Skip to main content

Χρηματιστήριο: «Ξεκόλλησε» και βρέθηκε στα υψηλά ενός μήνα

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Άνω των 1.440 μονάδων ο Γενικός Δείκτης - Στηρίγματα από Πειραιώς, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ

Να διασπάσει το στενό εύρος των τελευταίων εβδομάδων και να βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα από την 1η Αυγούστου κατάφερε σήμερα (2/9) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να διατηρούν τα «ηνία» για 3η διαδοχική συνεδρίαση.

Παρά την αργία στη Wall Street και το προβάδισμα των πωλητών στην Ευρώπη, η ελληνική αγορά κατόρθωσε να αυτονομηθεί και να υπερβεί τις αντιστάσεις των 1.440 μονάδων, βρίσκοντας στηρίγματα σε επιλεγμένες μετοχές. Βέβαια, η ανοδική αντίδραση δεν συνοδεύτηκε από πειστικό τζίρο, ο οποίος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.

Αυτό, ωστόσο, δεν αποκλείεται να αλλάξει τις επόμενες ημέρες/εβδομάδες, δεδομένου ότι ακολουθούν πολλές και «πυκνές» εξελίξεις μέσα στον Σεπτέμβριο (DBRS & Moody’s, μειώσεις επιτοκίων, εταιρικά μεγέθη κ.α.), οι οποίες μπορούν να ανεβάσουν σημαντικά την ημερήσια επενδυτική δραστηριότητα.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ικανοποιητική αύξηση κατά 1,05% και διαμορφώθηκε στα υψηλά ημέρας των 1.446 μονάδων, κερδίζοντας περίπου 15 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.431,19 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 14 μονάδες (από 1.432,04 έως 1.446,21 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών, ωστόσο, να μην ξεπερνά τα 81 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στον ταμπλό, τώρα, οι μετοχές των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ ξεχώρισαν έως το +3,2%, ανακτώντας τα 16 και 15 ευρώ, αντίστοιχα. Κέρδη κατά 2,8% εμφάνισε και η Τρ. Πειραιώς, η οποία επέστρεψε στα 4 ευρώ (υψηλό από 1η/8), ενώ Alpha, ΔΕΗ, Metlen και Εθνική ακολούθησαν τουλάχιστον στο +1%.

Χρηματιστήριο – ΟΠΑΠ: «Πρωταγωνιστεί» με άνοδο στα 16 ευρώ

Ανοδικά οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, παρά τη μουδιασμένη εκκίνηση, τερμάτισε στο +1,37% και τις 1.282 μονάδες, εν αναμονή των αποφάσεων για τον τελευταίο γύρο αποεπένδυσης του ΤΧΣ, αλλά και της επικείμενης εισαγωγής της Τρ. Κύπρου.

Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύθηκε στο +2,87% και τα 4,02 ευρώ, η μετοχή της Alpha ακολούθησε στο +1,91% και το 1,576 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής διαπραγματεύτηκε στο +1,53% και τα 7,978 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank έμεινε αμετάβλητη στα 2,064 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,34% και 3.520 μονάδες), η μετοχή του ΟΠΑΠ διευρύνθηκε κατά +3,2% και ανέκτησε τα 16 ευρώ, εν όψει της αυριανής δημοσίευσης των εταιρικών μεγεθών. Κατά 2,8% αυξήθηκε και η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία επέστρεψε στα 15 ευρώ. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΔΕΗ, Titan Cement, Metlen, Lamda και Jumbo κέρδισαν τουλάχιστον +1%, ενώ η Sarantis εκτοξεύθηκε στο +3% και τα 10,2 ευρώ, εν αναμονή των σημερινών οικονομικών αποτελεσμάτων. Η μετοχή της Aegean, δε, απογειώθηκε στο +2,2% και επέστρεψε στα 11 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Autohellas αναδιπλώθηκε στο -2,2% και τα 11,2 ευρώ. Σταθεροποιητικό ήταν, τέλος, το κλείσιμο της Motor Oil, η οποία έκανε τζίρο 16,5 εκατ. ευρώ, στον απόηχο του rebalancing στον MSCI.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,34% και 2.312 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχώρισε αρνητικά στο -2,5% και τα 5,02 ευρώ, με τις μετοχές των Fourlis, ΑΔΜΗΕ, Intralot και Optima Bank να ακολουθούν πέριξ του -1%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Profile διευρύνθηκε δυναμικά στο +3,6% και τα 4,74 ευρώ. Austriacard και Dimand ενισχύθηκαν κατά τουλάχιστον 2%, ενώ η μετοχή της ΕΧΑΕ αυξήθηκε στο +1% και τα 4,56 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 62 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 33 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 21 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 100,1 δισ. ευρώ.  

O υψηλότερος τζίρος

  • Motor Oil -0,18% 16,5 εκατ. ευρώ
  • Πειραιώς +2,87% 15,3 εκατ. ευρώ
  • Eurobank 0,00% 11,5 εκατ. ευρώ
  • Εθνική +1,53% 9,6 εκατ. ευρώ
  • ΟΠΑΠ +3,26% 4,0 εκατ. ευρώ

Η μεγαλύτερη άνοδος

  • Κέκροψ +9,29% 38.647 ευρώ
  • Λεβεντέρης +6,67% 33 ευρώ
  • ΣΙΔΜΑ +5,00% 2.973 ευρώ
  • Profile +3,60% 112.545 ευρώ
  • ΟΠΑΠ +3,26% 4,0 εκατ. ευρώ

