Skip to main content

Πετρέλαιο: Διευρύνεται η πτώση των τιμών λόγω Λιβύης και ΟΠΕΚ

REUTERS/Angus Mordant

Οι τιμές του πετρελαίου παρατείνουν την πτώση λόγω της πιθανής αποκατάστασης της λιβυκής παραγωγής, των σχεδίων του ΟΠΕΚ+ για αύξηση αυτής

Οι τιμές του πετρελαίου διεύρυναν την πτώση τους, μετά την αναφορά ότι η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης επρόκειτο να αποκατασταθεί, κάτι που πίεσε τις τιμές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα σχέδια του ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την παραγωγή εν μέσω της αδυναμίας της οικονομίας της Κίνας έχουν επίσης παρασύρει τις τιμές καθοδικά

Το Brent υποχώρησε κατά 0,57% στα 73,33 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα αμερικανικά συμβόλαια West Texas Intermediate υποχώρησαν κατά 0,65% και διαπραγματεύονταν στα 69,88 δολάρια το βαρέλι.

Σε σημείωμά της που δημοσιεύθηκε στα τέλη Αυγούστου, η Goldman Sachs προέβλεψε «απότομη επιβράδυνση» της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα – το μεγαλύτερο μέρος της οποίας οφείλεται στη στροφή από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο και στην ηλεκτροδότηση μέσω ηλιακής ενέργειας. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής.

Υποχώρηση πάνω από 4% την Τρίτη

Την Τρίτη, τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο υποχώρησαν περισσότερο από 4% και κατέγραψαν το χαμηλότερο κλείσιμο από τον Δεκέμβριο, εξαλείφοντας όλα τα κέρδη του έτους, μετά από έκθεση που ανέφερε ότι οι αντίπαλες κυβερνήσεις της Λιβύης θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν μια συμφωνία που θα βοηθούσε στην αποκατάσταση της παραγωγής πετρελαίου μετά από ημέρες διαταραχών.

Η ανατολική κυβέρνηση στη Βεγγάζη είχε μειώσει την παραγωγή σε μια διαμάχη με την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση στην Τρίπολη για την ηγεσία της κεντρικής τράπεζας.

Βασικά μέλη του ΟΠΕΚ+ έδωσαν σήμα ότι θα αυξήσουν την παραγωγή κατά 180.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με το Reuters.