Skip to main content

Χρηματιστήριο: Τα «μικρά»… διαμάντια του 2024 – Ποιες μετοχές κάνουν ράλι έως και 109%

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Οι μετοχές που ξεχωρίζουν από τη Μικρή Κεφαλαιοποίηση

Ενόσω δικαιολογημένα τα βλέμματα των επενδυτών στρέφονται κατά κύριο λόγο στις μετοχές της Υψηλής και της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, ο επενδυτής μπορεί να εντοπίσει στο Χρηματιστήριο Αθηνών μια σειρά εισηγμένων της μικρής και της πολύ μικρής κεφαλαιοποίησης με εξαιρετικές αποδόσεις μέσα στο 2024. Αποδόσεις, οι οποίες αποδεικνύονται πολλαπλάσιες του Γενικού Δείκτη, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο +10% σε σχέση με την πρώτη συνεδρίαση του έτους.

Στην κορυφή της σχετικής λίστας, όπου επιλέγονται αποκλειστικά εταιρείες με χρηματιστηριακή αξία κάτω των 70 εκατ. ευρώ, συναντάμε τη μετοχή της Moda Bagno, η οποία «τρέχει» με ρυθμό +109%. Αυτό έχει οδηγήσει την τιμή στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, αγγίζοντας πριν λίγες ημέρες ακόμα και τα 4 ευρώ. Σήμερα, η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της εστίασης και των luxury επίπλων – προϊόντων υπολογίζεται στα 68 εκατ. ευρώ.

Ντέιβιντ Ασέρκοφ: Ο αναλυτής που δεν θέλει το ελληνικό Χρηματιστήριο στις Αναπτυγμένες Αγορές

Το άκρως εντυπωσιακό +100% «ακουμπά» και η μεταβολή στη μετοχή της Q&R, η οποία τους προηγούμενους μήνες είδε ισχυρά εφοπλιστικά κεφάλαια να εισέρχονται στο μετοχολόγιό της. Έχοντας φουσκωμένα τα… πανιά της, λοιπόν, η εταιρεία πληροφορικής και παροχής υπηρεσιών Η/Υ αποτιμάται στα 32 εκατ. ευρώ, έχοντας καταγράψει ένα άλμα άνω του +92% από τις αρχές του έτους, παρά την εύλογη διόρθωση κατά σχεδόν 30% από τις φετινές κορυφές του 1,6 ευρώ.

Η Unibios αποτελεί ακόμη μία περίπτωση «success story» στη μικρή κεφαλαιοποίηση, καθώς η μετοχή της εισηγμένης, η οποία ειδικεύεται με το «hot» ζήτημα της διαχείρισης υδάτων, κερδίζει +59% μέσα στο 2024, έχοντας αναρριχηθεί στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας 10ετίας.

Στον κλάδο των τροφίμων, παράλληλα, η μετοχή της Εβροφάρμα παρουσιάζει το δικό της ξεχωριστό story, καθώς ενισχύεται κατά τουλάχιστον +25%, έχοντας επιστρέψει στα επίπεδα των 20 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά από το 2008.

Τέλος, αναφορά θα πρέπει να κάνουμε και στη μετοχή της Ίλυδα, η οποία παίρνοντας… φόρα από το τεχνολογικό πάρτι του α’ εξαμήνου, διευρύνεται κατά +20% μέσα στο 2024.

Προσοχή!

Φυσικά, ενόσω οι παραπάνω αποδόσεις «λάμπουν» και φαίνονται άκρως ελκυστικές στο μάτι του επενδυτή, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους κινδύνους της μικρής κεφαλαιοποίησης, καθώς η έντονη μεταβλητότητα, η έλλειψη βάθους και ο μικρός αριθμός των ημερήσιων συναλλαγών αποτελούν χαρακτηριστικά, τα οποία σίγουρα δεν εμπνέουν αξιοπιστία και σταθερότητα σ’ ένα χαρτοφυλάκιο. Επομένως, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή και οι όποιες επιλογές να πραγματοποιούνται κυρίως στη βάση των θεμελιωδών μεγεθών και των επιχειρηματικών προοπτικών της κάθε εισηγμένης.

Οι μετοχές που ξεχωρίζουν από τη μικρή κεφαλαιοποίηση (αποδόσεις μέσα στο 2024)

• Moda Bagno +109%
• Q&R +92%
• Unibios +59%
• Εβροφάρμα +25%
• Ίλυδα +20%

Θεοδωρίδης: Ο βασιλιάς του επίπλου έμεινε… γυμνός

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)