Η εντονότερη κάμψη

  • ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ -3,66% 7.352 ευρώ
  • Intercontinental -3,33% 2.368 ευρώ
  • Frigoglass -2,75% 3.619 ευρώ
  • Intrakat -2,52% 735.589 ευρώ
  • Παπουτσάνης -2,45% 15.323 ευρώ

Χρηματιστήριο: Ο «βαρύς» Σεπτέμβριος φέρνει συνήθως… τρόμο – Τι έχει συμβεί την τελευταία 10ετία

Ο «βαρύς» Σεπτέμβριος

Έναν από τους πλέον κρίσιμους μήνες του έτους διανύει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σήμερα έκανε… ποδαρικό στον Σεπτέμβριο. Κι αυτό, διότι μέσα στις επόμενες ημέρες/εβδομάδες έπονται πολλές και «βαριές» εξελίξεις, οι οποίες εν πολλοίς θα καθορίσουν τη βραχυ-μεσοπρόθεσμη τάση.

Μπορεί η φήμη του Σεπτεμβρίου να μην είναι η καλύτερη δυνατή -από το 2020 έως το 2023 ο 9ος μήνας του έτους είναι (σχεδόν μόνιμα) καθοδικός- αλλά υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες ότι η συναλλακτική δραστηριότητα και οι ημερήσιοι τζίροι θα αρχίσουν να παίρνουν ξανά την… ανιούσα, αφήνοντας πίσω τις καχεκτικές ημέρες του β’ 15ήμερου του Αυγούστου.

Πρώτο στοίχημα, φυσικά, αποτελεί η σταθερή υπέρβαση του μίνιμουμ στόχου των 100 εκατ. ευρώ/ημέρα. «Η εικόνα αδράνειας δεν είναι διατηρήσιμη και ίσως ανατραπεί με την επιστροφή των επενδυτών “στα θρανία” τον Σεπτέμβριο. Σε κάθε περίπτωση, για να “ξεκολλήσει το κάρο” θα απαιτηθούν πειστικές επενδυτικές πρωτοβουλίες, “φρέσκο χρήμα” και… ειδήσεις» επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής.

Η ειδησεογραφία για τη Λεωφόρο Αθηνών θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες να καθίσταται ολοένα και πιο ενδιαφέρουσα. Εκτός των επιτοκιακών μειώσεων και των εταιρικών αποτελεσμάτων, τα οποία εξακολουθούν να επιβεβαιώνουν τις θετικές τάσεις για τη φετινή κερδοφορία, η προσοχή εστιάζει στις ετυμηγορίες των οίκων αξιολόγησης.

Βακάκης: Ο μεγάλος χαμένος (;) του καλοκαιριού – Η απώλεια 1 δισ. ευρώ σε λιγότερο από τέσσερις μήνες

Και μπορεί η έκθεση του DBRS την προσοχή Παρασκευή να μην αποτελεί ιδιαίτερα κρίσιμο καταλύτη (δεδομένου ότι ο καναδικός οίκος έχει ήδη δώσει στην Ελλάδα το πολυπόθητο investment grade), αλλά δεν ισχύει το ίδιο για το report του Moody’s, ο οποίος είναι ο μοναδικός από τους «μεγάλους» και αναγνωρισμένους oίκους που εξακολουθεί να κατατάσσει τα ελληνικά ομόλογα σε μη επενδυτική κατηγορία.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ευελπιστεί ότι αυτό θα αλλάξει στις 13 Σεπτεμβρίου, ημέρα δημοσίευσης της τελευταίας φετινής έκθεσης του rate agency για την Ελλάδα, η οποία σήμερα βρίσκεται ένα «σκαλί» κάτω του investment grade. Η σημασία αυτής της αξιολόγησης είναι τεράστια, καθώς ο Moody’s αποτελεί αποδεδειγμένα τον οίκο με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στα παθητικά κεφάλαια. Επομένως, μια πιθανή αναβάθμιση αναμένεται να φέρει μεγάλες εισροές στα κρατικά ομόλογα, παρέχοντας σημαντικό ψυχολογικό «μπουστάρισμα» στη Λεωφόρο Αθηνών.

Πέραν των εξελίξεων γύρω από την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, αυτές τις ημέρες λαμβάνονται οι αποφάσεις και για την εκκρεμότητα της Εθνικής, με το κύριο ζητούμενο να αφορά την τύχη του 18,39% του ΤΧΣ. Το ποσοστό διάθεσης, η τιμή πώλησης και το χρονοδιάγραμμα συνιστούν τρεις παράγοντες, οι οποίοι αναμένεται να «κλείσουν» άμεσα, προλειαίνοντας το έδαφος για την ολοκλήρωση του κύκλου αποεπένδυσης του δημοσίου στον τραπεζικό κλάδο.

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν και οι διεργασίες στην Attica Bank, η οποία περιμένει αφενός τη συγχώνευση με την Παγκρήτια, αφετέρου την προαποφασισμένη ΑΜΚ, ενώ μην ξεχνάμε και τη δρομολογούμενη επιστροφή της Τρ. Κύπρου στην Αθήνα, η οποία θα προσθέσει μια αξία 2 δισ. ευρώ.

Οριακές απώλειες στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, με τη Wall Street να είναι κλειστή λόγω της αργίας για τη Labor Day, η προσοχή στρέφεται στην Ευρώπη, όπου ο γενικός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,16% και τις 524 μονάδες, αναδιπλώνοντας από τα πρόσφατα ιστορικά ρεκόρ.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Ο εγκλωβισμός της Alpha Bank και το βήμα σημειωτόν του ΑΔΜΗΕ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)