Skip to main content

Χρηματιστήριο: Πτώση άνω του 1% στην Αθήνα – Ποιες μετοχές πιέζονται περισσότερο

Alexandros Michailidis / SOOC

Οι διεθνείς ρευστοποιήσεις επηρεάζουν και τις ελληνικές μετοχές

Σε κλοιό διεθνών πιέσεων τελεί από το πρωί το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τα απογοητευτικά μάκρο στις ΗΠΑ έχουν επαναφέρει τους φόβους για ύφεση στη Νο.1 οικονομία του πλανήτη.

Αυτή η ανησυχία, εύλογα, σκορπά… τρόμο στους επενδυτές, οι οποίοι σπεύδουν να περιορίσουν την έκθεση στο ρίσκο. Και κάπως έτσι, την «πληρώνει» και η ελληνική αγορά, η οποία οπισθοχωρεί κάτω των 1.430 μονάδων, στη χειρότερη συνεδρίαση από την 5η Αυγούστου.

Κι όλα αυτά έρχονται σε μια συγκυρία ιδιαιτέρως σημαντική για την Αθήνα, η οποία αφενός περιμένει τις ετυμηγορίες των οίκων αξιολόγησης DBRS και Moody’s, αφετέρου βλέπει τις εισηγμένες να ανακοινώνουν εξαιρετικά μεγέθη εξαμήνου.

Συγκεκριμένα, στην 3η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αξιοσημείωτη κάμψη κατά 1,19% και διαμορφώνεται στις 1.428,84 μονάδες, χάνοντας 17 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.446,09 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 1.428,60 έως 1.435,84 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 4,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, Πειραιώς – Εθνική – Alpha – Eurobank χάνουν πέριξ του -1,5%, ενώ Metlen και ΔΕΗ οπισθοχωρούν κατά σχεδόν 2%. Ισχυρές ρευστοποιήσεις παρατηρούνται και στην Ελλάκτωρ, η οποία αναδιπλώνει στα 2 ευρώ.

Πτώση άνω του 1,5% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης «σηκώνει» το μεγαλύτερο βάρος των πιέσεων, καθώς διολισθαίνει στο -1,65% και τις 1.253 μονάδες, απέχοντας 7,5% από τα φετινά υψηλά των 1.354 μονάδων.

Η μετοχή της Εθνικής υποχωρεί στο -1,90% και τα 7,742 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς περιορίζεται στο -1,71% και τα 3,915 ευρώ, η μετοχή της Alpha διαπραγματεύεται στο -1,61% και το 1,5535 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank μειώνεται στο -1,56% και τα 2,018 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,30% και 3.466 μονάδες), η μετοχή της Metlen οπισθοχωρεί κατά 1,8% και πέφτει κάτω των 34 ευρώ. Αντίστοιχου εύρος πιέσεις παρατηρούνται και στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία αναδιπλώνεται στα 11,4 ευρώ. Η μετοχή της Ελλάκτωρ, ταυτόχρονα, χάνει 3%, με τη μετοχή της Autohellas να έπεται στο -2,6%. Κατά τουλάχιστον 1% υποχωρούν, επίσης, οι μετοχές των Helleniq Energy, Jumbo, Titan, Aegean (παρά το deal με τη Volotea), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΑΑ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΕΥΔΑΠ. Από την πλευρά του, ο ΟΠΑΠ, μετά το προμέρισμα του 0,6 ευρώ, περιορίζεται ελαφρώς στο -0,7%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,86% και 2.317 μονάδες), η μετοχή της Intralot ξεχωρίζει στο -2,2% και το 1,15 ευρώ, με τις μετοχές των Austriacard, Fourlis, Intrakat, Lavipharm, Quest (σήμερα τα οικονομικά μεγέθη εξαμήνου), ΑΒΑΞ, ΕΧΑΕ, Intracom και ΟΛΠ να ακολουθούν τουλάχιστον στο -1%. Η μετοχή της Dimand είναι η μοναδική, η οποία «αντέχει» στο πτωτικό κύμα και ενισχύεται ελαφρώς στα 9,7 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, μόλις εννέα μετοχές κινούνται ανοδικά, 64 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,8 δισ. ευρώ.

