Skip to main content

Χρηματιστήριο: Υπερασπίστηκε το θετικό πρόσημο της εβδομάδας

Άνω των 1.440 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, παρά τις σημερινές απώλειες

Μπορεί οι πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών να είχαν τον έλεγχο καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, αλλά οι αγοραστές κατάφεραν προς το τέλος να αμβλύνουν τις απώλειες και να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη στα υψηλά ημέρας.

Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά έδωσε συνέχεια στη σχετικά ικανοποιητική πορεία της πρώτης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου, η οποία «έφυγε» με σωρευτική άνοδο της τάξης του 0,8%, σε μια ξεκάθαρη ένδειξη διαφοροποίησης κι αυτονόμησης σε σχέση με το εξωτερικό.

Τα ευχάριστα εταιρικά μεγέθη του α’ εξαμήνου και οι προσδοκίες για τις επερχόμενες ετυμηγορίες των DBRS (απόψε) και Moody’s (13/9) παρείχαν τα αναγκαία εφόδια στην Αθήνα, ώστε να αντισταθεί στη μεταβλητότητα των ξένων χρηματιστηρίων και να μείνει σε απόσταση βολής από τον στόχο των 1.450 μονάδων.  

Συγκεκριμένα, στην τελευταία συνεδρίαση του πενθημέρου, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή κάμψη κατά 0,24% και τερμάτισε στο υψηλό ημέρας των 1.443,13 μονάδων, χάνοντας περίπου 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.446,56 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε επτά μονάδες (από 1.437,66 έως 1.443,78 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 74 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.  

Στο ταμπλό, τώρα, οι μετοχές των Eurobank και Εθνικής διολίσθησαν κατά 1,3%, ενώ πτώση της τάξης του 1% εμφάνισε η μετοχή του ΟΤΕ. Από την άλλη πλευρά, η Jumbo κατάφερε να δώσει συνέχεια στην ανοδική αντίδραση, υπερβαίνοντας και τα 24,5 ευρώ.

Βασιλάκης: Τα deals που έχουν «απογειώσει» την Aegean – Η Ολυμπιακή, η «αναποδιά» και η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση

Απώλειες περίπου 1% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, παρά τις θετικές εξελίξεις (αναβάθμιση από Fitch, υψηλότερες τιμές – στόχους), παρέμεινε κάτω των 1.300 μονάδων, υποχωρώντας στο -0,93% και τις 1.254 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής περιορίστηκε στο -1,30% και τα 7,59 ευρώ, η μετοχή της Alpha αναδιπλώθηκε στο -0,70% και το 1,559 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύτηκε στο -1,31% και τα 2,03 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς μειώθηκε στο -0,28% και τα 3,981 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,27% και 3.504 μονάδες), η μετοχή του ΟΤΕ οπισθοχώρησε στο -1% και τα 14,99 ευρώ, ενώ στα ίδια επίπεδα διαμορφώθηκαν οι απώλειες και για τις μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – Viohalco. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των Autohellas και Cenergy διολίσθησαν κατά 1,7% και 1,4%, αντίστοιχα. Στον αντίποδα, η μετοχή της Jumbo έδωσε συνέχεια στην ανοδική αντίδραση, κερδίζοντας 2,1% και επιστρέφοντας στα 24,8 ευρώ. Άνοδο κατά 2% κατέγραψε και η Sarantis, η οποία πέταξε στα 11,1 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,46% και 2.334 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ ξεχώρισε αρνητικά στο -1,3% και τα 4,6 ευρώ, με τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ να έπεται στο -1,1% εν μέσω του θρίλερ για την ηλεκτρική σύνδεση Κρήτης – Κύπρου. Οι μετοχές των ΟΛΠ, Intracom, ΑΒΑΞ, Ιdeal, Fourlis και Austriacard απώλεσαν από 1% έως 1,5%. Αντίθετα, οι μετοχές των Dimand και Quest Συμμετοχών ενισχύθηκαν κατά 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 43 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 58 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 21 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 99,8 δισ. ευρώ.

Ο υψηλότερος τζίρος

  • Πειραιώς -0,28% 10,1 εκατ. ευρώ
  • Εθνική -1,30% 9,7 εκατ. ευρώ
  • Eurobank -1,31% 8,4 εκατ. ευρώ
  • Τέρνα Ενεργειακή -0,10% 6,7 εκατ. ευρώ
  • Jumbo +2,14% 6,6 εκατ. ευρώ

Η μεγαλύτερη άνοδος

  • Λεβεντέρης +8,33% 403 ευρώ
  • Μινέρβα +6,19% 3 ευρώ
  • Frigoglass +5,83% 8.499 ευρώ
  • Μπήτρος +4,62% 3.200 ευρώ
  • Τζιρακιάν +4,59% 1.870 ευρώ

Η εντονότερη κάμψη

  • Mermeren -7,41% 2.005 ευρώ
  • Αττικές Εκδόσεις -6,81% 1.434 ευρώ
  • ΝΑΚΑΣ -4,86% 1.320 ευρώ
  • Attica Bank -4,66% 50.032 ευρώ
  • Moda Bango -4,00% 2.947 ευρώ

Γιαν Κάρας: Ο master των μερισμάτων μοίρασε 2,2 δισ.

