Skip to main content

Χρηματιστήριο: Άτονες κινήσεις εν αναμονή του rebalancing

INTIME – NEWS

Μικρές διακυμάνσεις για τον Γενικό Δείκτη

Την εικόνα… στασιμότητας των τελευταίων δύο εβδομάδων συνεχίζει σήμερα (30/8) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές και τους πωλητές να εναλλάσσονται στη θέση του «οδηγού».

Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά παραμένει εγκλωβισμένη σ’ ένα στενό εύρος διακυμάνσεων μόλις 12 μονάδων (1.425 – 1.437 μονάδες), αναμένοντας έναν ισχυρό καταλύτη, ικανό να αλλάξει τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Όλα αυτά, βέβαια, λαμβάνουν χώρα ενόσω στις τελικές δημοπρασίες θα γίνει το rebalancing των δεικτών του MSCI, με τη Motor Oil να αφαιρείται από τον Standard Greece, οδηγώντας σε εκτίναξη των συναλλακτικών όγκων.

Πιο συγκεκριμένα, αυτήν την στιγμή (13.50), ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή κάμψη κατά 0,06% και διαμορφώνεται στις 1.426,05 μονάδες, χάνοντας μόλις μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.426,91 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 1.425,80 έως 1.430,82 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 37 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,9 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Σε επίπεδο εβδομάδας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η εν εξελίξει συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης χάνει περίπου 0,4%, ενώ για το σύνολο του μήνα, παρά την ανάκαμψη από το sell off της 5ης Αυγούστου, η σωρευτική μεταβολή είναι αρνητική κατά 3,5%. 

Στο ταμπλό, τώρα, η Motor Oil συγκεντρώνει τα βλέμματα όλης της αγοράς εν όψει της εξόδου από τον Standard Greece, κάτι που θα επιφέρει άλμα στους ημερήσιους όγκους. Προς το παρόν, πάντως, βρίσκεται στο +2,6% και τα 21,9 ευρώ. Από την πλευρά της, η Jumbo ενισχύεται κατά +1% και ανακτά τα 23 ευρώ, ενώ ο ΟΠΑΠ υποχωρεί κατά 1,5%.

Χρηματιστήριο – Motor Oil: Εν αναμονή της «έκρηξης» στην αξία των συναλλαγών

Οριακές διακυμάνσεις στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης δυσκολεύεται να διακόψει το τριήμερο πτωτικό σερί, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,18% και τις 1.254 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνική περιορίζεται στο -0,59% και τα 7,784 ευρώ, η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο -0,54% και τα 2,039 ευρώ, η μετοχή της Alpha διαπραγματεύεται στο +0,19% και το 1,563 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς διευρύνεται στο +0,92% και τα 3,86 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,04% και 3.466 μονάδες), η μετοχή της Jumbo ανακάμπτει κατά 1% και επιστρέφει άνω των 23 ευρώ, με τις μετοχές των Cenergy και Ελλάκτωρ να διαμορφώνονται επίσης στο +1%. Η μετοχή της Motor Oil αυξάνεται δυναμικά στο +2,7% και τα 21,9 ευρώ, παρά το επικείμενο rebalancing και την έξοδο από τον MSCI Standard Greece. Αντίθετα, η μετοχή του ΟΠΑΠ χάνει 1,5% και αναδιπλώνεται στα 15,7 ευρώ. Σαράντης και Aegean, τέλος, οπισθοχωρούν κατά 0,7%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,31% και 2.294 μονάδες), η μετοχή της Fourlis ξεχωρίζει στο +4,1% και ανακτά τα 4 ευρώ, με την αγορά να αποτιμά θετικά τη συμφωνία με τη Foot Locker. Intracom και Profile ενισχύονται άνω του +1%, ενώ οι μετοχές των Κρι Κρι, Intralot και Τεχνικής Ολυμπιακής διευρύνονται κατά 0,8%. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Austriacard, Πλαστικά Θράκης, ΕΥΑΘ και Intrakat χάνουν από 1% έως 2%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 39 μετοχές κινούνται ανοδικά, 53 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ επτά μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,9 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο – Blue Chips: Ποιες μετοχές δεν έχουν ανακτήσει τις απώλειες από το sell off της 5ης Αυγούστου

