Skip to main content

Χρηματιστήριο: Χωρίς διάθεση για… μεγάλα πράγματα

×ÑÇÌÁÔÇÓÔÇÑÉÏ (EUROKINISSI/ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ ÓÙÔÇÑÇÓ)

Συνεχίζεται η εικόνα στασιμότητας

Εμφανή δυσκολία να ακολουθήσει το θετικό κλίμα στο εξωτερικό εκδηλώνει σήμερα (29/8) το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει καθηλωμένο στην περιοχή των 1.420 – 1.430 μονάδων, αδυνατώντας να κινηθεί πειστικά ανοδικά.

Παρά την προσπάθεια για επιλεκτικές αγοραστικές τοποθετήσεις, οι πιέσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους δεν αφήνουν την ελληνική αγορά να… αναπνεύσει, εγκλωβίζοντάς την σ’ ένα στενό όριο διακυμάνσεων, το οποίο παρατείνεται εδώ και αρκετές ημέρες.

Όλα αυτά συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι η βραχυπρόθεσμη τάση δύσκολα θα αλλάξει άμεσα, με τις ελπίδες των αναλυτών να εναποτίθενται πλέον στον –γεμάτο ειδήσεις και σημαίνουσες εξελίξεις– Σεπτέμβριο, ο οποίος μας κάνει ποδαρικό τη Δευτέρα.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, στην 4η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή κάμψη κατά 0,09% και διαμορφώνεται στις 1.424,03 μονάδες, χάνοντας περίπου 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.425,36 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 1.421,66 έως 1.428,70 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 32 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,4 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η Motor Oil υποχωρεί κατά 1% εν όψει της αυριανής διαγραφής από τον MSCI Standard Greece, ενώ απώλειες άνω του 1% καταγράφει και η μετοχή της Eurobank. Αντίθετα, ΟΤΕ και Cenergy ενισχύονται κατά τουλάχιστον 1%, προσφέροντας στηρίγματα στην αγορά.

Χρηματιστήριο – Jumbo: Αφήνει βαθύ «πλήγμα» ο Αύγουστος – Κοντά στο 9% οι απώλειες

Νέα πτώση στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, παρά τις ευοίωνες εκθέσεις των ξένων οίκων, συνεχίζει σε καθοδικό έδαφος, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,74% και τις 1.250 μονάδες.

Η μετοχή της Eurobank διολισθαίνει στο -1,31% και τα 2,035 ευρώ, η μετοχή της Alpha ακολουθεί στο -0,89% και το 1,5505 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής διαπραγματεύεται στο -0,79% και τα 7,81 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται στο +0,16% και τα 3,81 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,14% και 3.459 μονάδες), η μετοχή της Motor Oil, παρά τα αισιόδοξα μεγέθη του α’ εξαμήνου, υποχωρεί στο -0,9% και τα 21,4 ευρώ, καθώς αύριο θα εξέλθει από τον Standard Greece του MSCI. Πτώση κατά περίπου 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ – Ελλάκτωρ. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Titan Cement ανακόπτει το πενθήμερο καθοδικό σερί και επιστρέφει στα 31,9 ευρώ (+0,9%). Την ίδια στιγμή, η μετοχή του ΟΤΕ διευρύνεται κατά 1,3%, ενώ η μετοχή του ΟΠΑΠ ακολουθεί στο +0,9%. Jumbo και Cenergy, δε, βρίσκονται στο +1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,08% και 2.280 μονάδες), η μετοχή της Intralot επιχειρεί να ξεχωρίσει στο +1,9% και το 1,17 ευρώ, με τη μετοχή της ΕΥΑΘ να έπεται στο +1,5% και τα 3,2 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Lavipharm οπισθοχωρεί στο -2,3% και το 0,82 ευρώ, ενώ η μετοχή της Intrakat αναδιπλώνεται κατά 1,5%, αλλά «κρατά» το ψυχολογικό όριο των 5 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 38 μετοχές κινούνται ανοδικά, 51 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,8 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: «Αντέχει» το ράλι στις τράπεζες, αποδόσεις έως και +58% στο 8μηνο

