Με ένα ράλι άνω του 28% από τις αρχές του έτους η Berkshire Hathaway είδε τη χρηματιστηριακή αξία της σήμερα, Τετάρτη, να σπάσει το φράγμα του 1 τρισ. δολαρίων.
Η εταιρεία του Γουόρεν Μπάφετ δεν είναι βεβαίως η πρώτη αμερικανική που φτάνει στο θεαματικό αυτό ορόσημο. Είναι ωστόσο η πρώτη εκτός του τεχνολογικού τομέα των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής μόνο οι τεχνολογικές εμφάνιζαν τέτοιες επιδόσεις: Microsoft, Apple, Amazon, Nvidia, Alphabet (Google), Meta (Facebook).
Πρόκειται για ένα δώρο για τον «προφήτη της Όμαχα» που σε δύο ημέρες κλείνει τα 94 έτη. Η άνοδος της τάξης του 28% έρχεται την ώρα που ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 18% από τις αρχές του έτους. Σήμερα με άνοδο λίγο μεγαλύτερη του 1%, η μετοχή της Berkshire Hathaway σκαρφάλωσε ενδοσυνεδριακά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 699,699 δολαρίων και υπερέβη το 1 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με την FactSet.
Μία δοκιμαζόμενη υφαντουργία που έγινε ένας κολοσσός
Η Berkshire είναι ένας κολοσσός της λεγόμενης «παλαιάς οικονομίας», εστιάζοντας τις επενδύσεις της σε σιδηροδρόμους, ασφαλιστικές εταιρείες και βιομηχανίες τροφίμων. Διαθέτει και μία σημαντική τοποθέτηση στην Apple – την οποία όμως έχει φροντίσει να μειώσει το τελευταίο διάστημα.
Ο Μπάφετ, πρόεδρος και CEO, ανέλαβε τον έλεγχο της Berkshire τη δεκαετία του 1960 όταν ήταν μία δοκιμαζόμενη βιομηχανία ένδυσης. Τη μετέτρεψε σε μία αυτοκρατορία με δραστηριότητες σε μία ευρύτερη γκάμα τομέων και με έναν εντυπωσιακό ισολογισμό και «μαξιλάρι» ρευστού. Τα μετρητά της είχαν εκτιναχθεί στα 277 δισ. δολάρια στα τέλη Ιουνίου.
Να σημειωθεί ότι διάδοχος του Μπάφετ έχει οριστεί ο Γκρεγκ Άμπελ, αντιπρόεδρος των μη ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της εταιρείας αυτή τη στιγμή. 0 62χρονος Άμπελ θα έχει τον τελευταίο λόγο στις επενδυτικές αποφάσεις.
Η εκτίμηση ότι το πάρτι των τεχνολογικών μάλλον τελείωσε
Το ρευστού της Berkshire Hathaway προσέγγισε τα 277 δισ. δολάρια αισθητά αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ των 189 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Η εκτίναξη αυτή ήρθε καθώς ο προφήτης της Όμαχα πούλησε σχεδόν το ήμισυ του μεριδίο του στην Apple και αποτελεί μία ένδειξη της εκτίμησής του ότι το πάρτι των τεχνολογικών μετοχών – που τροφοδοτήθηκε έως τώρα από τη φρενίτιδα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη – φτάνει στο τέλος του.
Μπάφετ: Γιατί πουλάει Apple και μαζεύει ρευστό 277 δισ. δολαρίων