Την εικόνα στασιμότητας διατηρεί και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιφυλακτικές τοποθετήσεις, εν αναμονή των «βαριών» εξελίξεων που ακολουθούν μέσα στον Σεπτέμβριο.
Με την αργία στη Wall Street να επηρεάζει το κλίμα, η ελληνική αγορά συνεχίζει το βήμα σημειωτόν, παραμένοντας στις παρυφές των 1.440 μονάδων και όντας εγκλωβισμένη σ’ ένα στενό εύρος διακυμάνσεων (1.425 – 1.437 μονάδες).
Αυτό, βέβαια, αναμένεται να αλλάξει τις επόμενες ημέρες/εβδομάδες, με τον 9ο μήνα του έτους να επιφυλάσσει αρκετές… εκπλήξεις, οι οποίες υπό προϋποθέσεις μπορούν να συνδράμουν στην αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης.
Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή αύξηση κατά 0,35% και διαμορφώνεται στις 1.436,25 μονάδες, κερδίζοντας πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.431,19 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.432,78 έως 1.436,35 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15λεπτο.
Στον ταμπλό, τώρα, η Motor Oil επιχειρεί να ανακτήσει τα 22 ευρώ, μετά την ολοκλήρωση του rebalancing στους δείκτης MSCI. Εθνική, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΟΠΑΠ αυξάνονται κατά τουλάχιστον 1%, ενώ ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών οπισθοχωρεί κατά 1%.
Μικρά κέρδη στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης συσσωρεύει δυνάμεις στο +0,32% και τις 1.269 μονάδες, εν αναμονή των αποφάσεων για τον τελευταίο γύρο αποεπένδυσης του ΤΧΣ.
Η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται στο +1,02% και τα 7,9 ευρώ, η μετοχή της Alpha ακολουθεί στο +0,58% και το 1,5555 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο +0,38% και τα 3,923 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 2,06 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,36% και 3.486 μονάδες), η μετοχή της Motor Oil διευρύνεται κατά 1,3% και προσεγγίζει τα 22 ευρώ, έχοντας αφήσει πίσω την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCΙ. Kέρδη κατά 1,6% εμφανίζει, επίσης, η μετοχή του ΟΠΑΠ, ο οποίος αύριο δημοσιεύει τα μεγέθη του α’ εξαμήνου. Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, δε, διευρύνεται στο +1,6% και το 1,87 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΔΑΑ περιορίζεται στο -1,1% και τα 7,8 ευρώ, με τις μετοχές των Aegean και ΕΥΔΑΠ να χάνουν πέριξ του -1%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,54% και 2.308 μονάδες), η μετοχή της Intralot διορθώνει κατά 1%, μετά την πρόσφατη ανάκτηση του 1,20 ευρώ. Απώλειες κατά σχεδόν 1% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Intrakat – ΑΔΜΗΕ. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Intracom διευρύνεται στο +0,9% και τα 3,20 ευρώ. Κατά 0,8% αυξάνεται, παράλληλα, η μετοχή της Trade Estates.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 34 μετοχές κινούνται ανοδικά, 30 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 99,4 δισ. ευρώ.
Χρηματιστήριο: Ο «βαρύς» Σεπτέμβριος φέρνει συνήθως… τρόμο – Τι έχει συμβεί την τελευταία 10ετία
Οι καταλύτες του Σεπτεμβρίου
Σ’ έναν από τους πλέον κρίσιμους μήνες του έτους εισέρχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σήμερα κάνει… ποδαρικό στον Σεπτέμβριο. Οι επενδυτές, έχοντας ως προίκα μια μέση απόδοση της τάξης του 10% από το 8μηνο του 2024, στρέφουν το βλέμμα στις πολλαπλές και «βαριές» εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων, οι οποίες εν πολλοίς θα καθορίσουν την βραχυ-μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς.
Μπορεί η φήμη του Σεπτεμβρίου να μην είναι η καλύτερη δυνατή -από το 2020 έως το 2023 ο 9ος μήνας του έτους είναι σταθερά καθοδικός– αλλά υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες ότι η συναλλακτική δραστηριότητα και οι ημερήσιοι τζίροι θα αρχίσουν να παίρνουν ξανά την… ανιούσα, αφήνοντας πίσω τις καχεκτικές ημέρες του β’ 15ήμερου του Αυγούστου.
