Skip to main content

Χρηματιστήριο: Διατηρείται το επιλεκτικό ενδιαφέρον – Στο επίκεντρο Motor Oil και ΑΔΜΗΕ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Σήμερα η απόφαση της Fed για τα επιτόκια

Χωρίς τον καταλύτη, ο οποίος θα αλλάξει τους όρους διαπραγμάτευσης των μετοχών, συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει εγκλωβισμένο στο στενό εύρος των 1.400 – 1.450 μονάδων.

Και μπορεί ο Γενικός Δείκτης να προέρχεται από ένα τριήμερο ανοδικό σερί, αλλά αυτό επ’ ουδενί προκαλεί ικανοποίηση στην επενδυτική κοινότητα, η οποία «βλέπει» τη στασιμότητα και την επιφυλακτικότητα να κυριαρχεί.

Δεν είναι τυχαίο ότι η αξία των ημερήσιων συναλλαγών διατηρείται σταθερά κάτω των 100 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα οι τράπεζες, βασικός κινητήριος μοχλός της αγοράς, απέχουν περίπου 10% από τα φετινά υψηλά των 1.354 μονάδων.

Περιστέρης: Έτοιμος να παίξει… μπάλα – Τα ρεκόρ δύο δεκαετιών στη μετοχή και η επόμενη ημέρα

Είναι σαφές ότι η παραπάνω εικόνα μπορεί να αλλάξει μόνο εφόσον προκύψει κάποιος ισχυρός καταλύτης, είτε ανοδικός είτε καθοδικός. Το placement στην Εθνική Τράπεζα (το ΤΧΣ εξακολουθεί να ελέγχει το 18,3%) δυνητικά είναι ένας απ’ αυτούς, ενώ σίγουρα η αγορά χρειάζεται και κάποια επιπλέον deals – έκπληξη.

Από την άλλη πλευρά, η ισχυρή κερδοφορία των εισηγμένων στο α’ εξάμηνο φαίνεται ότι έχει ήδη προεξοφληθεί από τους επενδυτές.

Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, η προσοχή θα εστιάσει στη μετοχή της Motor Oil, η οποία χθες επλήγη από τη φωτιά στα διυλιστήρια της Κορίνθου.

Στο επίκεντρο θα τεθεί και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, μετά τις εξελίξεις για το ηλεκτρικό καλώδιο στην Κύπρο.

Σήμερα οι αποφάσεις της Fed

Την ώρα που το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται σε μια κατάσταση αδράνειας, η Wall Street φιγουράρει σε νέα ιστορικά υψηλά, εν αναμονή των σημερινών αποφάσεων για τα επιτόκια της Federal Reserve.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρόκειται να κάνει το πρώτο βήμα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την εποχή της πανδημίας, σε μια εξέλιξη άκρως ικανοποιητική για τις αγορές, οι οποίες θα δουν το κόστος χρήματος επιτέλους να «ψαλιδίζεται».

Τα στοιχήματα των αναλυτών προβλέπουν μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 ή κατά 50 μονάδες βάσης. Σίγουρα, αν επικρατήσει το δεύτερο σενάριο, τότε οι αγορές πρόκειται να αντιδράσουν θετικά. Αντίθετα, το πρώτο σενάριο φαίνεται ότι έχει ήδη προεξοφληθεί.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η κορυφαία απόδοση των blue chips και το -50% της Attica Bank

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)