Skip to main content

Τα σενάρια για τη Fed στέλνουν το δολάριο σε νέο χαμηλό – Λάμπει με ιστορικό ρεκόρ ο χρυσός

Στόχος της Federal Reserve είναι να αποτρέψει μία ανώμαλη προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας, δηλαδή μία ύφεση που θα προκαλούσε σοκ συνολικά στην παγκόσμια οικονομία

Σταθερά στραμμένο στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες είναι το βλέμμα των επενδυτών, καθώς το ύψος των επιτοκίων διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία νομισμάτων, μετοχών και εμπορευμάτων. Μετά τη χθεσινή μείωση από την ΕΚΤ, την επόμενη εβδομάδα τον λόγο θα έχει η Federal Reserve και από ό,τι φαίνεται οι αγορές περιμένουν μία δραστική μείωση.

Traders αναφέρουν στο Reuters πως το σενάριο μίας μεγάλης μείωσης, δηλαδή της τάξης των 50 μονάδων βάσης, είναι και πάλι δυναμικά στο προσκήνιο.

Στόχος της Federal Reserve είναι να αποτρέψει μία ανώμαλη προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας, δηλαδή μία ύφεση που θα προκαλούσε σοκ συνολικά στην παγκόσμια οικονομία.

Ανεβαίνουν οι πιθανότητες για μεγάλη μείωση

Αν και η μείωση της τάξης των 25 μονάδων εξακολουθεί να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, οι επενδυτές ανεβάζουν τις πιθανότητες του σεναρίου για μείωση 50 μονάδων στο 45% από μόλις 28% πριν από δύο ημέρες.

Υπό τις συνθήκες αυτές το δολάριο υποτιμάται σήμερα 0,8% και προσγειώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους.  Το ευρώ και το γιεν λαμβάνουν αντιστοίχως ώθηση.

Την ίδια ώρα στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων, ξεχωρίζει το απόλυτο καταφύγιο: ο χρυσός. Η τιμή του έχει σπάσει και το φράγμα των 2.570 δολαρίων, καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ.