Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ανοδικά με… μέτρο

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ξεχωρίζουν ΟΠΑΠ και Πειραιώς

Σταθερά ανοδικά αλλά χωρίς να εντυπωσιάζει κινείται σήμερα (12/9) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να επιστρέφουν στο προσκήνιο, έπειτα από απουσία τεσσάρων ημερών.

Το «πράσινο» πρόσημο στην Ευρώπη, ως απόρροια των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, λειτουργεί ως βάλσαμο για την ελληνική αγορά, η οποία ταυτόχρονα συνεχίζει να βλέπει τις εισηγμένες να παρουσιάζουν ισχυρά κέρδη.

Από την άλλη πλευρά, όμως, εξακολουθεί να αγνοείται ο καταλύτης, ο οποίος θα σπάσει το στενό εύρος των 1.400 – 1.450 μονάδων, το οποίο ταλαιπωρεί την Αθήνα εδώ και αρκετές εβδομάδες, αποτρέποντας μια πιθανή σύγκλιση με τα υψηλά των 1.502 μονάδων.

Συγκεκριμένα, στην 4η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή αύξηση κατά 0,29% και διαμορφώνεται στις 1.417,40 μονάδες, κερδίζοντας περίπου τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.413,54 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 1.417,40 έως 1.425,17 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,4 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα. 

Στο ταμπλό, τώρα, ο ΟΠΑΠ ενισχύεται κατά 1,5% και πλησιάζει ξανά τα 16 ευρώ, με τις μετοχές των Πειραιώς και Alpha να αυξάνονται πέριξ του +1%. Motor Oil, Ελλάκτωρ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κερδίζουν έως 2%, ενώ η Attica Bank πέφτει κατά 16% λόγω της εισαγωγής 5,5 εκατ. νέων μετοχών.

Χρηματιστήριο – ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Η καλύτερη συνεδρίαση από τις αρχές Αυγούστου

Ανοδικά με… μέτρο οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, αφήνοντας πίσω τις ρευστοποιήσεις των προηγούμενων τεσσάρων ημερών, προσπαθεί να ανακάμψει στο +0,50% και τις 1.226 μονάδες, περιμένοντας τις αποφάσεις για το τελευταίο placement του ΤΧΣ.

Η μετοχή της Πειραιώς διευρύνεται στο +1,29% και τα 3,918 ευρώ, η μετοχή της Alpha ακολουθεί στο +0,90% και το 1,514 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο +0,15% και το 1,963 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 7,47 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,42% και 3.439 μονάδες), η μετοχή του ΟΠΑΠ επιχειρεί να προσεγγίσει ξανά τα 16 ευρώ, καθώς κερδίζει περίπου 1,5%. Κατά 2,8% αναρριχάται, ταυτόχρονα, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία λαμβάνει ώθηση από τα ισχυρά εξαμηνιαία μεγέθη. Motor Oil, Ελλάκτωρ, Sarantis και Viohalco ενισχύονται από 1% έως 2%, ενώ οι μετοχές των Helleniq Energy και Jumbo ακολουθούν στο +0,9%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Aegean υποχωρεί κατά 1,1% και πέφτει κάτω των 11 ευρώ, λόγω της υποχώρησης της κερδοφορίας από την καθήλωση μέρους του στόλου. Autohellas και Coca – Cola, επίσης, περιορίζονται κατά 1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,56% και 2.300 μονάδες), η μετοχή του ΑΒΑΞ ξεχωρίζει στο +1,5% και το 1,35 ευρώ, με τις μετοχές των Intralot, Quest Συμμετοχών, Lavipharm, Ideal και Fourlis να έπονται κοντά στο +1%. Αντίθετα, οι μετοχές των Intrakat και ΕΥΑΘ αναδιπλώνονται κατά 0,6%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Attica Bank, η οποία διολισθαίνει κατά 16%, μετά την εισαγωγή 5,5 εκατ. μετοχών που προέκυψαν από τη συγχώνευση με την Παγκρήτια.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 61 μετοχές κινούνται ανοδικά, 37 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 97,8 δισ. ευρώ.

