Skip to main content

Χρηματιστήρια: Αδύναμες συναλλαγές στην Αθήνα με το βλέμμα στη Moody’s

REUTERS/Staff/File Photo

Θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, στον απόηχο της απόφασης της ΕΚΤ

Παρά το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, το Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται με μια άτονη άνοδο 0,45% στις 1413 μονάδες, αναμένοντας πάντως και την αξιολόγηση από τη Moody’s.

Στις τράπεζες, ανοδικά κινείται η Alpha Bank, οριακές μεταβολές για την Πειραιώς, υποχωρούν Eurobank και Εθνική Τράπεζα. Στα μη τραπεζικά blue chips ξεχωρίζουν ΕΛΧΑ +2%, ΟΠΑΠ +1%, Τιτάν +1%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να επεξεργάζονται την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, και τον αντίκτυπό της στη μελλοντική νομισματική πολιτική.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 0,35%, με όλους τους κλάδους και τα κυριότερα χρηματιστήρια να διαπραγματεύονται σε θετικό έδαφος. Τα αυτοκίνητα ηγήθηκαν των κερδών, σημειώνοντας άνοδο 1,17%, ενώ οι μετοχές των κατασκευών και των υλικών ήταν επίσης υψηλότερα κατά 0,8%. 0.39%  ενισχύεται ο DAX της Φρανκφούρτης.

Το επιτόκιο καταθέσεων μειώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης, στο 3,5%. Επιπλέον, όπως έγραφε νωρίτερα το naftemporiki.gr, μειώθηκαν κατά 60 μονάδες βάσης τα άλλα δύο επιτόκια: Το βασικό επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης μειώθηκε στο 3,65% (μέχρι πρότινος ήταν στο 4,25%) και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης μειώθηκε στο 3,9% (ήταν στο 4,5%).

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στις 17-18 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία η Fed αναμένεται να ξεκινήσει τον δικό της κύκλο μείωσης των επιτοκίων.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια των αμερικανικών μετοχών παρουσίασαν μικρή μεταβολή κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού ο S&P 500 σημείωσε την τέταρτη συνεχόμενη νικηφόρα συνεδρίασή του.