Skip to main content

Τουρκία: Μετά τη Shell, συμφωνία και με την TotalEnergies για παραδόσεις LNG

Μακροπρόθεσμη συμφωνία για παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου

Η Τουρκία συμφώνησε με την TotalEnergies για παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε διάστημα δέκα ετών από το 2027.

«Υπογράψαμε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία LNG ανάμεσα στην εθνική εταιρεία μας, την Botas, και την TotalEnergies», ανέφερε μέσω του X ο ανακοίνωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

«Με αυτή τη συμφωνία, η οποία θα ισχύει για 10 χρόνια από το 2027», διευκρίνισε, «δεκάξι φορτία LNG περίπου 1,6 δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων θα παραδίδονται κάθε χρονιά».

«Οι μακροπρόθεσμες συμφωνίες μας για LNG είναι μεγάλης σημασίας για να υπάρξει εγγύηση της ασφάλειας των ενεργειακών προμηθειών της χώρας μας και της περιφέρειάς μας, για να αυξηθεί η διαφοροποίηση των πηγών μας και για να διασφαλισθεί η ευελιξία του εφοδιασμού μας σε ενέργεια», υπογράμμισε ο τούρκος υπουργός.

Η Τουρκία εισάγει το μεγαλύτερο μέρος του αερίου που καταναλώνει από τη Ρωσία, καθώς και από το Κατάρ και το Αζερμπαϊτζάν.

Το deal με τη Shell

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Άγκυρα υπέγραψε με τη Shell 10ετή συμφωνία προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου με δυνατότητα ανακατεύθυνσης των φορτίων προς την Ευρώπη, σε ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια της Άγκυρας να γίνει περιφερειακός κόμβος για το LNG.

Η Shell θα πουλήσει στην κρατική Botas της Τουρκίας περίπου 4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το 2027, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ κατά την τελετή υπογραφής στην Άγκυρα.

Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 8% της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου της χώρας το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.