Skip to main content

Χρηματιστήριο: Η επ’ αόριστον στάση αναμονής, ο Moody’s και τα εταιρικά μεγέθη

×ÑÇÌÁÔÇÓÔÇÑÉÏ (EUROKINISSI/ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ ÓÙÔÇÑÇÓ)

Σήμερα τα οικονομικά αποτελέσματα των Aegean - ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Σε μια επ’ αόριστον στάση αναμονής έχει εγκλωβιστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο περιμένει τον καταλύτη, προκειμένου να ξεκολλήσει από τα τρέχοντα επίπεδα -είτε ανοδικά, είτε καθοδικά.

Ο Γενικός Δείκτης, εδώ και αρκετές εβδομάδες, κινείται στο στενό εύρος των 1.420 – 1.450 μονάδων, με τον ημερήσιο τζίρο πεισματικά κολλημένο κάτω του ψυχολογικού ορίου των 100 εκατ. ευρώ, παρά τα κατά καιρούς μεγάλα «πακέτα».

Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά φαίνεται ότι έχει επιδοθεί σε μια πλάγια κίνηση, μην προσπαθώντας να κινηθεί προς τον μεγάλο στόχο των 1.502 μονάδων (υψηλό έτους), αλλά και μην θέτοντας σε κίνδυνο τις στηρίξεις των 1.400 μονάδων.

Ντουκ: Το Χρηματιστήριο θέλει τον… Γερμανό του

Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η εγχώρια ειδησεογραφία είναι αρκετά ζωηρή τις τελευταίες ημέρες, δεδομένων των καθημερινών ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων, τα οποία παραμένουν άκρως ικανοποιητικά.

Χθες, για παράδειγμα, Autohellas και Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών γνωστοποίησαν τα μεγέθη του α’ εξαμήνου, ενώ σήμερα είναι η σειρά των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Aegean. Αύριο ακολουθούν οι Lamda Development και Ελλάκτωρ.

Και φυσικά η μεγάλη είδηση της εβδομάδας αφορά την ετυμηγορία του Moody’s, δηλαδή του τελευταίου οίκου αξιολόγησης, ο οποίος εξακολουθεί να διατηρεί την Ελλάδα σε μη επενδυτική βαθμίδα. Όλοι ευελπιστούν ότι αυτό πλέον θα αλλάξει και ο «αυστηρός» οίκος θα δώσει το πολυπόθητο upgrade.

Νευρικότητα διαρκείας

Την ίδια στιγμή, όμως, στο εξωτερικό το επενδυτικό κλίμα διακρίνεται από μια παρατεταμένη νευρικότητα, η οποία δεν επιτρέπει στους αγοραστές να πάρουν μεγάλες ανάσες.

Ο φόβος για μια πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ έχει περιορίσει αισθητά τη διάθεση για την ανάληψη ρίσκου, στρέφοντας το βλέμμα στα κρίσιμα μακροοικονομικά στοιχεία και αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις δρομολογούμενες μειώσεις επιτοκίων.

Μην ξεχνάμε ότι αύριο η ΕΚΤ είναι πολύ πιθανό να προβεί στο δεύτερο βήμα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, ενώ την επόμενη Τετάρτη τον χορό των επιτοκιακών μειώσεων εκτιμάται ότι θα ανοίξει και η Federal Reserve.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η απώλεια της Eurobank, τα ρεκόρ της Coca Cola και ο κίνδυνος στην Jumbo

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)