Skip to main content

Σφυροκόπημα στην Nvidia: Χάθηκαν 279 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της

REUTERS/Robert Galbraith (UNITED STATES – Tags: SCIENCE TECHNOLOGY BUSINESS LOGO)

Εν μέσω ευρύτερου sell off στις τεχνολογικές μετοχές και ειδικά στις εταιρείες ημιαγωγών

Με τις ανησυχίες για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας να εντείνονται, αλλά και τον ενθουσιασμό για την τεχνητή νοημοσύνη να έχει εμφανώς μετριαστεί, οι ρευστοποιήσεις σαρώνουν και πάλι τα διεθνή χρηματιστήρια, με την τεχνολογία να δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις.

Μεταξύ των αρνητικών πρωταγωνιστών της ημέρας η Nvidia, που βλέπει τη μετοχή της στον Nasdaq να κάνει βουτιά 10% – σβήνοντας έτσι 279 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της. Χθες ο Nasdaq κατέγραψε πτώση άνω του 3% και σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να παραμείνει στο κόκκινο. Άλλοι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί – μεταξύ των οποίων οι Alphabet, Apple και Microsoft – δέχονται επίσης σφυροκόπημα.

Γενικευμένες ρευστοποιήσεις

Οι ρευστοποιήσεις άρχισαν νωρίς το πρωί από τα χρηματιστήρια της Ασίας και τη σκυτάλη πήραν στη συνέχεια εκείνα της Ευρώπης. Ο Nikkei 225 στο Τόκιο σημείωσε πτώση 4,25, ο Kospi στη Σεούλ είχε απώλειες άνω του 3% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,1%.

Να σημειωθεί ότι ακόμη και μετά την σημερινή τους βουτιά, αλλά και τις πιέσεις της περασμένης εβδομάδας, οι μετοχές της Nvidia εξακολουθούν να παρουσιάζουν αξία 9 φορές υψηλότερη σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2022.