Skip to main content

Χρηματιστήριο: Μικρά κέρδη, χωρίς μεγάλα ρίσκα – Ξεχωρίζουν ΟΤΕ & ΟΠΑΠ

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στον προθάλαμο των 1.440 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Να κινηθεί προς ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα προσπαθεί σήμερα το Χρηματιστήριο, με τους αγοραστές να κρατούν τα «ηνία», χωρίς ωστόσο να παίρνουν μεγάλα ρίσκα και να δοκιμάζουν μια πιθανή υπέρβαση των 1.440 μονάδων.

Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά συνεχίζει τη συσσώρευση δυνάμεων και τις επιλεκτικές τοποθετήσεις στο στενό εύρος των 1.425 – 1.437 μονάδων, μην επιχειρώντας να ξεφύγει από τα γνωστά επίπεδα των τελευταίων 2-3 εβδομάδων, τα οποία έχουν προσδώσει μια εικόνα στασιμότητας στην Αθήνα.

Και μπορεί, η σημερινή αργία στη Wall Street να επηρεάζει εν μέρει το κλίμα, αλλά είναι σαφές ότι η επενδυτική δραστηριότητα θα αρχίσει σταδιακά να αυξάνεται, λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος των εξελίξεων μέσα στον Σεπτέμβριο (DBRS & Moody’s, μειώσεις επιτοκίων, εταιρικά μεγέθη κ.α.).

Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή αύξηση κατά 0,33% και διαμορφώνεται στις 1.435,96 μονάδες, κερδίζοντας περίπου πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.431,19 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.432,04 έως 1.436,62 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην ξεπερνά τα 32 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,2 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στον ταμπλό, τώρα, οι μετοχές των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ ξεχωρίζουν τουλάχιστον στο +2,5%, ανακτώντας τα 16 και 15 ευρώ, αντίστοιχα. Κέρδη κατά 1% εμφανίζει και η Τρ. Πειραιώς, ενώ η Eurobank οπισθοχωρεί κατά περίπου 1,5%.

Χρηματιστήριο – ΟΠΑΠ: «Πρωταγωνιστεί» με άνοδο στα 16 ευρώ

Στάσιμες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης είναι σχεδόν αμετάβλητος στο -0,03% και τις 1.265 μονάδες, εν αναμονή των αποφάσεων για τον τελευταίο γύρο αποεπένδυσης του ΤΧΣ, αλλά και της επικείμενης εισαγωγής της Τρ. Κύπρου.

Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται στο +1,43% και τα 3,964 ευρώ, η μετοχή της Alpha ακολουθεί στο +0,58% και το 1,5555 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής διαπραγματεύεται στο -0,05% και τα 7,854 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank διολισθαίνει στο -1,31% και τα 2,037 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,46% και 3.489 μονάδες), η μετοχή του ΟΠΑΠ διευρύνεται κατά +2,5% και ανακτά τα 16 ευρώ, εν όψει της αυριανής δημοσίευσης των εταιρικών μεγεθών. Κατά 2,5% αυξάνεται και η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία επιστρέφει στα 15 ευρώ. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Αegean και Σαράντης κερδίζουν από 1,5% έως 2%, με τη μετοχή της Lamda να έπεται στο +1,1% και τα 7,1 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Autohellas αναδιπλώνεται στο -1,5% και τα 11,3 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,85% και 2.300 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχωρίζει στο -2% και τα 5,05 ευρώ, με τις μετοχές των Fourlis, Lavipharm, ΑΒΑΞ, Intralot, Κρι Κρι, ΟΛΠ και Optima Bank να ακολουθούν τουλάχιστον στο -1%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Profile διευρύνεται δυναμικά στο +3,3% και τα 4,7 ευρώ. Τεχνική Ολυμπιακή και Dimand ενισχύονται κατά 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 41 μετοχές κινούνται ανοδικά, 52 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 99,4 δισ. ευρώ.  

Χρηματιστήριο: Ο «βαρύς» Σεπτέμβριος φέρνει συνήθως… τρόμο – Τι έχει συμβεί την τελευταία 10ετία

Τι περιμένουμε τον Σεπτέμβριο

Σ’ έναν από τους πλέον κρίσιμους μήνες του έτους εισέρχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σήμερα κάνει… ποδαρικό στον Σεπτέμβριο. Οι επενδυτές, έχοντας ως προίκα μια απόδοση της τάξης του 10% από το 8μηνο του 2024, στρέφουν το βλέμμα στις πολλαπλές και «βαριές» εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων, οι οποίες εν πολλοίς θα καθορίσουν την βραχυ-μεσοπρόθεσμη τάση.

