Skip to main content

Χρηματιστήριο: Τα ορόσημα του Σεπτεμβρίου και το στοίχημα του τζίρου

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ξεκινά ένας από τους πλέον κρίσιμους μήνες του έτους

Σ’ έναν από τους πλέον κρίσιμους μήνες του έτους εισέρχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σήμερα κάνει… ποδαρικό στον Σεπτέμβριο.

Οι επενδυτές, έχοντας ως προίκα μια μέση απόδοση της τάξης του 10% από το 8μηνο του 2024, στρέφουν το βλέμμα στις πολλαπλές και «βαριές» εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων, οι οποίες εν πολλοίς θα καθορίσουν την βραχυ-μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς.

Μπορεί η φήμη του Σεπτεμβρίου να μην είναι η καλύτερη δυνατή -από το 2020 έως το 2023 ο 9ος μήνας του έτους είναι σταθερά καθοδικός– αλλά υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες ότι η συναλλακτική δραστηριότητα και οι ημερήσιοι τζίροι θα αρχίσουν να παίρνουν ξανά την… ανιούσα, αφήνοντας πίσω τις καχεκτικές ημέρες του β’ 15ήμερου του Αυγούστου.

Πρώτο στοίχημα, φυσικά, αποτελεί η υπέρβαση του μίνιμουμ στόχου των 100 εκατ. ευρώ/ημέρα, ο οποίος συνιστά προϋπόθεση για να «σπάσει» επιτέλους το στενό εύρος διακύμανσης των προηγούμενων δύο εβδομάδων (1.425 έως 1.437 μονάδες).

«Η εικόνα αδράνειας δεν είναι διατηρήσιμη και ίσως ανατραπεί με την επιστροφή των επενδυτών “στα θρανία” τον Σεπτέμβριο. Σε κάθε περίπτωση, για να “ξεκολλήσει το κάρο” θα απαιτηθούν πειστικές επενδυτικές πρωτοβουλίες, “φρέσκο χρήμα” και… ειδήσεις» επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, ο οποίος παρατηρεί ότι ο Γενικός Δείκτης έχει συμπληρώσει επτά μήνες σε ουσιαστικό οριζόντιο διαγραμματικό εύρος, «χωνεύοντας» τα υπερκέρδη των τελευταίων ετών.

Χρηματιστήριο: Ο «βαρύς» Σεπτέμβριος φέρνει συνήθως… τρόμο – Τι έχει συμβεί την τελευταία 10ετία

Οι καταλύτες του Σεπτεμβρίου

Η ειδησεογραφία για τη Λεωφόρο Αθηνών θα αρχίσει μέσα στις επόμενες ημέρες να καθίσταται ολοένα και πιο ενδιαφέρουσα. Εκτός των οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων για το α’ εξάμηνο, τα οποία εξακολουθούν να επιβεβαιώνουν τις θετικές τάσεις για τη φετινή κερδοφορία, η προσοχή εστιάζει στις ετυμηγορίες των οίκων αξιολόγησης.

Και μπορεί η έκθεση του DBRS την προσοχή Παρασκευή να μην αποτελεί ιδιαίτερα κρίσιμο καταλύτη (δεδομένου ότι ο καναδικός οίκος έχει ήδη δώσει στην Ελλάδα το πολυπόθητο investment grade), αλλά δεν ισχύει το ίδιο για το report του Moody’s, ο οποίος είναι ο μοναδικός από τους «μεγάλους» και αναγνωρισμένους oίκους που εξακολουθεί να κατατάσσει τα ελληνικά ομόλογα σε μη επενδυτική κατηγορία.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ευελπιστεί ότι αυτό θα αλλάξει στις 13 Σεπτεμβρίου, ημέρα δημοσίευσης της τελευταίας φετινής έκθεσης του rate agency για την Ελλάδα, η οποία σήμερα βρίσκεται ένα «σκαλί» κάτω του investment grade. Η σημασία αυτής της αξιολόγησης είναι τεράστια, καθώς ο Moody’s αποτελεί αποδεδειγμένα τον οίκο με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στα παθητικά κεφάλαια. Επομένως, μια πιθανή αναβάθμιση αναμένεται να φέρει μεγάλες εισροές στα κρατικά ομόλογα, παρέχοντας σημαντικό ψυχολογικό «μπουστάρισμα» στη Λεωφόρο Αθηνών.

