Skip to main content

Χρηματιστήριο: Προσπαθεί ξανά να αυτονομηθεί – Ράλι σε ΑΔΜΗΕ, Sarantis, Attica

×ÑÇÌÁÔÇÓÔÇÑÉÏ (EUROKINISSI/ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ ÓÙÔÇÑÇÓ)

Στις παρυφές των 1.450 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Να διαφοροποιηθεί από το κλίμα νωθρότητας που επικρατεί στο εξωτερικό, προσπαθεί για δεύτερη διαδοχική ημέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο… γλυκοκοιτάζει τις 1.450 μονάδες.

Η ελληνική αγορά, η οποία έχει μπει με το… δεξί στον Σεπτέμβριο, φαίνεται να ισορροπεί στα τρέχοντα υψηλά του τελευταίου ενός μήνα, αφήνοντας ανοιχτό το «παράθυρο» σε μια πορεία περαιτέρω σύγκλισης με τις φετινές «κορυφές» των 1.502 μονάδων.

Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις, τα ικανοποιητικά εταιρικά μεγέθη και η «γεμάτη» ειδησεογραφία του Σεπτεμβρίου μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά σ’ αυτήν την προσπάθεια, ενόσω η κεφαλαιοποίηση έχει ήδη επιστρέψει άνω του οροσήμου των 100 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή αύξηση κατά 0,14% και διαμορφώνεται στις 1.448,39 μονάδες, κερδίζοντας δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.446,17 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 1.444,48 έως 1.450,42 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13,4 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, ο ΑΔΜΗΕ ενισχύεται κατά 4,7%, χάρη στις θετικές εξελίξεις στο θέμα της Κύπρου, ενώ ράλι σχεδόν 20% πραγματοποιεί η Attica Bank, η οποία βαδίζει ολοταχώς προς τη συγχώνευση με την Παγκρήτια. Από εκεί και πέρα, η Sarantis ίπταται στο +3,9%, ενώ η Motor Oil αγγίζει ξανά τα 22 ευρώ.

Χρηματιστήριο: Ράλι για τον ΑΔΜΗΕ, η καλύτερη συνεδρίαση από τον Απρίλιο

Απούσες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης δεν δείχνει ιδιαίτερη «θέρμη» να προσεγγίσει περαιτέρω τη ζώνη των 1.300 μονάδων, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,09% και τις 1.281 μονάδες.

Η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί στο -0,67% και τα 3,993 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής μειώνεται στο -0,23% και τα 7,96 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -0,15% και τα 2,061 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha αυξάνεται στο +0,92% και το 1,5905 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,02% και τις 3.519 μονάδες), η μετοχή της Σαράντης διευρύνεται στο +3,9% και τα 10,6 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από τη βελτιωμένη κερδοφορία του εξαμήνου. Motor Oil και ΕΥΔΑΠ ακολουθούν έως το +1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Cenergy περιορίζεται κατά 1%, όσο δηλαδή και η μετοχή της Ελλάκτωρ. Η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία σήμερα θα ανακοινώσει τα μεγέθη του β’ τριμήνου αλλά και προμέρισμα του 2024, υποχωρεί κατά 0,4%, αλλά κρατά τα 16 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,62% και 2.327 μονάδες), η μετοχή του ΑΔΜΗΕ ξεχωρίζει στο +4,7% και τα 2,21 ευρώ (υψηλό ενός μήνα), χάρη στη διαφαινόμενη συμφωνία για την ηλεκτρική σύνδεση Κρήτης – Κύπρου. Στην περιοχή του +1,5% έπονται, επίσης, οι μετοχές των Κρι Κρι, Quest και ΕΧΑΕ, ενώ οι μετοχές των ΟΛΠ και Ideal ακολουθούν στο +1%. Αντίθετα, Trade Estates και Austriacard χάνουν από 1% και 1,5%, αντίστοιχα.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 54 μετοχές κινούνται ανοδικά, 43 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 100,2 δισ. ευρώ.  

Λιβάνης: Η τελευταία σελίδα ενός… best seller στο Χ.Α

Οι 1.450 μονάδες στο προσκήνιο

Να δώσει συνέχεια στη χθεσινή θετική συνεδρίαση επιθυμεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρίσκεται μία «ανάσα» από τις 1.450 μονάδες, για πρώτη φορά από την 1η Αυγούστου του 2024 (υψηλό ενός μήνα).

Η ανοδική αντίδραση της Δευτέρας λειτουργεί ως αισιόδοξος οιωνός για τη συνέχεια, δεδομένου ότι η ελληνική αγορά κατάφερε να αυτονομηθεί από το πτωτικό κλίμα στο εξωτερικό (αργία στη Wall Street) και να υπερβεί με άνεση τις 1.440 μονάδες, κλείνοντας στα υψηλά ημέρας (1.446 μονάδες).

Βέβαια, και πάλι το μεγάλο αγκάθι ήταν ο χαμηλός τζίρος, ο οποίος παρέμεινε κάτω του ψυχολογικού ορίου των 100 εκατ. ευρώ. Είναι σαφές, ωστόσο, ότι ο «γεμάτος» Σεπτέμβριος παρέχει τις προϋποθέσεις, ώστε η ημερήσια αξία των συναλλαγών να «ανεβεί» σημαντικά.

Εκτός των εταιρικών μεγεθών και των επικείμενων μειώσεων στα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, ο τρέχων μήνας είναι εξαιρετικά σημαντικός για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, με τους οίκους DBRS και Moody’s να δημοσιεύουν τα καθιερωμένα reports για τη χώρα.

Βακάκης: Ο μεγάλος χαμένος (;) του καλοκαιριού – Η απώλεια 1 δισ. ευρώ σε λιγότερο από τέσσερις μήνες

Παράλληλα, αυτές τις ημέρες «τρέχουν» οι διεργασίες για το τελευταίο κύμα αποεπένδυσης του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, ενώ μην ξεχνάμε αφενός τον γάμο Attica Bank – Παγκρήτιας, αφετέρου την επερχόμενη εισαγωγή της Τρ. Κύπρου στη Λεωφόρο Αθηνών.

Το αν όλα αυτά θα μεταφραστούν σε μια νέα ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τα υψηλά έτους των 1.502 μονάδων μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Πάντως, ας μην ξεχνάμε ότι παραδοσιακά ο Σεπτέμβριος είναι ένας… αρνητικός μήνας για τους επενδυτές, με την Αθήνα να μετρά απώλειες καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων τριών ετών.

Απώλειες στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, οι ευρωπαϊκές αγορές δίνουν συνέχεια στη χθεσινή νωθρή εικόνα, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί στο -0,38% και τις 522 μονάδες, παραμένοντας, ωστόσο, σε μικρή απόσταση από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά.

Όσον αφορά τη Wall Street, η οποία χθες έμεινε κλειστή λόγω της αργίας για τη Labor Day, τα προσυμβόλαια δείχνουν ένα οριακά πτωτικό ξεκίνημα, ενόσω οι επενδυτές αναμένουν τα κρίσιμα στοιχεία για την αγορά εργασίας.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η… κατάρα που έσπασε στην Πειραιώς και τα υψηλά 13 μηνών στον ΟΤΕ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)