Skip to main content

Χρηματιστήριο: Βήμα προς τα… πίσω με καθίζηση του τζίρου

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

O Γενικός Δείκτης έδωσε συνέχεια στην πλάγια κίνηση

Χωρίς να καταφέρει να ακολουθήσει το ανοδικό «γύρισμα» των διεθνών αγορών, το Χρηματιστήριο Αθηνών υπέκυψε στις πιέσεις των πωλητών, οι οποίοι κρατούσαν τα ηνία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Κάπως έτσι, ο Γενικός Δείκτης διατήρησε την πλάγια κίνηση των τελευταίων εβδομάδων, ενόσω οι επενδυτές φαίνεται να στρέφουν το βλέμμα στην κρίσιμη ετυμηγορία του Moody’s, αλλά και στις επικείμενες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών.

Την ίδια στιγμή, η «βύθιση» της ημερήσιας αξίας των συναλλαγών σε επίπεδα κάτω των 60 εκατ. ευρώ αποτέλεσε ακόμα ένα δείγμα της διάχυτης και παρατεταμένης απουσίας ενδιαφέροντος, παρά τα ενθαρρυντικά εταιρικά μεγέθη του α’ εξαμήνου και την αναβάθμιση των προοπτικών του DBRS.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ήπια κάμψη κατά 0,62% και διαμορφώθηκε στις 1.434,17 μονάδες, χάνοντας περίπου εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.443,13 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε εννέα μονάδες (από 1.434,17 έως 1.443,16 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 57 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Jumbo, μετά τα ισχυρά κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας, αναδιπλώθηκε κατά 2,5%. Motor Oil και Titan απώλεσαν από τουλάχιστον 1%, ενώ ο ΑΔΜΗΕ υποχώρησε άνω του 2%, καθώς από σήμερα διαπραγματευόταν χωρίς το δικαίωμα στο προμέρισμα. Από την άλλη πλευρά, η Titan Cement ενισχύθηκε κατά 2%.

Βρεττού: Η CEO που «έσωσε» μια ημιθανή τράπεζα

Απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης συνέχισε την πορεία στασιμότητας των τελευταίων ημερών, καθώς σήμερα τερμάτισε στο -0,70% και τις 1.245 μονάδες, εν αναμονή των αποφάσεων για τον τελικό γύρο αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

Η μετοχή της Alpha περιορίστηκε στο -1,22% και το 1,54 ευρώ, η μετοχή της Eurobank μειώθηκε στο -0,89% και τα 2,012 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς έμεινε σχεδόν αμετάβλητη στα 3,98 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στο -0,58% και τα 7,546 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,65% και 3.481 μονάδες), η μετοχή της Jumbo, «χωνεύοντας» τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας, αναδιπλώθηκε στο -2,5% και τα 24,2 ευρώ. Πτώση άνω του 1% παρουσίασαν, επίσης, οι μετοχές των Lamda Development, Metlen, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Motor Oil, η οποία «απώλεσε» εκ νέου τα 22 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Titan Cement αυξήθηκε σημαντικά στο +2% και τα 32,5 ευρώ, με τη μετοχή της Ελλάκτωρ να έπεται στο +0,7% και τα 2,02 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,89% και 2.313 μονάδες), η μετοχή της Intracom Holdings ξεχώρισε θετικά στο +1,6% και τα 3,16 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πλαστικά Θράκης ακολούθησε στο +0,7% και τα 3,9 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ συρρικνώθηκε κατά -2,7%, λόγω της αποκοπής του μερίσματος του 0,058 ευρώ. Lavipharm, Profile, Quest, ΕΧΑΕ, Optima και Intralot υποχώρησαν από 1% έως 2%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 40 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 62 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 19 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 99,3 δισ. ευρώ.

O υψηλότερος τζίρος

  • Πειραιώς -0,03% 7,5 εκατ. ευρώ
  • Eurobank -0,89% 6,7 εκατ. ευρώ
  • Εθνική -0,58% 6,0 εκατ. ευρώ
  • Motor Oil -1,71% 4,8 εκατ. ευρώ
  • Alpha -1,22% 4,6 εκατ. ευρώ

Η μεγαλύτερη άνοδος

  • Ακρίτας +9,88% 916 ευρώ
  • ΒΙΟΤΕΡ +9,48% 1.016 ευρώ
  • Unibios +7,13% 234.276 ευρώ
  • Alpha Real Estate +3,78% 177 ευρώ
  • Κέκροψ +3,16% 1.465 ευρώ

Η εντονότερη κάμψη

  • Μινέρβα -6,67% 678 ευρώ
  • Μαθιός -4,16% 1431 ευρώ
  • Ιατρικό -4,08% 1.921 ευρώ
  • Logismos -2,82% 4.069 ευρώ
  • Frigoglass -2,75% 4.404 ευρώ

Χρηματιστήριο: Τα 10… ατού και η αχίλλειος πτέρνα

Στον «πάγο» το Χρηματιστήριο

Χέρι – χέρι με τη μεταβλητότητα φαίνεται ότι βαδίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου αποδεικνύουν ότι διανύουμε έναν μήνα, ο οποίος βρίθει αβεβαιοτήτων και ο οποίος δεν ευνοεί την ανάληψη σημαντικού ρίσκου.

