Εικόνα στασιμότητας παρουσιάζει σήμερα (3/9) το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συσσωρεύει δυνάμεις στην περιοχή των 1.440 – 1.450 μονάδων, εν μέσω και της νωθρότητας που επικρατεί στο εξωτερικό.
Η ελληνική αγορά, μετά την ανοδική κίνηση της Δευτέρας, προσπαθεί να σταθεροποιηθεί στα τρέχοντα επίπεδα, προτού δοκιμάσει να διασπάσει την επόμενη αντίσταση των 1.460 μονάδων και να πλησιάσει τα φετινά υψηλά των 1.502 μονάδων.
Σίγουρα, οι επιλεκτικές τοποθετήσεις, τα ικανοποιητικά εταιρικά μεγέθη και η «γεμάτη» ειδησεογραφία του Σεπτεμβρίου μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά σ’ αυτήν την προσπάθεια, ενόσω η κεφαλαιοποίηση έχει ήδη επιστρέψει άνω του οροσήμου των 100 δισ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη αύξηση κατά 0,12% και διαμορφώνεται στις 1.447,84 μονάδες, κερδίζοντας 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.446,17 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται επίσης σε 1,5 μονάδα (από 1.446,31 έως 1.447,92 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 2,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15λεπτο.
Στο ταμπλό, τώρα, ο ΑΔΜΗΕ ενισχύεται κατά 4%, χάρη στις θετικές εξελίξεις στο θέμα της Κύπρου, ενώ ράλι άνω του 20% πραγματοποιεί η Attica Bank, η οποία βαδίζει ολοταχώς προς τη συγχώνευση με την Παγκρήτια (σήμερα οι εγκρίσεις των Γ.Σ.). Από εκεί και πέρα, η Πειραιώς συνεχίζει άνω των 4 ευρώ, ενώ ο ΟΠΑΠ (ανακοινώνει μεγέθη και προμέρισμα), παρά τις απώλειες, κρατά τα 16 ευρώ.
Στάσιμες οι τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης δεν δείχνει ιδιαίτερη «θέρμη» να προσεγγίσει περαιτέρω τη ζώνη των 1.300 μονάδων, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο +0,07% και τις 1.283 μονάδες.
Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται οριακά στο +0,17% και τα 4,027 ευρώ, η μετοχή της Alpha αυξάνεται στο +0,73% και το 1,5875 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο +0,24% και τα 2,069 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 7,97 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,05% και τις 3.522 μονάδες), η μετοχή της Σαράντης διευρύνεται στο +1,5% και τα 10,4 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από τη βελτιωμένη κερδοφορία του εξαμήνου. Motor Oil, Aegean και Lamda ακολουθούν έως το +1%. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία σήμερα θα ανακοινώσει τα μεγέθη του β’ τριμήνου αλλά και προμέρισμα του 2024, υποχωρεί κατά 0,7%, αλλά κρατά τα 16 ευρώ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,47% και 2.323 μονάδες), η μετοχή του ΑΔΜΗΕ ξεχωρίζει στο +4% και τα 2,2 ευρώ, χάρη στη διαφαινόμενη συμφωνία για την ηλεκτρική σύνδεση Κρήτης – Κύπρου. Στην περιοχή του +2% έπονται, επίσης, οι μετοχές των Κρι κρι, Intracom και ΕΧΑΕ, ενώ οι μετοχές των Fourlis – Profile ακολουθούν στο +1%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 41 μετοχές κινούνται ανοδικά, 17 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 100,3 δισ. ευρώ.
O στόχος του… τζίρου
Να δώσει συνέχεια στη χθεσινή θετική συνεδρίαση επιθυμεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρίσκεται μία «ανάσα» από τις 1.450 μονάδες, για πρώτη φορά από την 1η Αυγούστου του 2024 (υψηλό ενός μήνα).
Η ανοδική αντίδραση της Δευτέρας λειτουργεί ως αισιόδοξος οιωνός για τη συνέχεια, δεδομένου ότι η ελληνική αγορά κατάφερε να αυτονομηθεί από το πτωτικό κλίμα στο εξωτερικό (αργία στη Wall Street) και να υπερβεί με άνεση τις 1.440 μονάδες, κλείνοντας στα υψηλά ημέρας (1.446 μονάδες).
Σ’ αυτήν την πορεία βρήκε αρκετά και πολύτιμα στηρίγματα, με τη μετοχή του ΟΠΑΠ να υπερβαίνει εκ νέου τα 16 ευρώ, εν αναμονή της σημερινής δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων αλλά και των αποφάσεων για το προμέρισμα του 2024.
Άξιοι συμπαραστάτες αποδείχθηκαν και οι μετοχές των ΟΤΕ – Πειραιώς, με την πρώτη να ξεπερνά τα 15 ευρώ και τη δεύτερη να σπάει την… κατάρα των 4 ευρώ, κλείνοντας άνω της τιμής του πρόσφατου placement (υψηλό ενός μήνα).
Βέβαια, και πάλι το μεγάλο αγκάθι ήταν ο χαμηλός τζίρος, ο οποίος παρέμεινε κάτω του ψυχολογικού ορίου των 100 εκατ. ευρώ. Είναι σαφές, ωστόσο, ότι ο «γεμάτος» Σεπτέμβριος παρέχει τις προϋποθέσεις, ώστε η ημερήσια αξία των συναλλαγών να «ανεβεί» σημαντικά.
Εκτός των εταιρικών μεγεθών και των επικείμενων μειώσεων στα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, ο τρέχων μήνας είναι εξαιρετικά σημαντικός για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, με τους οίκους DBRS και Moody’s να δημοσιεύουν τα καθιερωμένα reports για τη χώρα.
Παράλληλα, αυτές τις ημέρες «τρέχουν» οι διεργασίες για το τελευταίο κύμα αποεπένδυσης του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, ενώ μην ξεχνάμε αφενός τον γάμο Attica Bank – Παγκρήτιας, αφετέρου την επερχόμενη εισαγωγή της Τρ. Κύπρου στη Λεωφόρο Αθηνών.
Το αν όλα αυτά θα μεταφραστούν σε μια νέα ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τα υψηλά έτους των 1.502 μονάδων μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Πάντως, ας μην ξεχνάμε ότι παραδοσιακά ο Σεπτέμβριος είναι ένας… αρνητικός μήνας για τους επενδυτές, με την Αθήνα να μετρά απώλειες καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων τριών ετών.
Νωθρότητα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, οι ευρωπαϊκές αγορές δίνουν συνέχεια στη χθεσινή νωθρή εικόνα, με τον Stoxx 600 να είναι αμετάβλητος στις 524 μονάδες, παραμένοντας, ωστόσο, σε μικρή απόσταση από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά.
Όσον αφορά τη Wall Street, η οποία χθες έμεινε κλειστή λόγω της αργίας για τη Labor Day, τα προσυμβόλαια δείχνουν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα, ενόσω οι επενδυτές αναμένουν τα κρίσιμα στοιχεία για την αγορά εργασίας.
Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η… κατάρα που έσπασε στην Πειραιώς και τα υψηλά 13 μηνών στον ΟΤΕ
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)