Skip to main content

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που «άντεξαν» στις απώλειες του Αυγούστου – Αποδόσεις έως +5% σ’ έναν πτωτικό μήνα

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Μετρημένες στα δάκτυλα των χεριών μας

Με το Χρηματιστήριο Αθηνών να ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει έναν «κόκκινο» Αύγουστο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Γενικός Δείκτης απώλεσε τουλάχιστον 3% – 3,5%, είναι εύλογο αρκετές εισηγμένες να βλέπουν τις τιμές των μετοχών τους να παίρνουν την… κατιούσα, διορθώνοντας από τα υψηλά επίπεδα του Ιουλίου.

Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες -μετρημένες στα δάχτυλα των χεριών- εταιρείες της Υψηλής και της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, οι οποίες κατάφεραν να κάνουν την έκπληξη, να αντέξουν στις ευρύτερες καθοδικές πιέσεις και να αποχαιρετήσουν τον 8ο μήνα του έτους από θετικό έδαφος.

Ποια blue chips ξεχώρισαν

Στα blue chips, συγκεκριμένα, η μετοχή της Ελλάκτωρ ετοιμάζεται να καταγράψει κέρδη της τάξης του 2,6% μέσα στον Αύγουστο, ανακτώντας το ορόσημο των 2 ευρώ αλλά και των 700 εκατ. ευρώ σε όρους χρηματιστηριακής αποτίμησης. Κι αυτό, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι στις 5 Αυγούστου, δηλαδή την ημέρα του μεγάλου sell off, «βούτηξε» έως το 1,8 ευρώ και τα χαμηλά 10μήνου.

Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Cenergy οδεύει προς έναν οριακά κερδοφόρο μήνα (+0,4%), βγάζοντας σπουδαίες «άμυνες» στις γενικευμένες πιέσεις της εγχώριας αγοράς και φθάνοντας στις 20 Αυγούστου έως τα ιστορικά υψηλά των 10,06 ευρώ, τα οποία θα είχε διατηρήσει αν δεν μεσολαβούσε η είδηση για την πιθανή ΑΜΚ.

Χρηματιστήριο: «Αντέχει» το ράλι στις τράπεζες, αποδόσεις έως και +58% στο 8μηνο

Αξία αναφοράς είναι και η ανθεκτικότητα της μετοχής της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία χάνει μόλις 0,5% μέσα στις τελευταίες 30 ημερολογιακές ημέρες, μην επηρεαζόμενη σημαντικά από το ευρύτερο κλίμα των ρευστοποιήσεων στο Χ.Α. Άλλωστε, οι επενδυτές βρίσκουν καταφύγιο στις επερχόμενες εξελίξεις για τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου και τη δημόσια πρόταση του νέου βασικού μετόχου.

Τα «μεσαία» που άντεξαν

Όσον αφορά τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η μετοχή της Κρι – Κρι, παρά την αποκοπή του φετινού μερίσματος, αναμένεται να αποχαιρετήσει τον Αύγουστο με μια απόδοση της τάξης του +5%, έχοντας σκαρφαλώσει κατά τη διάρκεια του μήνα έως το ιστορικό ρεκόρ των 12,3 ευρώ.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Dimand, συνεχίζοντας την πορεία ανάκαμψης από τα χαμηλά του Ιουνίου (8,09 ευρώ), αναρριχάται κατά +5,2% μέσα στον τελευταίο καλοκαιρινό μήνα, αγγίζοντας πρόσκαιρα ακόμα και τα 9,9 ευρώ.

H Optima Bank, χάρη στην αντεπίθεση της τελευταίας εβδομάδας, βρίσκεται ξανά στην περιοχή των 12,7 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 3,7% μέσα στον Αύγουστο και απέχοντας ελάχιστα (-3,7%) από τα πρόσφατα ιστορικά ρεκόρ των 13 ευρώ.

Παράλληλα, η μετοχή της Intrakat δίνει «μάχη» ώστε να κρατήσει τη μετοχή άνω των 5,00 ευρώ, κάτι το οποίο σηματοδοτεί μια έστω και οριακά θετική επίδοση κατά τη διάρκεια του μήνα.

Τέλος, κέρδη κατά 1,3% ετοιμάζεται να «γράψει» η μετοχή του ΟΛΠ, η οποία βρίσκεται εκ νέου στα 26 ευρώ.

Οι μετοχές της Υψηλής και της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης με θετική μεταβολή στον Αύγουστο

• Κρι Κρι +5,2%
• Dimand +5,2%
• Optima +3,7%
• Ελλάκτωρ +2,6%
• ΟΛΠ +1,3%
• Cenergy +0,4%
• Intrakat +1,2%

Φουρλής: Το… ανεξήγητο -20% στο 12μηνο, η «εγκλωβισμένη» αξία των 200 εκατ. και η επόμενη ημέρα

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)