Πέραν των εξελίξεων γύρω από την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, αυτές τις ημέρες λαμβάνονται οι αποφάσεις και για την εκκρεμότητα της Εθνικής Τράπεζας, με το κύριο ζητούμενο να αφορά την τύχη του 18,39% του ΤΧΣ. Το ποσοστό διάθεσης, η τιμή πώλησης και το χρονοδιάγραμμα συνιστούν τρεις παράγοντες, οι οποίοι αναμένεται να «κλείσουν» άμεσα, προλειαίνοντας το έδαφος για την ολοκλήρωση του κύκλου αποεπένδυσης του δημοσίου στον τραπεζικό κλάδο.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι με γοργούς ρυθμούς προχωρούν και οι διεργασίες στην Attica Bank, η οποία περιμένει αφενός τη συγχώνευση με την Παγκρήτια, αφετέρου την ΑΜΚ.

Βακάκης: Ο μεγάλος χαμένος (;) του καλοκαιριού – Η απώλεια 1 δισ. ευρώ σε λιγότερο από τέσσερις μήνες

Τι θα κάνουν οι επενδυτές;

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με ορισμένες πιθανές επιχειρηματικές εξελίξεις που κυοφορούνται σε διάφορες εισηγμένες, το αβέβαιο γεωπολιτικό σκηνικό και τις εκτιμώμενες μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ (18 Σεπτεμβρίου) και Ευρωζώνη (12 Σεπτεμβρίου), συνθέτουν μια «πλούσια» ατζέντα, η οποία αναμφίβολα θα επηρεάσει την επενδυτική ψυχολογία στην Αθήνα.

Το αν αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην πορεία του Γενικού Δείκτη μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Το σίγουρο είναι ότι το Χ.Α. προσφέρει μια απόδοση της τάξης του 10% από τις αρχές του 2024, έχοντας θέσει γερές βάσεις, προκειμένου να επιτύχει το 4ο συνεχόμενο ανοδικό έτος (σε ετήσια βάση).

«Ο Σεπτέμβριος αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Θα συνεχίσει να είναι προσοδοφόρα η αγορά επιλεγμένων τίτλων του Χ.Α. στις διορθώσεις (dips) ή το μεγάλο bull market των τελευταίων τεσσάρων ετών “κουράστηκε”» διερωτάται τέλος ο Πέτρος Στεριώτης.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη διόρθωση του καλοκαιριού, σε συνδυασμό με την ανθεκτική εταιρική κερδοφορία, έχει βελτιώσει τις αποτιμήσεις των εισηγμένων, οι οποίες διαπραγματεύονται σε ιδιαιτέρως ελκυστικά επίπεδα ιδίως εν συγκρίσει με τις ομοειδείς στο εξωτερικό.

Σε τεχνικό επίπεδο, οι 1.400 μονάδες εξακολουθούν να αποτελούν τη βασική στήριξη σε περίπτωση οπισθοχώρησης, με τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών να έπεται στις 1.393 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις, αντίθετα, βρίσκονται διαδοχικά στις 1.440 – 1.460 – 1.478 μονάδες, οι οποίες απαρτίζουν τα τελευταία εμπόδια πριν την ανάκτηση των φετινών υψηλών (και υψηλών 13 ετών) των 1.502 μονάδων.

Οι αποδόσεις του Γενικού Δείκτη

• -0,1% στο 5ήμερο
• -2,8% στο 30ήμερο
• -1,0% στο 3μηνο
• +0,1% στο 6μηνο
• +10,3% στο 2024
• +8,2% στο 12μηνο

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Ο εγκλωβισμός της Alpha Bank και το βήμα σημειωτόν του ΑΔΜΗΕ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)