Skip to main content

Χρηματιστήριο: Χωρίς διάθεση για ρίσκο – Ποιες μετοχές πιέζονται

Μικρές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη

Χωρίς διάθεση για επιπλέον ρίσκο εμφανίζονται σήμερα οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίοι σπεύδουν να αποτιμήσουν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης στη ΔΕΘ, εν μέσω και του κλίματος αστάθειας στο εξωτερικό.

Η ελληνική αγορά, μ’ αυτό τον τρόπο, συνεχίζει να ταλαντώνεται σ’ ένα στενό εύρος διακυμάνσεων, με τις 1.450 μονάδες να συνιστούν το προσωρινό «ταβάνι», αποτρέποντας την άμεση σύγκλιση με τον στόχο των 1.500 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλό έτους.

Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι τα εταιρικά μεγέθη του α’ εξαμήνου επιβεβαιώνουν τις θετικές προοπτικές για τη φετινή κερδοφορία, βελτιώνοντας παράλληλα τα επίπεδα αποτίμησης των μετοχών, οι οποίες εξακολουθούν να θεωρούνται άκρως ελκυστικές.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή κάμψη κατά 0,32% και διαμορφώνεται στις 1.438,56 μονάδες, χάνοντας 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.443,13 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 1.437,03 έως 1.443,16 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 3,2 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15λεπτο.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών διολισθαίνουν σε οριακά αρνητικό έδαφος, ενώ ο ΑΔΜΗΕ υποχωρεί κατά τουλάχιστον 2%, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο προμέρισμα. Από την άλλη πλευρά, η Cenergy ανακάμπτει κατά 0,8%.

Βρεττού: Η CEO που «έσωσε» μια ημιθανή τράπεζα

Μικρές απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει την πορεία στασιμότητας των τελευταίων ημερών, καθώς αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο -0,17% και τις 1.252 μονάδες, εν αναμονή των αποφάσεων για τον τελικό γύρο αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

Η μετοχή της Alpha περιορίζεται στο -0,51% και το 1,551 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς μειώνεται στο -0,28% και τα 3,97 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -0,49% και τα 2,02 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής είναι σχεδόν αμετάβλητη στο -0,05% και τα 7,586 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,13% και 2.331 μονάδες), η μετοχή της Jumbo, μετά τα ισχυρά κέρδη της προηγούμενων εβδομάδας, αναδιπλώνεται στο -1% και τα 24,5 ευρώ. Πτώση κατά 1% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των Aegean και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Cenergy ενισχύεται στο +0,8% και τα 9,6 ευρώ, με τη μετοχή της Titan Cement να έπεται στο +0,5% και τα 32 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,15% και 2.311 μονάδες), η μετοχή της Intracom ξεχωρίζει θετικά στο +2,2% και τα 3,18 ευρώ. Κρι Κρι και Fourlis έπονται στο +1,5%, ενώ η μετοχή της Lavipharm ενισχύεται κατά σχεδόν 1%. Αντίθετα, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ συρρικνώνεται άνω του -2%, λόγω της αποκοπής του μερίσματος του 0,058 ευρώ. Profile, Optima και Τεχνική Ολυμπιακή υποχωρούν από 1% έως 2%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 30 μετοχές κινούνται ανοδικά, 34 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 99,6 δισ. ευρώ. 

Χρηματιστήριο: Τα 10… ατού και η αχίλλειος πτέρνα

Βήμα σημειωτόν για το Χρηματιστήριο

Χέρι – χέρι με τη μεταβλητότητα φαίνεται ότι εξακολουθεί να βαδίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου απέδειξε ότι διανύουμε έναν μήνα, ο οποίος βρίθει αβεβαιοτήτων και ο οποίος δεν ευνοεί την ανάληψη σημαντικού ρίσκου.

Κάπως έτσι, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει την πλάγια κίνηση, παραμένοντας εντός ενός στενού εύρους διακυμάνσεων, το οποίο επιβεβαιώνει την πεποίθηση περί διαγραμματικής στασιμότητας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6-7 μηνών.

Δεν είναι τυχαίο ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση είναι κολλημένη εδώ και καιρό στην περιοχή των 100 δισ. ευρώ, τα οποία ναι μην αποτελούν τα καλύτερα επίπεδα από το ξέσπασμα της πολυετούς οικονομικής κρίσης, αλλά ταυτόχρονα δεν δείχνουν διάθεση περαιτέρω αναρρίχησης.