Καματάκης: Η τελευταία ζαριά (;) για την ελληνική… Apple – Το disaster story, οι ομολογιούχοι και ο στρατηγικός επενδυτής

Τι πυροδοτεί τις πιέσεις

Βουτιά 626 μονάδων στον αμερικανικό Dow Jones. Απώλειες -4,2% στον ιαπωνικό Nikkei. Πτώση 1% στον ευρωπαϊκό Stoxx 600. Αυτό είναι το κλίμα, το οποίο καλείται να διαχειριστεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η ελληνική αγορά, εύλογα, υποκύπτει στις διεθνείς πιέσεις και υποχωρεί προς αισθητά χαμηλότερα επίπεδα, καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη μια προσπάθεια αυτονόμησης.

Πρόκειται για μια κατάσταση, η οποία θυμίζει τα όσα ζήσαμε πριν περίπου έναν μήνα, όταν στις 5 Αυγούστου το παγκόσμιο κύμα ρευστοποιήσεων οδήγησε την Αθήνα σε μια βουτιά άνω του 6,2%.

Κάπως έτσι, ενόσω μέχρι πρότινος η υπέρβαση των 1.450 μονάδων έμοιαζε θέμα χρόνου, οι στηρίξεις των 1.400 μονάδων επανέρχονται στο προσκήνιο, αποτελώντας το βασικό ανάχωμα του Γενικού Δείκτη.

Τα απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ, λίγες ημέρες πριν τη δημοσίευση των νεότερων εξελίξεων από το μέτωπο της απασχόλησης, συνιστούν τη βασική αιτία των ρευστοποιήσεων, επαναφέροντας τους φόβους για μια «ανώμαλη προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας.

Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες παραδοσιακά επιδεικνύουν σαφή ευαισθησία στην πορεία και στην υγεία των μακροοικονομικών δεδομένων της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι χθεσινοβραδινές απώλειες της Wall Street ήταν οι μεγαλύτερες από το sell off της 5ης Αυγούστου, με τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου να δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα (>3%).

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές προσφέρουν τις υψηλότερες αποδόσεις στο 12μηνο – Κέρδη έως και +80%

Όλα αυτά επιδρούν και στην Αθήνα, η οποία -παρά το σχετικά θετικό κλίμα στο εσωτερικό, ως απόρροια των αισιόδοξων εταιρικών μεγεθών και των νέων επιχειρηματικών deals- δεν είναι εύκολο να απορροφήσει τις εξωγενείς πιέσεις.

Έτσι, ο Σεπτέμβριος έρχεται να δείξει ευθύς εξαρχής τις άγριες διαθέσεις του, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για έναν από τους πλέον ευμετάβλητους μήνες του χρόνου.

Και μην ξεχνάμε ότι τις επόμενες ημέρες ακολουθούν οι κρίσιμες ετυμηγορίες των DBRS – Moody’s για την ελληνική οικονομία, αλλά και οι δρομολογούμενες μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ & Ευρωζώνη.

Πτώση σε Ασία και Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, μετά τη βουτιά κατά 4,2% στον Nikkei της Ιαπωνίας, τη σκυτάλη των ρευστοποιήσεων παίρνουν οι αγορές της Ευρώπης, όπου ο γενικός δείκτης Stoxx 600 χάνει περίπου 1% και οπισθοχωρεί στις 514 μονάδες.

Στη Wall Street, η οποία χθες έκλεισε στο «κατακόκκινο», ως απόρροια των στοιχείων για τη μεταποίηση, τα προσυμβόλαια του Dow Jones και του S&P 500 δείχνουν διατήρηση των πιέσεων, αλλά με τάση αποκλιμάκωσης.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το «ρεύμα» στον ΑΔΜΗΕ, η ανάκαμψη της Motor Oil και η… απαξίωση στην Austriacard

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)