Skip to main content

Χρηματιστήριο: Γιατί συνεχίζεται η εικόνα… αδιαφορίας

Στάσιμος ο Γενικός Δείκτης, παρά τα ρεκόρ του Dow Jones

Εγκλωβισμένο στη μετριότητα και στη νωθρότητα παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αδυνατεί να ξεφύγει από τα στενά όρια διακύμανσης των 1.400 – 1.450 μονάδων.

Πρόκειται για μια εικόνα, η οποία επαναλαμβάνεται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες, δίνοντας συνέχεια στο μαρτύριο της… σταγόνας, το οποίο έχει καταστήσει σχεδόν αδιάφορη την ελληνική αγορά.

Οι επενδυτές διστάζουν να αναλάβουν περιττό ρίσκο και κατ’ επέκταση προτιμούν να επιδίδονται σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, οι οποίες μοιραία αναγκάζουν το Χρηματιστήριο Αθηνών να κινείται με ρυθμούς χελώνας.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η ημερήσια αξία των συναλλαγών είναι επίμονα καθηλωμένη κάτω του ψυχολογικού ορίου των 100 εκατ. ευρώ. Και χωρίς μια γενναία άνοδο, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η επαναπροσέγγιση των φετινών «κορυφών» των 1.502 μονάδων.

Ντέιβιντ Ασέρκοφ: Ο αναλυτής που δεν θέλει το ελληνικό Χρηματιστήριο στις Αναπτυγμένες Αγορές

Σίγουρα, η παραδοσιακά κακή φήμη του Σεπτεμβρίου, η μη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον Moody’s και το επικείμενο placement στην Εθνική Τράπεζα διαδραματίζουν καίριο ρόλο σ’ αυτήν την κατάσταση.

Ειδικά για το τελευταίο, τα σενάρια και οι φήμες για το ποσοστό, την τιμή και το discount στη διάθεση του 18,3% του ΤΧΣ φαίνεται να επηρεάζουν άμεσα τη μετοχή της τράπεζας, η οποία μετρά απώλειες άνω του 9% στις προηγούμενες 30 ημέρες.

Κάπως έτσι, ο Γενικός Δείκτης παραμένει κάτω των 1.478 μονάδων, οι οποίες είχαν σημειωθεί στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου, ακριβώς πριν το μεγάλο sell off του Αυγούστου, το οποίο είχε φέρει την αγορά έως τις 1.341 μονάδες.

Ρεκόρ για τον Dow εν αναμονή της Fed

Την ίδια στιγμή, βέβαια, στο εξωτερικό οι χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν σχεδόν ανακάμψει στα ιστορικά υψηλά (ρεκόρ χθες για τον Dow Jones), καθώς οι προσδοκίες για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης συντηρούν το θετικό κλίμα.

Σήμερα, μάλιστα, ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve, η οποία θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) με τις καθιερωμένες ανακοινώσεις εκ μέρους του επικεφαλής της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ.

Κι όλοι περιμένουν την πρώτη μείωση του κόστους χρήματος από την εποχή της πανδημίας, με την ελπίδα ότι θα είναι 50 μονάδων βάσης και όχι 25 μονάδων βάσης, όπως προβλέπει το βασικό σενάριο.

Πέραν της Fed, στο μεταξύ, εντός της ημέρας θα δημοσιευθούν και τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις του Αυγούστου -ένα κρίσιμο στοιχείο για την υγεία της αμερικανικής οικονομίας.

Χρηματιστήριο: Τα εταιρικά ομόλογα «λάμπουν» ξανά – Ποιοι τίτλοι ξεχωρίζουν

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)