Πρώτο στοίχημα, φυσικά, αποτελεί η υπέρβαση του μίνιμουμ στόχου των 100 εκατ. ευρώ/ημέρα, ο οποίος συνιστά προϋπόθεση για να «σπάσει» επιτέλους το στενό εύρος διακύμανσης των προηγούμενων δύο εβδομάδων (1.425 έως 1.437 μονάδες).
«Η εικόνα αδράνειας δεν είναι διατηρήσιμη και ίσως ανατραπεί με την επιστροφή των επενδυτών “στα θρανία” τον Σεπτέμβριο. Σε κάθε περίπτωση, για να “ξεκολλήσει το κάρο” θα απαιτηθούν πειστικές επενδυτικές πρωτοβουλίες, “φρέσκο χρήμα” και… ειδήσεις» επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, ο οποίος παρατηρεί ότι ο Γενικός Δείκτης έχει συμπληρώσει επτά μήνες σε ουσιαστικό οριζόντιο διαγραμματικό εύρος, «χωνεύοντας» τα υπερκέρδη των τελευταίων ετών.
Η ειδησεογραφία για τη Λεωφόρο Αθηνών θα αρχίσει μέσα στις επόμενες ημέρες να καθίσταται ολοένα και πιο ενδιαφέρουσα. Εκτός των επιτοκιακών μειώσεων και των οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων για το α’ εξάμηνο, τα οποία εξακολουθούν να επιβεβαιώνουν τις θετικές τάσεις για τη φετινή κερδοφορία, η προσοχή εστιάζει στις ετυμηγορίες των οίκων αξιολόγησης.
Και μπορεί η έκθεση του DBRS την προσοχή Παρασκευή να μην αποτελεί ιδιαίτερα κρίσιμο καταλύτη (δεδομένου ότι ο καναδικός οίκος έχει ήδη δώσει στην Ελλάδα το πολυπόθητο investment grade), αλλά δεν ισχύει το ίδιο για το report του Moody’s, ο οποίος είναι ο μοναδικός από τους «μεγάλους» και αναγνωρισμένους oίκους που εξακολουθεί να κατατάσσει τα ελληνικά ομόλογα σε μη επενδυτική κατηγορία.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών ευελπιστεί ότι αυτό θα αλλάξει στις 13 Σεπτεμβρίου, ημέρα δημοσίευσης της τελευταίας φετινής έκθεσης του rate agency για την Ελλάδα, η οποία σήμερα βρίσκεται ένα «σκαλί» κάτω του investment grade. Η σημασία αυτής της αξιολόγησης είναι τεράστια, καθώς ο Moody’s αποτελεί αποδεδειγμένα τον οίκο με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στα παθητικά κεφάλαια. Επομένως, μια πιθανή αναβάθμιση αναμένεται να φέρει μεγάλες εισροές στα κρατικά ομόλογα, παρέχοντας σημαντικό ψυχολογικό «μπουστάρισμα» στη Λεωφόρο Αθηνών.
Πέραν των εξελίξεων γύρω από την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, αυτές τις ημέρες λαμβάνονται οι αποφάσεις και για την εκκρεμότητα της Εθνικής Τράπεζας, με το κύριο ζητούμενο να αφορά την τύχη του 18,39% του ΤΧΣ. Το ποσοστό διάθεσης, η τιμή πώλησης και το χρονοδιάγραμμα συνιστούν τρεις παράγοντες, οι οποίοι αναμένεται να «κλείσουν» άμεσα, προλειαίνοντας το έδαφος για την ολοκλήρωση του κύκλου αποεπένδυσης του δημοσίου στον τραπεζικό κλάδο.
Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι με γοργούς ρυθμούς προχωρούν και οι διεργασίες στην Attica Bank, η οποία περιμένει αφενός τη συγχώνευση με την Παγκρήτια, αφετέρου την ΑΜΚ.
Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, με τη Wall Street να είναι κλειστή λόγω της αργίας για τη Labor Day, η προσοχή στρέφεται στην Ευρώπη, όπου ο γενικός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,25% και τις 523 μονάδες, αναδιπλώνοντας από τα πρόσφατα ιστορικά ρεκόρ.
Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Ο εγκλωβισμός της Alpha Bank και το βήμα σημειωτόν του ΑΔΜΗΕ
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)