Skip to main content

Πώς να χάσεις χρήμα ποντάροντας στην πιο δημοφιλή επένδυση στον κόσμο

To GPU της Nvidia

Τα ETFs τεχνητής νοημοσύνης βρέθηκαν ξαφνικά να είναι οι ηττημένοι της χρονιάς

Υπάρχουν πολλοί ντροπιαστικοί τρόποι για να χάσει κανείς χρήμα. Αλλά τίποτα δεν είναι πιο ενοχλητικό από το να χάσει κανείς χρήματα, ενώ έχει προσδιορίσει σωστά το θέμα που θα κυριαρχήσει στην αγορά και έχει καταφέρει να το αγοράσει σε μια καλή στιγμή.

Αυτό έπαθαν οι επενδυτές των τριών αμοιβαίων κεφαλαίων που διαπραγματεύονται με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη και κατάφεραν να χάσουν χρήματα φέτος. Κάθε άλλο ETF έχει ακολουθήσει τόσο τον S&P 500 όσο και τον MSCI World. Ωστόσο όταν την περασμένη εβδομάδα οι επενδυτές αμφισβήτησαν την Nvidia, τρία θεματικά ETFs που αφορούν αποκλειστικά την τεχνητή νοημοσύνη, είχαν μεγάλες απώλειες.

Το καμπανάκι

Η εξέλιξη αυτή, σημειώνουν αναλυτές στην WSJ, πρέπει να είναι ένα καμπανάκι κινδύνου για όσους επιλέγουν θεματικά ETFs, τα οποία τώρα καλύπτουν σχεδόν οτιδήποτε μπορείτε να σκεφτείτε, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα στην Καλιφόρνια (μείωση 15% φέτος), του κινεζικού cloud computing (μείωση 21%) και της φροντίδας κατοικίδιων ζώων (πτώση πάνω από 10%).

Με απλά λόγια: Πιθανότατα δεν θα πάρετε αυτό που θέλετε, πιθανότατα θα αγοράσετε τη λάθος στιγμή και θα είναι δύσκολο να το κρατήσετε μακροπρόθεσμα. Κατά ειρωνικό τρόπο, η επιτυχία της Nvidia έχει καταστήσει πιο δύσκολο για ορισμένα από τα κεφάλαια AI να νικήσουν την ευρύτερη αγορά.

Πολλά αμοιβαία κεφάλαια σταθμίζουν τις συμμετοχές τους εξίσου ή καλύπτουν το μέγιστο μέγεθος οποιασδήποτε μετοχής. Με την Nvidia να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 6% του S&P 500, ορισμένα κεφάλαια τεχνητής νοημοσύνης  είχαν λιγότερη έκθεση στη μεγαλύτερη μετοχή τεχνητής νοημοσύνης από ό,τι θα είχατε σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο ευρέος δείκτη.

Οι διαφορετικές στρατηγικές των funds

Ο Τζέι Τζέικομπς, επικεφαλής των θεματικών και ενεργών ETF των ΗΠΑ στη BlackRock, λέει ότι είναι καλύτερο να σταθμίζεται η αγοραία αξία όταν ένα θέμα έχει χαρακτηριστικά, όπως λέει η γενετική τεχνητή νοημοσύνη.

Η Global X ακολουθεί την αντίθετη προσέγγιση με τα δύο funds τεχνητής νοημοσύνης ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, AIQ και BOTZ. Η BOTZ αγοράζει μόνο μετοχές που επικεντρώνονται στην τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική, αλλά καταλαμβάνει μεγαλύτερες θέσεις. Η AIQ κατανέμει τα στοιχήματά της στην τεχνητή νοημοσύνη και την τεχνολογία ευρύτερα και το ανώτατο όριο του 3% στις μεγαλύτερες μετοχές της κάθε φορά που επανισορροπεί σημαίνει ότι έχει πολύ λιγότερες τοποθετήσεις στη Nvidia από την BOTZ, με ανώτατο όριο 8%. Ωστόσο, η AIQ κατάφερε να κερδίσει τη BOTZ φέτος.