Skip to main content

Χρηματιστήριο: Οι διεθνείς πιέσεις «ρίχνουν» την Αθήνα – Στο στόχαστρο οι τράπεζες

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Κάτω των 1.430 μονάδων οπισθοχωρεί ο Γενικός Δείκτης

Με εμφανή διάθεση για ρευστοποιήσεις, οι οποίες βέβαια δεν προσλαμβάνουν εκτός ελέγχου διαστάσεις, συνεχίζεται η πορεία των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υποκύπτει στις διεθνείς πιέσεις.

Τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ έχουν επαναφέρει τους φόβους για τον κίνδυνο ύφεσης στη Νο.1 οικονομία του πλανήτη, κάτι το οποίο επιδρά δυσμενώς και στην Αθήνα -παρά τα θετικά εταιρικά μεγέθη του εξαμήνου.

Η διάθεση για ρίσκο έχει «ψαλιδιστεί» αισθητά, με τον στόχο των 1.450 μονάδων να τίθεται προσωρινά στον «πάγο», δεδομένης της αδυναμίας της ελληνικής αγοράς να απορροφήσει τις εξωγενείς απώλειες και να αυτονομηθεί από την πορεία των ξένων.

Συγκεκριμένα, στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αξιοσημείωτη κάμψη κατά 1,20% και διαμορφώνεται στις 1.428,78 μονάδες, χάνοντας 17 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.446,09 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 1.426,87 έως 1.435,84 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 60 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14,2 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, Εθνική – Alpha – Eurobank χάνουν πέριξ του -2%, ενώ οι Metlen, Jumbo και ΔΕΗ οπισθοχωρούν κατά τουλάχιστον 1,5%. Αντίθετα, ανοδική αντίδραση βγάζει ο ΟΤΕ, ο οποίος επιστρέφει άνω των 15 ευρώ.

Πτώση έως 2% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης «σηκώνει» το μεγαλύτερο βάρος των πιέσεων, καθώς διολισθαίνει στο -1,90% και τις 1.250 μονάδες, απέχοντας περίπου 8% από τα φετινά υψηλά των 1.354 μονάδων.

Η μετοχή της Εθνικής υποχωρεί στο -2,41% και τα 7,702 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς περιορίζεται στο -1,48% και τα 3,924 ευρώ, η μετοχή της Alpha διαπραγματεύεται στο -1,96% και το 1,548 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank μειώνεται στο -1,90% και τα 2,011 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,33% και 3.463 μονάδες), η μετοχή της Metlen οπισθοχωρεί κατά 2% και πέφτει κάτω των 34 ευρώ. Αντίστοιχου εύρος πιέσεις (-1,8%) παρατηρούνται και στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία αναδιπλώνεται στα 11,4 ευρώ. Οι μετοχές των Autohellas και Ελλάκτωρ, ταυτόχρονα, χάνουν έως 2,5%. Κατά τουλάχιστον 1% υποχωρούν, επίσης, οι μετοχές των Helleniq Energy, Jumbo, Lamda, Viohalco και ΕΥΔΑΠ. Από την πλευρά του, ο ΟΠΑΠ, μετά το προμέρισμα του 0,6 ευρώ, περιορίζεται ελαφρώς στο -0,8%, ενώ η Aegean ενισχύεται στο +0,3% και τα 11,3 ευρώ, χάρη στη συμφωνία με τη Volotea.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,94% και 2.315 μονάδες), η μετοχή της Intralot ξεχωρίζει στο -1,7% και το 1,16 ευρώ, με τις μετοχές των EXAE, Τεχνικής Ολυμπιακής και Lavipharm να διολισθαίνουν άνω του +2%. Οι μετοχές των Austriacard, Ideal, Intrakat, Quest (σήμερα τα οικονομικά μεγέθη εξαμήνου), ΑΒΑΞ, Intracom και ΟΛΠ ακολουθούν τουλάχιστον στο -1%. Η μετοχή της Profile, αντίθετα, «αντέχει» στο πτωτικό κύμα και ενισχύεται στο +1,5%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, μόλις 13 μετοχές κινούνται ανοδικά, 86 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ επτά μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,8 δισ. ευρώ.

Καματάκης: Η τελευταία ζαριά (;) για την ελληνική… Apple – Το disaster story, οι ομολογιούχοι και ο στρατηγικός επενδυτής

Γενικευμένη πτώση στις αγορές

Βουτιά 626 μονάδων στον αμερικανικό Dow Jones. Απώλειες -4,2% στον ιαπωνικό Nikkei. Πτώση 1% στον ευρωπαϊκό Stoxx 600. Αυτό είναι το κλίμα, το οποίο καλείται να διαχειριστεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η ελληνική αγορά, εύλογα, υποκύπτει στις διεθνείς πιέσεις και υποχωρεί προς χαμηλότερα επίπεδα, καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη μια προσπάθεια αυτονόμησης.

Κάπως έτσι, ενόσω μέχρι πρότινος η υπέρβαση των 1.450 μονάδων έμοιαζε θέμα χρόνου, οι στηρίξεις των 1.400 μονάδων επανέρχονται δειλά – δειλά στο προσκήνιο, αποτελώντας το βασικό ανάχωμα του Γενικού Δείκτη.

Τα απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ, λίγες ημέρες πριν τη δημοσίευση των νεότερων εξελίξεων από το μέτωπο της απασχόλησης, συνιστούν τη βασική αιτία των ρευστοποιήσεων, επαναφέροντας τους φόβους για μια «ανώμαλη προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας.

Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες παραδοσιακά επιδεικνύουν σαφή ευαισθησία στην πορεία και στην υγεία των μακροοικονομικών δεδομένων της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι χθεσινοβραδινές απώλειες της Wall Street ήταν οι μεγαλύτερες από το sell off της 5ης Αυγούστου, με τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου να δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα (>3%).

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές προσφέρουν τις υψηλότερες αποδόσεις στο 12μηνο – Κέρδη έως και +80%

Όλα αυτά επιδρούν και στην Αθήνα, η οποία -παρά το σχετικά θετικό κλίμα στο εσωτερικό, ως απόρροια των αισιόδοξων εταιρικών μεγεθών και των νέων επιχειρηματικών deals- δεν είναι εύκολο να απορροφήσει τις εξωγενείς πιέσεις.

Έτσι, ο Σεπτέμβριος έρχεται να δείξει ευθύς εξαρχής τις άγριες διαθέσεις του, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για έναν από τους πλέον ευμετάβλητους μήνες του χρόνου.

Και μην ξεχνάμε ότι τις επόμενες ημέρες ακολουθούν οι κρίσιμες ετυμηγορίες των DBRS – Moody’s για την ελληνική οικονομία, αλλά και οι δρομολογούμενες μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ & Ευρωζώνη.

Απώλειες στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, μετά τη βουτιά κατά 4,2% στον Nikkei της Ιαπωνίας, τη σκυτάλη των ρευστοποιήσεων παίρνουν οι αγορές της Ευρώπης, όπου ο γενικός δείκτης Stoxx 600 χάνει 1% και οπισθοχωρεί στις 514 μονάδες.

Στη Wall Street, η οποία χθες έκλεισε στο «κατακόκκινο», ως απόρροια των στοιχείων για τη μεταποίηση, τα προσυμβόλαια του Dow Jones και του S&P 500 δείχνουν διατήρηση των πιέσεων, αλλά με τάση αποκλιμάκωσης.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το «ρεύμα» στον ΑΔΜΗΕ, η ανάκαμψη της Motor Oil και η… απαξίωση στην Austriacard

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)