Skip to main content

Χρηματιστήριο: Στόχος οι 1.450 μονάδες και ένας… καλύτερος τζίρος

×ÑÇÌÁÔÇÓÔÇÑÉÏ (EUROKINISSI/ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ ÓÙÔÇÑÇÓ)

Σήμερα τα οικονομικά μεγέθη του ΟΠΑΠ για το α' εξάμηνο

Να δώσει συνέχεια στη χθεσινή θετική συνεδρίαση επιθυμεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρίσκεται μία «ανάσα» από τις 1.450 μονάδες, για πρώτη φορά από την 1η Αυγούστου του 2024 (υψηλό ενός μήνα).

Η ανοδική αντίδραση της Δευτέρας λειτουργεί ως αισιόδοξος οιωνός για τη συνέχεια, δεδομένου ότι η ελληνική αγορά κατάφερε να αυτονομηθεί από το πτωτικό κλίμα στο εξωτερικό (αργία στη Wall Street) και να υπερβεί με άνεση τις 1.440 μονάδες, κλείνοντας στα υψηλά ημέρας (1.446 μονάδες).

Σ’ αυτήν την πορεία βρήκε αρκετά και πολύτιμα στηρίγματα, με τη μετοχή του ΟΠΑΠ να υπερβαίνει εκ νέου τα 16 ευρώ, εν αναμονή της σημερινής δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων αλλά και των αποφάσεων για το προμέρισμα του 2024.

Λιβάνης: Η τελευταία σελίδα ενός… best seller στο Χ.Α

Άξιοι συμπαραστάτες αποδείχθηκαν και οι μετοχές των ΟΤΕ – Πειραιώς, με την πρώτη να ξεπερνά τα 15 ευρώ και τη δεύτερη να σπάει την… κατάρα των 4 ευρώ, κλείνοντας άνω της τιμής του πρόσφατου placement (υψηλό ενός μήνα).

Βέβαια, και πάλι το μεγάλο αγκάθι ήταν ο χαμηλός τζίρος, ο οποίος παρέμεινε κάτω του ψυχολογικού ορίου των 100 εκατ. ευρώ. Είναι σαφές, ωστόσο, ότι ο «γεμάτος» Σεπτέμβριος παρέχει τις προϋποθέσεις, ώστε η ημερήσια αξία των συναλλαγών να «ανεβεί» σημαντικά.

Εκτός των εταιρικών μεγεθών και των επικείμενων μειώσεων στα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, ο τρέχων μήνας είναι εξαιρετικά σημαντικός για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, με τους οίκους DBRS και Moody’s να δημοσιεύουν τα καθιερωμένα reports για τη χώρα.

Παράλληλα, αυτές τις ημέρες «τρέχουν» οι διεργασίες για το τελευταίο κύμα αποεπένδυσης του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, ενώ μην ξεχνάμε αφενός τον γάμο Attica Bank – Παγκρήτιας, αφετέρου την επερχόμενη εισαγωγή της Τρ. Κύπρου στη Λεωφόρο Αθηνών.

Το αν όλα αυτά θα μεταφραστούν σε μια νέα ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τα υψηλά έτους των 1.502 μονάδων μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Πάντως, ας μην ξεχνάμε ότι παραδοσιακά ο Σεπτέμβριος είναι ένας… αρνητικός μήνας για τους επενδυτές, με την Αθήνα να μετρά απώλειες καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων τριών ετών.

Βακάκης: Ο μεγάλος χαμένος (;) του καλοκαιριού – Η απώλεια 1 δισ. ευρώ σε λιγότερο από τέσσερις μήνες

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, μετά το νωθρό ξεκίνημα στον Σεπτέμβριο, οι ευρωπαϊκές αγορές δείχνουν να ανεβάζουν σιγά – σιγά ρυθμό, οδεύοντας προς μια θετική εκκίνηση στη συνεδρίαση.

Όσον αφορά τη Wall Street, η οποία χθες έμεινε κλειστή λόγω της αργίας για τη Labor Day, τα προσυμβόλαια δείχνουν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα, με τον Dow Jones να παραμένει στα ιστορικά υψηλά.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η… κατάρα που έσπασε στην Πειραιώς και τα υψηλά 13 μηνών στον ΟΤΕ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)