«Πονοκέφαλο» και έντονο προβληματισμό προκαλεί στον ΟΠΕΚ η συνεχιζόμενη μείωση των τιμών του πετρελαίου, με αποτέλεσμα να βάζει στον «πάγο» τα σχέδια για αύξηση της προσφοράς από τον Οκτώβριο.
Ο λόγος είναι η σημαντική πτώση των τιμών του πετρελαίου στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Ιανουάριο του 2024 και έχουν διαγράψει όλες τις αυξήσεις που είχαν συσσωρευθεί από την αρχή του χρόνου.
Το Brent υποχωρεί σήμερα στα 73,24 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό κάτω από τα 70 δολάρια, καθώς η αγορά θεωρούσε δεδομένη την απόφαση του καρτέλ να αυξήσει την παραγωγή κατά 180.000 βαρέλια την ημέρα. Η πτώση των τιμών κατά 5% τις τελευταίες δύο ημέρες, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε στο ποτήρι για τον ΟΠΕΚ+, καθώς έχουν ήδη υποχωρήσει 18% από τις υψηλότερες τιμές του έτους, τον περασμένο Απρίλιο.
Δύο στοιχεία
Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν δύο στοιχεία που άσκησαν καθοδική πίεση στις τιμές του αργού πετρελαίου και κατέληξαν να πείσουν τον ΟΠΕΚ+ ότι η αύξηση της προσφοράς δεν είναι καλή ιδέα αυτή τη στιγμή: Η Κίνα συνεχίζει να έχει οικονομικά προβλήματα, αλλά και στις ΗΠΑ εμφανίζονται σαφή σημάδια οικονομικής αδυναμίας, με την μεταποιητική δραστηριότητα να μειώνεται για πέμπτο συνεχόμενο μήνα. Οι επενδυτές βλέπουν μάλιστα το ενδεχόμενο, η επιβράδυνση της ανάπτυξης να είναι ισχυρότερη από ό,τι περίμεναν .
Στην Κίνα, από τα στοιχεία της βιομηχανικής δραστηριότητας διαφαίνεται άλλος ένας μήνας συρρίκνωσης -ο τέταρτος κατά σειρά, ενώ οι τιμές των κατοικιών συνεχίζουν να πέφτουν λόγω της χαμηλής ζήτησης που βιώνει η χώρα.
Το Reuters δημοσίευσε μάλιστα μια πρώτη εκτίμηση βάσει έρευνας για την παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Αύγουστο, σύμφωνα με την οποία τα μέλη του καρτέλ παρήγαγαν 2,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Μια ποσότητα που ήταν 340.000 βαρέλια χαμηλότερη από ό,τι τον Ιούλιο. Καθοριστικός παράγοντας ήταν η σημαντική μείωση της παραγωγής στη Λιβύη κατά 290.000 βαρέλια την ημέρα, όπως γράφει η αναλύτρια της Commerzbank , Μπάρμπαρα Λάμπρεχτ, στο τελευταίο τεύχος του «Rawstoffe Aktuell».
Τρεις αστάθμητοι παράγοντες
Τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, η παραγωγή του ΟΠΕΚ θα μπορούσε να μειωθεί ακόμη περισσότερο: Από τη μια πλευρά, εάν η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη περιοριστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – στις 28 Αυγούστου ήταν κάτω από 600.000 βαρέλια την ημέρα.
Οι συζητήσεις στον ΟΠΕΚ έχουν πάρει «φωτιά», καθώς δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν τρεις παράγοντες:
- Πρώτον, πόσο καιρό θα διαρκέσουν οι απώλειες παραγωγής στη Λιβύη, καθώς ο ΟΗΕ προσπαθεί ήδη να μεσολαβήσει μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών.
- Δεύτερο, αν το Ιράκ και το Καζακστάν θα αντισταθμίσουν πραγματικά την υπερπαραγωγή από Σεπτέμβριο και προχωρήσουν σε μείωση της προσφοράς.
- Τρίτον, αν η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί πράγματι τόσο έντονα το δεύτερο εξάμηνο του έτους όπως είχε υποθέσει προηγουμένως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.
Ο ΔΟΕ στην έκθεσή του τον Αύγουστο, υπέθεσε ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα ήταν πάνω από 1,5 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως υψηλότερη από ό,τι το πρώτο εξάμηνο. Ειδικότερα, οι πρόσφατα υποτονικές εισαγωγές πετρελαίου από την Κίνα προκάλεσαν σκεπτικισμό: «Η αδυναμία στην κινεζική βιομηχανία δεν δίνει ελπίδες για μια γρήγορη ανάκαμψη. Υπάρχει επομένως ο κίνδυνος ο ΟΠΕΚ+ να αντιμετωπίσει σημαντικά χαμηλότερες τιμές», λέει η Λάμπρεχτ.
Η αγορά είναι σε αναμονή για το τι θα αποφασίσει τελικά ο ΟΠΕΚ+ καθώς η στρατηγική του για μείωση της προσφοράς, απλά μείωσε τα κέρδη των χωρών μελών. Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρο είναι ότι η υπερπροσφορά πετρελαίου είναι εξασφαλισμένη για τα επόμενα τρίμηνα.