«Κράτησε» τα εβδομαδιαία κέρδη

Την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ολοκλήρωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έριξε αυλαία στο πρώτο πενθήμερο του Σεπτεμβρίου -ενός μήνα, ο οποίος επιφυλάσσει αρκετές συγκινήσεις.

Παρά τη νευρικότητα και τη στασιμότητα των ξένων αγορών, η Λεωφόρο Αθηνών επέδειξε μια ξεκάθαρη πρόθεση διαφοροποίησης κι αυτονόμησης, η οποία της επέτρεψε να κερδίσει 0,8% στις πρώτες ημέρες του μήνα.

Βέβαια, ουδείς μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια τι θα συμβεί στις επόμενες συνεδριάσεις, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, διανύουμε μια περίοδο υψηλής μεταβλητότητας με αρκετούς άγνωστους Χ, εκ των οποίων ο κυριότερος είναι ο φόβος περί πιθανής ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.

Στα αποκλειστικά καθ’ ημάς, οι εισηγμένες συνεχίζουν να ανακοινώνουν εντυπωσιακά οικονομικά μεγέθη για το α’ εξάμηνο, ενώ η έλευση του φθινοπώρου γεμίζει σιγά – σιγά την ατζέντα των πιθανών επιχειρηματικών deals.

Μην ξεχνάμε, δε, ότι ήδη έχουμε τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα (ακολουθεί η ΑΜΚ), τη δρομολογούμενη ΑΜΚ στη Cenergy, αλλά και την επένδυση της Aegean Airlines στη Volotea.

Απόψε, στο μεταξύ, ο DBRS θα δημοσιεύσει το καθιερωμένο report για την ελληνική οικονομία, ενώ την επόμενη Παρασκευή είναι το κρίσιμο ραντεβού με τον Moody’s, ο οποίος είναι ο τελευταίος rate agency που διατηρεί το ελληνικό ομόλογο σε μη επενδυτική βαθμίδα.

Σήμερα το μεσημέρι, επίσης, έγιναν γνωστά τα επίσημα στοιχεία για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο του 2024, το οποίο διαμορφώθηκε στο +2,3%.

Όλα αυτά, φυσικά, «τρέχουν» παράλληλα με τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην Εθνική Τράπεζα, η οποία στα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσει τη διαδικασία πώλησης ενός μέρους του 18,3% που διατηρεί το ΤΧΣ.

Ο Γενικός Δείκτης, μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, φαίνεται ότι εστιάζει στην προσπάθεια υπέρβασης των 1.450 μονάδων, οι οποίες σε τυχόν διάσπαση προλειαίνουν το έδαφος για την περαιτέρω σύγκλιση με τα υψηλά έτους των 1.502 μονάδων.

Από την άλλη πλευρά, σε ενδεχόμενη οπισθοχώρηση, οι 1.400 μονάδες εξακολουθούν να αποτελούν το βασικό στήριγμα.

Μεταβλητότητα σε ΗΠΑ, Ευρώπη

Όσον αφορά το εξωτερικό, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στα σημερινά στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, τα οποία επιβεβαίωσαν ότι η οικονομία βρίσκεται σε επιβράδυνση, συντηρώντας τους φόβους για μια πιθανή «ανώμαλη προσγείωση».

Τα δεδομένα του Αυγούστου έδειξαν ότι οι νέες θέσεις εργασίας ανήλθαν σε μόλις 142.000 τον Αύγουστο, παρά το γεγονός ότι οι αναλυτές περίμεναν μια επίδοση της τάξης των 161.000. «Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται, ενόσω η αγορά εργασίας ξεκάθαρα υποχωρεί» σχολιάζει στο CNBC o αναλυτής της Carson, Σονού Βαργκέζε.

Όλα τα παραπάνω είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Federal Reserve για το μέγεθος της -σχεδόν προγραμματισμένης εντός Σεπτεμβρίου- μείωσης των επιτοκίων. Θα είναι 25 μονάδες βάσης, όπως προβλέπεται στο επικρατέστερο σενάριο, ή ο φόβος μιας επερχόμενης ύφεσης θα οδηγήσει σ’ ένα «μαχαίρι» 50 μονάδων βάσης;

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, η Wall Street καταγράφει οριακές διακυμάνσεις στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, με τον Dow Jones να κερδίζει 0,1% και τον S&P 500 να χάνει 0,4%. Σε επίπεδο εβδομάδας, ωστόσο, οι απώλειες είναι οι χειρότερες από τον Απρίλιο. Την ίδια στιγμή, ο Stoxx 600 στην Ευρώπη ενισχύεται ελαφρώς στο +0,27% και τις 513 μονάδες.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα πήγαινε… έλα στην ΕΤΕ, η εκτόξευση της Jumbo και το βάλσαμο στη Sarantis

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)