Skip to main content

Χρηματιστήριο: «Ψάχνει» την άνοδο μετά το 4ήμερο πτωτικό σερί

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Σήμερα τα οικονομικά μεγέθη των Lamda και Ελλάκτωρ

Την ανοδική αντίδραση «ψάχνει» σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να βάλει «φρένο» στο 4ήμερο πτωτικό σερί, το οποίο έφερε τον Γενικό Δείκτη έως τις 1.413 μονάδες.

Σίγουρα, το θετικό κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό από νωρίς το πρωί συνιστά έναν αισιόδοξο οιωνό για την ελληνική αγορά, η οποία ετοιμάζεται να ξεκινήσει με το δεξί στην τέταρτη συνεδρίαση της εβδομάδας.

ΕΚΤ

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ είναι πολύ πιθανό να ανακοινώσει νέα μείωση των 25 μονάδων βάσης στα ευρωπαϊκά επιτόκια -η δεύτερη από τον Ιούνιο.

Αυτή η εξέλιξη, αναμφίβολα, θα αυξήσει τη διάθεση για την ανάληψη ρίσκου, δεδομένου ότι το κόστος χρήματος θα περιοριστεί περαιτέρω, ενώ μην ξεχνάμε ότι δεν αποκλείεται και μια τρίτη μείωση επιτοκίων έως το τέλος του έτους.

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται και το «ψαλίδι» στα επιτόκια της Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό περιόρισαν τα στοιχήματα για μια παρέμβαση των 50 μονάδων βάσης.

Παπαζηλάκης: Ο ακρίτας μ΄ έναν στάβλο… χρυσάφι

Εταιρικά μεγέθη

Την ίδια στιγμή, η εσωτερική ειδησεογραφία μονοπωλείται από τα εταιρικά αποτελέσματα, με τις Lamda Development και Ελλάκτωρ να δίνουν συνέχεια στις οικονομικές ανακοινώσεις του α’ εξαμήνου.

Μέχρι στιγμής, οι επιδόσεις των εισηγμένων μπορούν να χαρακτηριστούν ως κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές, με την κερδοφορία να καταγράφει άνοδο κατά τουλάχιστον +15% σε σχέση με το περσινό α’ εξάμηνο.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η αναμονή για το placement στην Εθνική Τράπεζα, ο φόβος μιας πιθανής ύφεσης στις ΗΠΑ και η αρνητική φήμη του Σεπτεμβρίου -ένας παραδοσιακά πτωτικός μήνας- διατηρούν σε μεγάλο βαθμό την αβεβαιότητα και την επιφυλακτικότητα στις χρηματιστηριακές αγορές.

Όλα αυτά αποτυπώνονται και στο ελληνικό ταμπλό, με τον Γενικό Δείκτη να κυμαίνεται τις τελευταίες εβδομάδες εντός ενός στενού εύρους διακυμάνσεων, το οποίο έχει ως «ταβάνι» τις 1.450 μονάδες και ως βασική στήριξη τις 1.400 μονάδες.

Μένει να δούμε, τώρα, ποιος καταλύτης θα καταφέρει να διασπάσει αυτό το εύρος, είτε καθοδικά είτε ανοδικά.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το -8% της Εθνικής, η αντίφαση στον ΔΑΑ και η δοκιμασία της Intracom

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)