Skip to main content

Ντουκ: Το Χρηματιστήριο θέλει τον… Γερμανό του

Επί προσωπικού: Το βράδυ της Παρασκευής ο αναλυτής του Moody's θα δημοσιεύσει το report για την Ελλάδα

Σ΄ έναν τεχνοκράτη αναλυτή από τη Γερμανία έχει εναποθέσει μεγάλο μέρος των φετινών προσδοκιών το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο περιμένει από τον Στέφεν Ντουκ του Moody’s να κάνει ό,τι ακριβώς έχουν πράξει εδώ και αρκετούς μήνες οι συνάδελφοί του στους υπόλοιπους μεγάλους οίκους αξιολόγησης (S&P, Fitch, DBRS, Scope). Δηλαδή να επαναφέρει την Ελλάδα στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας -για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2010.

Ο senior αντιπρόεδρος του Moody’s, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πλέον «αυστηρούς» αλλά και παράλληλα επιδραστικούς rate agencies στην παγκόσμια αγορά, θα δημοσιεύσει το τελευταίο φετινό report για την ελληνική οικονομία την προσεχή Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου.

Στέφεν Ντουκ

Και μπορεί το διεθνές σκηνικό να βρίθει οικονομικών/πολιτικών αβεβαιοτήτων και γεωπολιτικών προκλήσεων, αλλά άπαντες θεωρούν ότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για την πολυπόθητη αναβάθμιση.

Όπως είθισται, ο Ντουκ τηρεί σιγήν ιχθύος για τις προθέσεις του, αλλά η αγορά δείχνει να «ποντάρει» στο αισιόδοξο σενάριο, δηλαδή αυτό του upgrade στην επενδυτική βαθμίδα.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι τον περασμένο Μάρτιο ο Γερμανός τεχνοκράτης, ο οποίος βρίσκεται στον Moody’s τα τελευταία 12 χρόνια, είχε αφήσει στα… κρύα του λουτρού την Αθήνα, διατηρώντας την αξιολόγηση στο «Ba1» –ένα σκαλί κάτω του μεγάλου στόχου.

Τα καλά λόγια και η επόμενη ημέρα

Πάντως, αν έχει κάποια σημασία, κατά καιρούς ο Ντουκ έχει εκφραστεί θετικά για την πορεία της χώρας και της ελληνικής οικονομίας. Όμως, αυτό μένει να αποδειχθεί και στην πράξη το βράδυ της Παρασκευής.

Ας σημειωθεί ότι εφόσον ο Γερμανός τελικά αναβαθμίσει την ελληνική αξιολόγηση, τότε αυτό εκτιμάται ότι θα παράσχει σημαντικά οφέλη στα ελληνικά aseets, δεδομένης της βαρύτητας του οίκου Moody’s στις ροές των παθητικών (και όχι μόνο) κεφαλαίων. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα νέος κύκλος εσωστρέφειας για το Χρηματιστήριο.

Όλα εντέλει εξαρτώνται από τον 40άρη απόφοιτο του Πανεπιστημίου του Τύμπινγκεν, το οποίο συγκαταλέγεται στα παλαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα σ’ όλη την Ευρώπη (ιδρύθηκε τον 15ο αιώνα).

Χρηματιστήριο: Τα 10… ατού και η αχίλλειος πτέρνα

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)