Skip to main content

Χρηματιστήριο – Jumbo: Γιατί η μετοχή παίρνει… φωτιά, με ράλι άνω του +6%

Ώθηση από τις επαναγορές μετοχών έως την τιμή των 27,2 ευρώ

«Φωτιά» έχει πάρει η μετοχή της Jumbo στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η πρόθεση επαναγοράς ιδίων μετοχών παρέχει ισχυρή ώθηση στην εισηγμένη, η οποία ανακάμπτει στα υψηλότερα επίπεδα από την 1η Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, ο τίτλος της εισηγμένης «τρέχει» με +6,3% και παρουσιάζει τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη τουλάχιστον των τελευταίων 15 μηνών (από Ιούνιο του 2023).

Το αποτέλεσμα είναι η μετοχή να επιστρέφει στην περιοχή των 24,5 ευρώ, για πρώτη φορά έπειτα από πέντε εβδομάδες, χτίζοντας ένα ικανοποιητικό μαξιλάρι ασφαλείας από τα χαμηλά έτους των 21,6 ευρώ.

Βακάκης: Ο μεγάλος χαμένος (;) του καλοκαιριού – Η απώλεια 1 δισ. ευρώ σε λιγότερο από τέσσερις μήνες

Η ανοδική κίνηση, μάλιστα, συνοδεύεται από ισχυρό τζίρο, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί 158.000 τεμάχια, συνολικής αξίας 3,8 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να συνυπολογίσουμε, δε, και ένα «πακέτο» αξίας 455.420 ευρώ.

Αγορές μετοχών στα 27,2 ευρώ

Το σημερινό άλμα, όπως προαναφέρθηκε, εδράζεται στην πρόθεση της διοίκησης να ξεκινήσει επαναγορές ιδίων μετοχών (στη συνέχεια θα ακυρωθούν), επιβραβεύοντας όλους τους υφιστάμενους μετόχους.

Το πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της 26ης Σεπτεμβρίου, θα αφορά τις αγορές μετοχών έως το 10% του μετοχικού κεφαλαίου και θα έχει διάρκεια δύο ετών.

Το εύρος τιμής κτήσης θα κυμαίνεται από το 1 ευρώ έως τα 27,2 ευρώ, δηλαδή έως την τιμή του πρόσφατου placement του περασμένου Μαΐου. Πρόκειται για μια τιμή, ωστόσο, υποδεέστερη των φετινών υψηλών των 30 ευρώ.

Ανακάμπτει από τα χαμηλά

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της διοίκησης τυγχάνει της θερμής υποδοχής της χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία επαναφέρει την κεφαλαιοποίηση της Jumbo στα επίπεδα των 3,3 δισ. ευρώ.

Και πάλι, βέβαια, αυτό δεν καλύπτει το σύνολο των απωλειών του τελευταίου τετραμήνου, με τη μετοχή να εξακολουθεί να υπολείπεται κατά σχεδόν 20% από τα ρεκόρ του Μαΐου, όταν η εισηγμένη έφθασε έως τα 30 ευρώ (κεφαλαιοποίηση άνω των 4 δισ. ευρώ).

Ακολούθησαν η πώληση του 3% των μετοχών από τον βασικό μέτοχο Απόστολο Βακάκη, αλλά και η διπλή καθοδική αναθεώρηση του guidance (+4% οι πωλήσεις, αμετάβλητη η κερδοφορία) -δύο εξελίξεις που έριξαν τη μετοχή έως τα χαμηλά 15 μηνών των 21,6 ευρώ (9/8).

Η τρέχουσα αξία των 3,3 δισ. ευρώ αντανακλά δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E στο 10,3x και δείκτη λογιστικής αξίας P/BV στο 2,5x. Υπενθυμίζεται ότι η μέση τιμή – στόχος των επενδυτών βρίσκεται στα 33,7 ευρώ, ενσωματώνοντας περιθώριο ανόδου 38%.

Γιαν Κάρας: Ο master των μερισμάτων μοίρασε 2,2 δισ.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)