Εν αναμονή του MSCI

Την τελευταία συνεδρίαση ενός «κόκκινου» Αυγούστου διανύει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα θα λάβει χώρα το καθιερωμένο rebalancing, με τη μετοχή της Motor Oil να τίθεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, λόγω της διαγραφής από τον MSCI Standard Greece και την προσθήκη στον MSCI Small Cap.

Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να επιφέρει εκτόξευση των συναλλαγών στις τελικές δημοπρασίες, γεγονός το οποίο εκτιμάται ότι θα ανεβάσει κατακόρυφα τον «ταλαιπωρημένο» και καθηλωμένο τζίρο των ημερήσιων συναλλαγών.

Μετά τη διαγραφή της Motor Oil, στον βασικό δείκτη του MSCI θα απομείνουν εννέα ελληνικές μετοχές. Πρόκειται για τις εξής: Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Metlen, Alpha, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Πέραν του rebalancing, στο επίκεντρο της προσοχής τίθενται και τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, με τις Helleniq Energy και Austriacard να επιβεβαιώνουν με τη σειρά τους το θετικό momentum στο πεδίο της κερδοφορίας.

Σήμερα, μετά το τέλος της συνεδρίασης, σε ανακοίνωση των εξαμηνιαίων μεγεθών θα προβεί και η διοίκηση της Intralot.

Αλεξίου: Το ράλι +900% στην 4ετία και η επόμενη… πίστα για τη Cenergy

Παρ’ όλα αυτά, το κλίμα στην ελληνική αγορά παραμένει υποτονικό, με την ημερήσια αξία των συναλλαγών να διατηρείται κάτω του μίνιμουμ στόχου των 100 εκατ. ευρώ για εννέα διαδοχικές συνεδριάσεις.

Η απουσία διάθεσης για την ανάληψη περιττού ρίσκου είναι κάτι παραπάνω από διάχυτη, με τον Γενικό Δείκτη εδώ και δύο εβδομάδες να βρίσκεται εγκλωβισμένος σ’ ένα στενό εύρος διακυμάνσεων μόλις 12 μονάδων (1.425 έως 1.437 μονάδες.

Και μπορεί να έχει μεσολαβήσει μια πειστική ανάκαμψη από το sell off της 5ης Αυγούστου, όταν ο Γ.Δ. βούτηξε στις 1.341 μονάδες, αλλά ο Αύγουστος αναμένεται να μας αποχαιρετήσει με αθροιστικές απώλειες της τάξης του 3,5%, με την πτώση στην τρέχουσα εβδομάδα να καθορίζεται στο -0,4%.

Νέα ρεκόρ στη Φρανκφούρτη

Στο εξωτερικό, τώρα, μετά τη βουτιά του ετήσιου πληθωρισμού της Ευρωζώνης στο 2,2% (χαμηλό τριών ετών), ο Stoxx 600 καταγράφει αύξηση στο +0,33% και τις 526 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη, δε, ο δείκτης DAX βελτιώνει τα χθεσινά ιστορικά υψηλά και φθάνει στις 18.944 μονάδες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου ο Dow Jones χθες βράδυ «χτύπησε» νέο ρεκόρ, τα futures της Wall Street προμηνύουν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα στη σημερινή συνεδρίαση, με το βλέμμα των traders να στρέφεται στα στοιχεία για τις τιμές ειδών προσωπικής κατανάλωσης.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: H απέλπιδα προσπάθεια της Jumbo, η απώλεια του «7» στη Lamda και το «αντίο» της ΚΡΕΚΑ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)