Καθηλωμένος ο τζίρος

Μπορεί χθες να καταγράφηκε μια μικρή αύξηση του συναλλακτικού τζίρου, αλλά η εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει υποτονική, με τους επενδυτές να μην επιδεικνύουν διάθεση ανάληψης επιπλέον ρίσκου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ημερήσια αξία των συναλλαγών παραμένει κάτω του μίνιμουμ στόχου των 100 εκατ. ευρώ για οκτώ συνεχόμενες συνεδριάσεις. Κι αυτό εύλογα δεν επιτρέπει την εκδήλωση μιας πειστικής ανοδικής κίνησης.

Κάπως έτσι, εδώ και δύο εβδομάδες ο Γενικός Δείκτης «βολοδέρνει» σ’ ένα στενό εύρος διακυμάνσεων μεταξύ 1.425 και 1.437 μονάδων, μην παίρνοντας την απόφαση διάσπασης των πρώτων αντιστάσεων των 1.440 μονάδων.

Τα εταιρικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, αν και παρέχουν την ευκαιρία για επιλεκτικές τοποθετήσεις στο πλαίσιο ενός άτυπου rotation, προς το παρόν δεν δείχνουν ικανά να αλλάξουν τη βραχυπρόθεσμη τάση της ελληνικής αγοράς.

Γι’ αυτόν τον λόγο, οι περισσότεροι αναλυτές φαίνεται ότι «ποντάρουν» στον Σεπτέμβριο, ο οποίος βρίθει εξελίξεων και ειδήσεων. Από τις ετυμηγορίες των Moody’s και DBRS έως τις εκτιμώμενες μειώσεις επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Βέβαια, μην ξεχνάμε ότι, ενόσω ο Αύγουστος ετοιμάζεται να μας αποχαιρετήσει με αρνητικό πρόσημο (-3,5% η μέχρι στιγμής πτώση), η προϊστορία δείχνει ότι ο Σεπτέμβριος δεν είναι και ο καλύτερος δυνατός μήνας για την αγορά.

Όλα, φυσικά, θα αποδειχθούν στην πράξη, αν και η εν εξελίξει «bull market» της Αθήνας φαίνεται ότι έχει ακόμα αντοχές, αν λάβουμε υπόψη τις ελκυστικές αποτιμήσεις αλλά και τις επιχειρηματικές ζυμώσεις.

Ας σημειωθεί ότι σήμερα η αγορά περιμένει τα οικονομικά αποτελέσματα των Helleniq Energy και Austriacard για το α’ εξάμηνο, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται και η Motor Oil, η οποία χθες ανακοίνωσε τα δικά της μεγέθη, λίγο πριν την αυριανή διαγραφή από τον MSCI Standard Greece.

Ανοδικά σε Ευρώπη, Wall

Στο εξωτερικό, τώρα, το επενδυτικό κλίμα είναι επιφυλακτικά ανοδικό, με τους αγοραστές να οδηγούν τους δείκτες κοντά στα πρόσφατα ιστορικά υψηλά, έχοντας ανακάμψει πλήρως από τις απώλειες της 5ης Αυγούστου.

Ενδεικτικά, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,67% και τις 524 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη οδεύει ολοταχώς προς νέα επίπεδα ρεκόρ, καταγράφοντας αύξηση κατά τουλάχιστον +0,6%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια της Wall Street ετοιμάζονται για μια «πράσινη» εκκίνηση στη συνεδρίαση, επανερχόμενα σε θετικό έδαφος μετά το χθεσινό πτωτικό διάλειμμα.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η έκρηξη στη Motor Oil, το πτωτικό σερί της Titan και η… καθήλωση της ΕΧΑΕ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)