Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ανοδική αντίδραση, με βοήθειες από την ΕΚΤ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Επιστρέφουν οι αγοραστές έπειτα από τέσσερις καθοδικές συνεδριάσεις

«Φρένο» στο 4ήμερο πτωτικό σερί βάζει σήμερα (12/9) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να επιστρέφουν στα ηνία και να επαναφέρουν τον Γενικό Δείκτη στις 1.420 μονάδες.

Το θετικό κλίμα στο εξωτερικό, ως απόρροια της προσδοκίας για νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ (το μεσημέρι οι αποφάσεις), συνδράμει καθοριστικά στη βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας, σε συνδυασμό με τα ικανοποιητικά εταιρικά μεγέθη του α’ εξαμήνου.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η επιφυλακτικότητα και η νευρικότητα εξακολουθούν να δηλώνουν παρούσες, με τον Σεπτέμβριο να εξελίσσεται εντός ενός στενού εύρους μεταξύ των 1.400 και των 1.450 μονάδων, κάτι που κρατά σε απόσταση τα υψηλά των 1.502 μονάδων.

Συγκεκριμένα, στην 4η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια αύξηση κατά 0,57% και διαμορφώνεται στις 1.421,86 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 8,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.413,54 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 1.418,81 έως 1.425,17 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 5 εκατ. ευρώ στο πρώτο 20λεπτο.  

Στο ταμπλό, τώρα, η Metlen ενισχύεται κατά 1,5% και πλησιάζει ξανά τα 34 ευρώ, με τις μετοχές των Πειραιώς – Alpha – Eurobank να αυξάνονται κατά τουλάχιστον 1%. Motor Oil, ΟΠΑΠ και Helleniq Energy κερδίζουν έως 1,7%.

Ανοδικά οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, αφήνοντας πίσω τις ρευστοποιήσεις των προηγούμενων τεσσάρων ημερών, ανακάμπτει στο +0,90% και τις 1.230 μονάδες, περιμένοντας τις αποφάσεις για το τελευταίο placement του ΤΧΣ.

Η μετοχή της Alpha διευρύνεται στο +1,50% και το 1,523 ευρώ, η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο +1,22% και το 1,984 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο +1,11% και τα 3,911 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής αυξάνεται στο +0,37% και τα 7,504 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,92% και 3.456 μονάδες), η μετοχή της Metlen επιχειρεί να προσεγγίσει ξανά τα 34 ευρώ, καθώς κερδίζει 1,5%. Κατά 3% αναρριχάται, ταυτόχρονα, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία λαμβάνει ώθηση από τα ισχυρά εξαμηνιαία μεγέθη. ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ και Viohalco ενισχύονται από 1% έως 2%, ενώ οι μετοχές των Jumbo, Sarantis, ΔΕΗ, ΔΑΑ, Motor Oil και ΟΤΕ ακολουθούν έως το +0,9%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Aegean υποχωρεί κατά 1,2% και πέφτει κάτω των 11 ευρώ, λόγω της υποχώρησης της κερδοφορίας από την καθήλωση μέρους του στόλου.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,40% και 2.296 μονάδες), η μετοχή της Intracom Holdings ξεχωρίζει στο +2,1% και τα 3,11 ευρώ, ανακάμπτοντας εν μέρει από το χθεσινό -3%. Intralot, Lavipharm, Profile, ΑΒΑΞ, Ideal και Fourlis ενισχύονται από +1% έως +2%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Attica Bank, η οποία διολισθαίνει κατά 16%, μετά την εισαγωγή 5,5 εκατ. μετοχών που προέκυψαν από τη συγχώνευση με την Παγκρήτια.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 64 μετοχές κινούνται ανοδικά, 11 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ οκτώ μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,2 δισ. ευρώ.

Παπαζηλάκης: Ο ακρίτας μ΄ έναν στάβλο… χρυσάφι

Φρένο στις απώλειες

Την ανοδική αντίδραση «ψάχνει» σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να βάλει «φρένο» στο 4ήμερο πτωτικό σερί, το οποίο έφερε τον Γενικό Δείκτη έως τις 1.413 μονάδες.

Σίγουρα, το θετικό κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό από νωρίς το πρωί συνιστά έναν αισιόδοξο οιωνό για την ελληνική αγορά, η οποία ετοιμάζεται να ξεκινήσει με το δεξί στην τέταρτη συνεδρίαση της εβδομάδας.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ είναι πολύ πιθανό να ανακοινώσει νέα μείωση των 25 μονάδων βάσης στα ευρωπαϊκά επιτόκια -η δεύτερη από τον Ιούνιο.

Αυτή η εξέλιξη, αναμφίβολα, θα αυξήσει τη διάθεση για την ανάληψη ρίσκου, δεδομένου ότι το κόστος χρήματος θα περιοριστεί περαιτέρω, ενώ μην ξεχνάμε ότι δεν αποκλείεται και μια τρίτη μείωση επιτοκίων έως το τέλος του έτους.

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται και το «ψαλίδι» στα επιτόκια της Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό περιόρισαν τα στοιχήματα για μια παρέμβαση των 50 μονάδων βάσης.

Την ίδια στιγμή, η εσωτερική ειδησεογραφία μονοπωλείται από τα εταιρικά αποτελέσματα, με τις Lamda Development και Ελλάκτωρ να δίνουν συνέχεια στις οικονομικές ανακοινώσεις του α’ εξαμήνου.

Μέχρι στιγμής, οι επιδόσεις των εισηγμένων μπορούν να χαρακτηριστούν ως κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές, με την κερδοφορία να καταγράφει άνοδο κατά τουλάχιστον +15% σε σχέση με το περσινό α’ εξάμηνο.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η αναμονή για το placement στην Εθνική Τράπεζα, ο φόβος μιας πιθανής ύφεσης στις ΗΠΑ και η αρνητική φήμη του Σεπτεμβρίου -ένας παραδοσιακά πτωτικός μήνας- διατηρούν σε μεγάλο βαθμό την αβεβαιότητα και την επιφυλακτικότητα στις χρηματιστηριακές αγορές.

Όλα αυτά αποτυπώνονται και στο ελληνικό ταμπλό, με τον Γενικό Δείκτη να κυμαίνεται τις τελευταίες εβδομάδες εντός ενός στενού εύρους διακυμάνσεων, το οποίο έχει ως «ταβάνι» τις 1.450 μονάδες και ως βασική στήριξη τις 1.400 μονάδες.

Μένει να δούμε, τώρα, ποιος καταλύτης θα καταφέρει να διασπάσει αυτό το εύρος, είτε καθοδικά είτε ανοδικά.

Κέρδη στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, εν αναμονή της απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται δυναμικά στο +1,1% και τις 513 μονάδες, με τους δείκτες σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Παρίσι και Μιλάνο να κερδίζουν τουλάχιστον 1%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street ετοιμάζονται για ένα θετικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, με τους Dow Jones και S&P 500 να διευρύνονται κατά έως 0,3%, ενόσω οι επενδυτές περιμένουν τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το -8% της Εθνικής, η αντίφαση στον ΔΑΑ και η δοκιμασία της Intracom

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)