Επιφυλακτικά ανοδικά κινείται σήμερα (5/9) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, συνεχίζοντας την προσπάθεια διαφοροποίησης από το εξωτερικό.
Η ελληνική αγορά, μ’ αυτό τον τρόπο, παραμένει σε απόσταση… βολής από τον βραχυπρόθεσμο στόχο των 1.450 μονάδων, με τα θετικά εταιρικά μεγέθη και την αναβάθμιση των τραπεζών να παρέχουν σημαντικά στηρίγματα.
Κι αυτό κόντρα στο κλίμα στασιμότητας και νευρικότητας που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία περιμένουν τα κρίσιμα μακροοικονομικά μεγέθη της αμερικανικής οικονομίας, εν μέσω των φόβων για πιθανή ύφεση.
Συγκεκριμένα, στην 4η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή αύξηση κατά 0,48% και διαμορφώνεται στις 1.442,91 μονάδες, κερδίζοντας επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.435,79 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.439,93 έως 1.443,11 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 3 εκατ. ευρώ στο πρώτο 10λεπτο.
Στο ταμπλό, τώρα, η Jumbo «τρέχει» με σχεδόν +4%, χάρη στο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών έως το 10% του μετοχικού κεφαλαίου. Μικρά κέρδη εμφανίζουν και οι τράπεζες, μετά την αναβάθμιση από τον Fitch, ενώ η Motor Oil κάνει νέα προσπάθεια για τα 22 ευρώ.
Χρηματιστήριο – Jumbo: Γιατί η μετοχή παίρνει… φωτιά, με ράλι άνω του +6%
Κέρδη στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, λαμβάνοντας στήριγμα από τη χθεσινοβραδινή αναβάθμιση του Fitch αλλά και τις νέες τιμές – στόχους της Goldman Sachs, κινείται ήπια ανοδικά στο +0,72% και τις 1.270 μονάδες.
Η μετοχή της Alpha ενισχύεται στο +1,31% και το 1,5795 ευρώ, η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο +0,99% και τα 2,05 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής διαπραγματεύεται στο +0,57% και τα 7,786 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται στο +0,53% και τα 3,995 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,74% και 3.509 μονάδες), η μετοχή της Jumbo κάνει μίνι ράλι στο +3,8% και τα 23,8 ευρώ, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τις επαναγορές μετοχών. Κέρδη της τάξης του 1% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των Viohalco, ΔΕΗ και Motor Oil, με την τελευταία να επιχειρεί εκ νέου την υπέρβαση των 22 ευρώ. Στον αντίποδα, έπειτα από μια ισχυρή αντίδραση, η μετοχή της Sarantis οπισθοχωρεί στο -1,8% και τα 10,5 ευρώ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,15% και 2.338 μονάδες), η μετοχή του ΑΒΑΞ προσπαθεί να ξεχωρίσει στο +0,9% και το 1,39 ευρώ, ενόσω η μετοχή της Profile ακολουθεί στο +0,7% και τα 5 ευρώ. Κατά 0,7% αυξάνεται και η μετοχή της Dimand. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Austriacard περιορίζεται στο -1% και τα 5,8 ευρώ, ενώ η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής διολισθαίνει στο -2% και τα 2,4 ευρώ.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 46 μετοχές κινούνται ανοδικά, 29 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 100,0 δισ. ευρώ.
Ψυχραιμία στην Αθήνα
Μπορεί το διεθνές επενδυτικό κλίμα να μην είναι το καλύτερο δυνατό, αλλά ομολογουμένως το Χρηματιστήριο Αθηνών παρουσιάζει μια σχετικά ανθεκτική εικόνα, με τους traders να αντιστέκονται στη σειρήνα των έντονων ρευστοποιήσεων.
Ενδεικτική ήταν η χθεσινή συνεδρίαση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε μόλις κατά 0,7%, υπερασπιζόμενος τις 1.430 μονάδες και παραμένοντας σε απόσταση… βολής από τον βραχυπρόθεσμο στόχο των 1.450 μονάδων.
Βέβαια, είναι σαφές ότι ο Σεπτέμβριος θα έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα, καθώς πρόκειται για έναν μήνα υψηλής μεταβλητότητας και αστάθειας. Κι αυτό δεν αφορά μόνο την Αθήνα, αλλά και τα διεθνή χρηματιστήρια.
Για σήμερα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μετοχές, οι οποίες παράγουν «ειδήσεις», ενώ αναμφίβολα η προσοχή στρέφεται και στις τράπεζες, οι οποίες χθες βράδυ αναβαθμίστηκαν από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.
Αύριο βράδυ, στο μεταξύ, ο DBRS θα δημοσιεύσει το καθιερωμένο report για την ελληνική οικονομία, ενώ την επόμενη Παρασκευή είναι το κρίσιμο ραντεβού με τον Moody’s, ο οποίος είναι ο τελευταίος rate agency που διατηρεί το ελληνικό ομόλογο σε μη επενδυτική βαθμίδα.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα εταιρικά μεγέθη του α’ εξαμήνου αλλά και τις εκτιμώμενες μειώσεις επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, αναμένεται να διαμορφώσουν το περιβάλλον δραστηριοποίησης των επενδυτών για τις επόμενες εβδομάδες.
Στάση αναμονής στο εξωτερικό
Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις εξελίξεις στο μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας, οι οποίες επηρεάζουν καθοριστικά το σύνολο των αγορών. Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας θεωρούνται άκρως σημαντικά για την επενδυτική ψυχολογία, καθώς συνδέονται άμεσα με τα σενάρια περί «ανώμαλης προσγείωσης».
Σήμερα θα γίνει γνωστός ο αριθμός των νέων αιτήσεων είσπραξης επιδόματος ανεργίας, ενώ αύριο ακολουθούν τα στοιχεία για τον αριθμό των νέων θέσεων εργασίας. Κι όλα αυτά στον απόηχο της αδύναμης μεταποιητικής δραστηριότητας, η οποία θεωρείται η ραχοκοκαλιά του αμερικανικού ΑΕΠ.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 τηρεί στάση αναμονής στο -0,04% και τις 514 μονάδες, ενώ εξίσου σταθεροποιητικά κινούνται τα προσυμβόλαια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου Dow Jones και S&P 500 αναμένεται να ανοίξουν με οριακές μεταβολές.
Ενέργεια: Πώς ελέγχει το 1/5 του Χρηματιστηρίου – Οι 6+2 μετοχές σηματωροί του κλάδου
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)