Κάπως έτσι, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει την πλάγια κίνηση, παραμένοντας εντός ενός στενού εύρους διακυμάνσεων, το οποίο επιβεβαιώνει την πεποίθηση περί διαγραμματικής στασιμότητας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6-7 μηνών.

Δεν είναι τυχαίο ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση είναι κολλημένη εδώ και καιρό στην περιοχή των 100 δισ. ευρώ, τα οποία ναι μεν αποτελούν τα καλύτερα επίπεδα από το ξέσπασμα της πολυετούς οικονομικής κρίσης, αλλά ταυτόχρονα δεν δείχνουν διάθεση περαιτέρω αναρρίχησης.

Το ίδιο ισχύει, φυσικά, και με τον ημερήσιο συναλλακτικό τζίρο, ο οποίος είναι «βαλτωμένος» στα χαμηλά επίπεδα του καλοκαιριού και ο οποίος, κατά κύριο λόγο, παράγεται από μόλις μια… χούφτα εισηγμένων. Σύμφωνα με ανάλυση του Δημήτρη Τζάνα της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η συμμετοχή των 10 μετοχών με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών στον συνολικό τζίρο ξεπερνά το 80%, κάτι που σημαίνει ότι όλες οι υπόλοιπες προσθέτουν μόλις το 19,7%.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η βραχυπρόθεσμη εικόνα της Αθήνας τείνει να δημιουργεί την εντύπωση ότι η αγορά προσπαθεί να αυτονομηθεί και να διαφοροποιηθεί από την πτωτική κλίση των διεθνών χρηματιστηρίων.

Σίγουρα, τα θεμελιώδη μεγέθη προσφέρουν σημαντικά στηρίγματα, καθώς οι επενδυτές δεν μπορούν παρά να δηλώνουν απολύτως ικανοποιημένοι τόσο από τα εταιρικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, τα οποία προμηνύουν υπέρβαση της περσινής κερδοφορίας σε επίπεδο 12μηνου, όσο κι από τις μακροοικονομικές επιδόσεις, με το ελληνικό ΑΕΠ να ανεβάζει στροφές στο β’ τρίμηνο και να «τρέχει» με ρυθμό 2,3% (ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη).

Ταυτόχρονα, τα εταιρικά deals συντηρούν το επιλεκτικό ενδιαφέρον. Μην ξεχνάμε ότι μέσα στις πρώτες ημέρες του φθινοπώρου η αγορά είδε την Attica Bank να συγχωνεύεται με την Παγκρήτια Τράπεζα, τη Cenergy να προαναγγέλλει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 200 εκατ. ευρώ και την Aegean να επενδύει στην ισπανική Volotea.

Κι όλα αυτά, ενόσω περιμένουμε το κρίσιμο και καθοριστικό placemet του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, την εισαγωγή των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, τη δημόσια πρόταση στην Τέρνα Ενεργειακή, καθώς και πιθανά placements σε διάφορες εισηγμένες, οι οποίες θα επιχειρήσουν να βελτιώσουν τη μετοχική τους διασπορά (Attica Group κ.α.).

Η τρέχουσα εβδομάδα, στο μεταξύ, ολοκληρώνεται με μια εξαιρετικά βαρυσήμαντη εκκρεμότητα, την οποία η αγορά περιμένει εδώ και αρκετούς μήνες. Πρόκειται για την ετυμηγορία του Moody’s, ο οποίος είναι ο μοναδικός από το Big-5 (S&P, Fitch, DBRS, Scope οι υπόλοιποι τέσσερις) που διατηρεί την Ελλάδα σε μη επενδυτική βαθμίδα.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι έχει έρθει η ώρα της επιστροφής στο πολυπόθητο investment grade, κάτι το οποίο θα αποτελέσει ένα ηχηρό μήνυμα στην αγορά, δεδομένου ότι ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης συνιστά ενδεχομένως τον πλέον αυστηρό, αλλά κι αυτόν με τη μεγαλύτερη επιρροή στα παθητικά κεφάλαια.

Και η πρόσφατη αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής αξιολόγησης από τον DBRS, σίγουρα, θέτει υψηλά τον πήχη των προσδοκιών.

Ανοδική αντίδραση σε Ευρώπη, Wall

Στο εξωτερικό, τώρα, μετά τις αισθητές απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, τα χρηματιστήρια προσπαθούν να επιστρέψουν στο «πράσινο», εν αναμονή των κρίσιμων συνεδριάσεων των κεντρικών τράπεζων σε Ευρωζώνη (στις 12/9) και ΗΠΑ (στις 17-18/9).

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται ήπια στο +0,74% και τις 510 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να κερδίζει +0,68%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones ανακάμπτει κατά σχεδόν 400 μονάδες, ανακτώντας ένα μέρος των απωλειών των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η σκληρή «μάχη» στην Πειραιώς και η προοπτική της Titan στις ΗΠΑ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)