Παπαζηλάκης: Ο ακρίτας μ΄ έναν στάβλο… χρυσάφι

Βγάζει (επιτέλους) αντίδραση

Την ανοδική αντίδραση «ψάχνει» σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να βάλει «φρένο» στο 4ήμερο πτωτικό σερί, το οποίο έφερε τον Γενικό Δείκτη έως τις 1.413 μονάδες (κλείσιμο 11ης Σεπτεμβρίου).

Σίγουρα, το θετικό κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό συνιστά έναν αισιόδοξο οιωνό, δεδομένου ότι τα βλέμματα όλων των αναλυτών και των επενδυτών είναι στραμμένα στην κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης.

Η Κριστίν Λαγκάρντ είναι πολύ πιθανό να ανακοινώσει νέα μείωση των 25 μονάδων βάσης στα ευρωπαϊκά επιτόκια -η δεύτερη από τον Ιούνιο. Αυτή η εξέλιξη, αναμφίβολα, θα αυξήσει τη διάθεση για την ανάληψη ρίσκου, καθώς το κόστος χρήματος θα περιοριστεί περαιτέρω, ενώ μην ξεχνάμε ότι δεν αποκλείεται και μια τρίτη μείωση επιτοκίων έως το τέλος του έτους.

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται και το «ψαλίδι» στα επιτόκια της Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα (17-18 Σεπτεμβρίου), παρά το γεγονός ότι τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό περιόρισαν τα στοιχήματα για μια παρέμβαση των 50 μονάδων βάσης.

Την ίδια στιγμή, η εσωτερική ειδησεογραφία μονοπωλείται από τα εταιρικά αποτελέσματα, με τις Lamda Development και Ελλάκτωρ να δίνουν συνέχεια στις οικονομικές ανακοινώσεις του α’ εξαμήνου.

Μέχρι στιγμής, οι επιδόσεις των εισηγμένων μπορούν να χαρακτηριστούν ως κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές, με την κερδοφορία να καταγράφει άνοδο κατά τουλάχιστον +15% σε σχέση με το περσινό α’ εξάμηνο.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η αναμονή για το placement στην Εθνική Τράπεζα, ο φόβος μιας πιθανής ύφεσης στις ΗΠΑ και η αρνητική φήμη του Σεπτεμβρίου -ένας παραδοσιακά πτωτικός μήνας- διατηρούν σε μεγάλο βαθμό την αβεβαιότητα και την επιφυλακτικότητα στις χρηματιστηριακές αγορές.

Όλα αυτά αποτυπώνονται και στο ελληνικό ταμπλό, με τον Γενικό Δείκτη να κυμαίνεται τις τελευταίες εβδομάδες εντός ενός στενού εύρους διακυμάνσεων, το οποίο έχει ως «ταβάνι» τις 1.450 μονάδες και ως βασική στήριξη τις 1.400 μονάδες.

Μένει να δούμε, τώρα, ποιος καταλύτης θα καταφέρει να διασπάσει αυτό το εύρος, είτε καθοδικά είτε ανοδικά.

Στο +1% η Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, εν αναμονή της κρίσιμης απόφαση της ΕΚΤ για τo ύψος των επιτοκίων, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται δυναμικά στο +1% και τις 513 μονάδες, με τους δείκτες σε Φρανκφούρτη και Μιλάνο να κερδίζουν έως +1,2%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street ετοιμάζονται για ένα θετικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, με τους Dow Jones και S&P 500 να διευρύνονται κατά έως 0,2%, ενόσω οι επενδυτές περιμένουν τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το -8% της Εθνικής, η αντίφαση στον ΔΑΑ και η δοκιμασία της Intracom

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)