Μπορεί η φήμη του Σεπτεμβρίου να μην είναι η καλύτερη δυνατή -από το 2020 έως το 2023 ο 9ος μήνας του έτους είναι σταθερά καθοδικός- αλλά υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες ότι η συναλλακτική δραστηριότητα και οι ημερήσιοι τζίροι θα αρχίσουν να παίρνουν ξανά την… ανιούσα, αφήνοντας πίσω τις καχεκτικές ημέρες του β’ 15ήμερου του Αυγούστου.

Πρώτο στοίχημα, φυσικά, αποτελεί η υπέρβαση του μίνιμουμ στόχου των 100 εκατ. ευρώ/ημέρα, ο οποίος συνιστά προϋπόθεση για να «σπάσει» επιτέλους το στενό εύρος διακύμανσης των προηγούμενων δύο εβδομάδων (1.425 έως 1.437 μονάδες).

«Η εικόνα αδράνειας δεν είναι διατηρήσιμη και ίσως ανατραπεί με την επιστροφή των επενδυτών “στα θρανία” τον Σεπτέμβριο. Σε κάθε περίπτωση, για να “ξεκολλήσει το κάρο” θα απαιτηθούν πειστικές επενδυτικές πρωτοβουλίες, “φρέσκο χρήμα” και… ειδήσεις» επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, ο οποίος παρατηρεί ότι ο Γενικός Δείκτης έχει συμπληρώσει επτά μήνες σε ουσιαστικό οριζόντιο διαγραμματικό εύρος, «χωνεύοντας» τα υπερκέρδη των τελευταίων ετών.

Η ειδησεογραφία για τη Λεωφόρο Αθηνών θα αρχίσει μέσα στις επόμενες ημέρες να καθίσταται ολοένα και πιο ενδιαφέρουσα. Εκτός των επιτοκιακών μειώσεων και των εταιρικών αποτελεσμάτων για το α’ εξάμηνο, τα οποία εξακολουθούν να επιβεβαιώνουν τις θετικές τάσεις για τη φετινή κερδοφορία, η προσοχή εστιάζει στις ετυμηγορίες των οίκων αξιολόγησης.

Βακάκης: Ο μεγάλος χαμένος (;) του καλοκαιριού – Η απώλεια 1 δισ. ευρώ σε λιγότερο από τέσσερις μήνες

Και μπορεί η έκθεση του DBRS την προσοχή Παρασκευή να μην αποτελεί ιδιαίτερα κρίσιμο καταλύτη (δεδομένου ότι ο καναδικός οίκος έχει ήδη δώσει στην Ελλάδα το πολυπόθητο investment grade), αλλά δεν ισχύει το ίδιο για το report του Moody’s, ο οποίος είναι ο μοναδικός από τους «μεγάλους» και αναγνωρισμένους oίκους που εξακολουθεί να κατατάσσει τα ελληνικά ομόλογα σε μη επενδυτική κατηγορία.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ευελπιστεί ότι αυτό θα αλλάξει στις 13 Σεπτεμβρίου, ημέρα δημοσίευσης της τελευταίας φετινής έκθεσης του rate agency για την Ελλάδα, η οποία σήμερα βρίσκεται ένα «σκαλί» κάτω του investment grade. Η σημασία αυτής της αξιολόγησης είναι τεράστια, καθώς ο Moody’s αποτελεί αποδεδειγμένα τον οίκο με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στα παθητικά κεφάλαια. Επομένως, μια πιθανή αναβάθμιση αναμένεται να φέρει μεγάλες εισροές στα κρατικά ομόλογα, παρέχοντας σημαντικό ψυχολογικό «μπουστάρισμα» στη Λεωφόρο Αθηνών.

Πέραν των εξελίξεων γύρω από την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, αυτές τις ημέρες λαμβάνονται οι αποφάσεις και για την εκκρεμότητα της Εθνικής Τράπεζας, με το κύριο ζητούμενο να αφορά την τύχη του 18,39% του ΤΧΣ. Το ποσοστό διάθεσης, η τιμή πώλησης και το χρονοδιάγραμμα συνιστούν τρεις παράγοντες, οι οποίοι αναμένεται να «κλείσουν» άμεσα, προλειαίνοντας το έδαφος για την ολοκλήρωση του κύκλου αποεπένδυσης του δημοσίου στον τραπεζικό κλάδο.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι με γοργούς ρυθμούς προχωρούν και οι διεργασίες στην Attica Bank, η οποία περιμένει αφενός τη συγχώνευση με την Παγκρήτια, αφετέρου την ΑΜΚ.

Μικρές απώλειες στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, με τη Wall Street να είναι κλειστή λόγω της αργίας για τη Labor Day, η προσοχή στρέφεται στην Ευρώπη, όπου ο γενικός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,37% και τις 523 μονάδες, αναδιπλώνοντας από τα πρόσφατα ιστορικά ρεκόρ.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Ο εγκλωβισμός της Alpha Bank και το βήμα σημειωτόν του ΑΔΜΗΕ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)