Το ίδιο ισχύει, φυσικά, και με τον ημερήσιο συναλλακτικό τζίρο, ο οποίος είναι «βαλτωμένος» στα χαμηλά επίπεδα του καλοκαιριού και ο οποίος, κατά κύριο λόγο, παράγεται από μόλις μια… χούφτα εισηγμένων. Σύμφωνα με ανάλυση του Δημήτρη Τζάνα της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η συμμετοχή των 10 μετοχών με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών στον συνολικό τζίρο ξεπερνά το 80%, κάτι που σημαίνει ότι όλες οι υπόλοιπες προσθέτουν μόλις το 19,7%.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η βραχυπρόθεσμη εικόνα της Αθήνας τείνει να δημιουργεί την εντύπωση ότι η αγορά προσπαθεί να αυτονομηθεί και να διαφοροποιηθεί από την πτωτική κλίση των διεθνών χρηματιστηρίων.

Σίγουρα, τα θεμελιώδη μεγέθη προσφέρουν σημαντικά στηρίγματα, καθώς οι επενδυτές δεν μπορούν παρά να δηλώνουν απολύτως ικανοποιημένοι τόσο από τα εταιρικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, τα οποία προμηνύουν υπέρβαση της περσινής κερδοφορίας σε επίπεδο 12μηνου, όσο κι από τις μακροοικονομικές επιδόσεις, με το ελληνικό ΑΕΠ να ανεβάζει στροφές στο β’ τρίμηνο και να «τρέχει» με ρυθμό 2,3% (ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη).

Ταυτόχρονα, τα εταιρικά deals συντηρούν το επιλεκτικό ενδιαφέρον. Μην ξεχνάμε ότι μέσα στις πρώτες ημέρες του φθινοπώρου η αγορά είδε την Attica Bank να συγχωνεύεται με την Παγκρήτια Τράπεζα, τη Cenergy να προαναγγέλλει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 200 εκατ. ευρώ και την Aegean να επενδύει στην ισπανική Volotea.

Κι όλα αυτά, ενόσω περιμένουμε το κρίσιμο και καθοριστικό placemet του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, την εισαγωγή των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, τη δημόσια πρόταση στην Τέρνα Ενεργειακή, καθώς και πιθανά placements σε διάφορες εισηγμένες, οι οποίες θα επιχειρήσουν να βελτιώσουν τη μετοχική τους διασπορά (Attica Group κ.α.).

Η τρέχουσα εβδομάδα, στο μεταξύ, ολοκληρώνεται με μια εξαιρετικά βαρυσήμαντη εκκρεμότητα, την οποία η αγορά περιμένει εδώ και αρκετούς μήνες. Πρόκειται για την ετυμηγορία του Moody’s, ο οποίος είναι ο μοναδικός από το Big-5 (S&P, Fitch, DBRS, Scope οι υπόλοιποι τέσσερις) που διατηρεί την Ελλάδα σε μη επενδυτική βαθμίδα.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι έχει έρθει η ώρα της επιστροφής στο πολυπόθητο investment grade, κάτι το οποίο θα αποτελέσει ένα ηχηρό μήνυμα στην αγορά, δεδομένου ότι ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης συνιστά ενδεχομένως τον πλέον αυστηρό, αλλά κι αυτόν με τη μεγαλύτερη επιρροή στα παθητικά κεφάλαια.

Και η πρόσφατη αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής αξιολόγησης από τον DBRS, σίγουρα, θέτει υψηλά τον πήχη των προσδοκιών.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, μετά τις αισθητές απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, τα χρηματιστήρια προσπαθούν να επιστρέψουν στο «πράσινο», εν αναμονή των κρίσιμων συνεδριάσεων των κεντρικών τράπεζων σε Ευρωζώνη (στις 12/9) και ΗΠΑ (στις 17-18/9).

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται ήπια στο +0,60% και τις 509 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να κερδίζει +0,5%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια της Wall Street προμηνύουν ένα ελεγχόμενα ανοδικό ξεκίνημα στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η σκληρή «μάχη» στην Πειραιώς και η προοπτική της Titan στις ΗΠΑ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)