο S&P 500 ενισχύεται περισσότερο από 18% φέτος και 2% τον τελευταίο μήνα.