Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ακολουθεί το διεθνές κλίμα – Ποιες μετοχές πιέζονται

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Μικρές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη

Μικρές απώλειες καταγράφει σήμερα (6/9) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να επιδίδονται σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, εν μέσω της ευρύτερης πτώσης στο εξωτερικό.

Παρ’ όλα αυτά, η ανθεκτική πορεία της ελληνικής αγοράς στην πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ιδίως σε σύγκριση με τα διεθνή χρηματιστήρια, αφήνει εν μέρει ικανοποιημένους τους επενδυτές, οι οποίοι δεν χάνουν την πίστη τους για πιθανή υπέρβαση των 1.450 μονάδων.

Το σημερινό ενδιαφέρον, σε κάθε περίπτωση, στρέφεται αφενός στα στοιχεία για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου, αφετέρου στην ετυμηγορία του DBRS για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ μην ξεχνάμε και τα κρίσιμα μάκρο που αφορούν την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ελεγχόμενη κάμψη κατά 0,45% και διαμορφώνεται στις 1.439,96 μονάδες, χάνοντας 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.446,56 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 1.438,89 έως 1.441,69 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 5 εκατ. ευρώ στο πρώτο 20λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, οι μετοχές των Eurobank – Alpha – Εθνική διολισθαίνουν έως 0,8%, ενώ πτώση κατά περίπου 1% εμφανίζουν οι μετοχές των Motor Oil, ΔΕΗ, Metlen και Cenergy. Υπό πίεση τελεί, επίσης, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, εν μέσω των σεναρίων για το καλώδιο στην Κύπρο.

Βασιλάκης: Τα deals που έχουν «απογειώσει» την Aegean – Η Ολυμπιακή, η «αναποδιά» και η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση

Απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, παρά τις θετικές εξελίξεις (αναβάθμιση από Fitch, υψηλότερες τιμές – στόχους), παραμένει κάτω των 1.300 μονάδων, υποχωρώντας στο -0,60% και τις 1.258 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής περιορίζεται στο -0,78% και τα 7,63 ευρώ, η μετοχή της Alpha αναδιπλώνεται στο -0,73% και το 1,5585 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -0,63% και τα 2,044 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς μειώνεται στο -0,35% και τα 3,978 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,40% και 3.500 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ οπισθοχωρεί στο -1% και τα 11,5 ευρώ, ενώ στα ίδια επίπεδα διαμορφώνονται οι απώλειες και για τις μετοχές των Cenergy – Metlen – Motor Oil, με την τελευταία, ωστόσο, να «κρατά» τα 22 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Jumbo δίνει συνέχεια στην ανοδική αντίδραση, κερδίζοντας 1% και φθάνοντας στα 24,5 ευρώ. Άνοδο κατά 1,5% καταγράφει και η Sarantis.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,38% και 2.336 μονάδες), η μετοχή του ΑΔΜΗΕ ξεχωρίζει αρνητικά στο -1,5% και τα 2,2 ευρώ, εν μέσω του θρίλερ για την ηλεκτρική σύνδεση Κρήτης – Κύπρου. Τεχνική Ολυμπιακή και Austriacard ακολουθούν με απώλειες πέριξ του -1%. Αντίθετα, οι μετοχές των Dimand, Trade Estates και Fourlis ενισχύονται ελεγχόμενα έως 0,7%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 23 μετοχές κινούνται ανοδικά, 50 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 99,7 δισ. ευρώ.

Γιαν Κάρας: Ο master των μερισμάτων μοίρασε 2,2 δισ.

Προς εβδομαδιαία κέρδη

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εισέρχεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ετοιμάζεται να ρίξει αυλαία στο πρώτο πενθήμερο του Σεπτεμβρίου -ενός μήνα, ο οποίος επιφυλάσσει αρκετές συγκινήσεις.

Παρά τη νευρικότητα και τη στασιμότητα των ξένων αγορών, η Λεωφόρο Αθηνών επιδεικνύει μέχρι στιγμής μια πρόθεση διαφοροποίησης κι αυτονόμησης, η οποία της επιτρέπει να κερδίζει τουλάχιστον 1% στις πρώτες ημέρες του μήνα.

Βέβαια, ουδείς μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια τι θα συμβεί στις επόμενες συνεδριάσεις, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, διανύουμε μια περίοδο υψηλής μεταβλητότητας με αρκετούς άγνωστους Χ, εκ των οποίων ο κυριότερος είναι ο φόβος περί πιθανής ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.

Στα αποκλειστικά καθ’ ημάς, οι εισηγμένες συνεχίζουν να ανακοινώνουν εντυπωσιακά οικονομικά μεγέθη για το α’ εξάμηνο, ενώ η έλευση του φθινοπώρου γεμίζει σιγά – σιγά την ατζέντα των πιθανών επιχειρηματικών deals.

Μην ξεχνάμε, δε, ότι ήδη έχουμε τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτρια Τράπεζα (ακολουθεί η ΑΜΚ), τη δρομολογούμενη ΑΜΚ στη Cenergy, αλλά και την επένδυση της Aegean Airlines στη Volotea.

Απόψε, στο μεταξύ, ο DBRS θα δημοσιεύσει το καθιερωμένο report για την ελληνική οικονομία, ενώ την επόμενη Παρασκευή είναι το κρίσιμο ραντεβού με τον Moody’s, ο οποίος είναι ο τελευταίος rate agency που διατηρεί το ελληνικό ομόλογο σε μη επενδυτική βαθμίδα.

Σήμερα το μεσημέρι, επίσης, θα γίνουν γνωστά τα επίσημα στοιχεία για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο του 2024.

Όλα αυτά, φυσικά, «τρέχουν» παράλληλα με τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην Εθνική Τράπεζα, η οποία στα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσει τη διαδικασία πώλησης ενός μέρους του 18,3% που διατηρεί το ΤΧΣ.

Ο Γενικός Δείκτης, μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, φαίνεται ότι εστιάζει στην προσπάθεια υπέρβασης των 1.450 μονάδων, οι οποίες σε τυχόν διάσπαση προλειαίνουν το έδαφος για την περαιτέρω σύγκλιση με τα υψηλά έτους των 1.502 μονάδων.

Από την άλλη πλευρά, σε ενδεχόμενη οπισθοχώρηση, οι 1.400 μονάδες εξακολουθούν να αποτελούν το βασικό στήριγμα.

Απώλειες εν αναμονής της αγοράς εργασίας

Όσον αφορά το εξωτερικό, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, καθώς τελευταία έχουν «φουντώσει» οι φόβοι για πιθανή «ανώμαλη προσγείωση» της οικονομίας, λόγω της παρατεταμένης νομισματικής σύσφιγξης.

Τα επιμέρους δεδομένα από τον ιδιωτικό τομέα έδειξαν μια αύξηση των θέσεων εργασίας κατά μόλις 99.000 τον Αύγουστο (ο μικρότερος αριθμός από το 2021), κάτι το οποίο δεν προδιαθέτει θετικά τους επενδυτές για τις σημερινές ανακοινώσεις (στις 3.30 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας).

Μια μεγάλη μείωση στις νέες θέσεις εργασίας στο σύνολο της οικονομίας δεν αποκλείεται να οδηγήσει τη Federal Reserve σε απόφαση μείωσης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, και όχι κατά 25 μονάδες βάσης, όπως προβλέπει μέχρι σήμερα το επικρατέστερο σενάριο για τον Σεπτέμβριο.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί για 5η διαδοχική ημέρα, αναδιπλούμενος στο -0,55% και τις 509 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια της Wall Street δείχνουν έναν πτωτικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα πήγαινε… έλα στην ΕΤΕ, η εκτόξευση της Jumbo και το βάλσαμο στη Sarantis

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)