Skip to main content

Χρηματιστήριο: Επιτόπιος… βηματισμός, με καθηλωμένο τζίρο

×ÑÇÌÁÔÇÓÔÇÑÉÏ (EUROKINISSI/ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ ÓÙÔÇÑÇÓ)

Στασιμότητα για τον Γενικό Δείκτη, παρά τα στηρίγματα από Coca Cola

Χωρίς διάθεση να αλλάξει την εικόνα στασιμότητας των τελευταίων τουλάχιστον οκτώ ημερών συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται ξανά σε επιλεκτικές τοποθετήσεις.

Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά αδυνατεί να ξεκολλήσει από το στενό εύρος των 1.430 – 1.440 μονάδων, στο οποίο έχει εγκλωβιστεί από τις 16 Αυγούστου, όταν και ολοκλήρωσε την ανάκτηση των απωλειών του πρόσφατου sell off.

Κι όλα αυτά, ενόσω σταδιακά η εγχώρια αγορά αρχίζει να «παράγει» σημαντικές ειδήσεις, με το βλέμμα των επενδυτών να στρέφεται αφενός στα εταιρικά μεγέθη, αφετέρου στην αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, παρά τη θετική εκκίνηση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,03% και διαμορφώνεται στις 1.432,10 μονάδες, χάνοντας μόλις μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.432,46 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες (από 1.429,70 έως 1.439,51 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 33 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,2 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η Coca – Cola συνεχίζει την πορεία επιστροφής στα πρόσφατα υψηλά 4ετίας των 34 ευρώ. Η Cenergy, ταυτόχρονα, κερδίζει 1,5%, αντιδρώντας στο χθεσινό -3% αλλά και στην απόφαση για ΑΜΚ έως 200 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, Eurobank και Alpha Bank οπισθοχωρούν κατά τουλάχιστον 1%.

Χρηματιστήριο: Πώς θα «απεγκλωβιστεί» από τη στασιμότητα των τελευταίων ημερών

Απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, φαίνεται ότι δέχεται τις περισσότερες πιέσεις, με αποτέλεσμα να κινείται πτωτικά στο -0,82% και τις 1.271,27 μονάδες. Κι αυτό, παρά τη βελτίωση των τιμών – στόχων (με εξαίρεση της Alpha) από την JP Morgan.

Η μετοχή της Alpha περιορίζεται στο -1,51% και το 1,566 ευρώ, η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο -1,00% και τα 2,079 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής μειώνεται στο -0,75% και τα 7,96 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς «κρατά» στο -0,17% και τα 3,873 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,12% και 3.487 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola αναρριχάται στο +3% και τα 33 ευρώ, σε μια προσπάθεια επιστροφής στα φετινά υψηλά. Viohalco και Sarantis ενισχύονται κατά τουλάχιστον 1%, ενώ η μετοχή της Cenergy κερδίζει 1,5%, μετά το σήμα για ΑΜΚ έως 200 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Titan Cement συνεχίζει την οπισθοχώρηση, διολισθαίνοντας στο -1,2% και τα 31,6 ευρώ. ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ χάνουν από 1% και 0,7%, αντίστοιχα.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (0,00% και 2.281 μονάδες), η μετοχή της Fourlis προσπαθεί να ξεχωρίσει στο +3,7% και τα 3,8 ευρώ, ανακτώντας το όριο των 200 εκατ. ευρώ σε όρους αποτίμησης. Κατά 1% ενισχύεται, επίσης, η μετοχή του ΟΛΠ. Αντίθετα, η μετοχή της Πλαστικά Θράκης χάνει 1,3%, ενώ οι μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής, Κρι Κρι, Intralot, Intracom, EXAE, ΑΔΜΗΕ, Dimand και ΕΥΑΘ αναδιπλώνονται πέριξ του -0,5%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 41 μετοχές κινούνται ανοδικά, 58 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 99,3 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο – Μετοχές: Ποιες κέρδισαν και ποιες… έχασαν από το φετινό καλοκαίρι

Στάσιμο το Χρηματιστήριο

Την εικόνα στασιμότητας των τελευταίων ημερών συντηρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο περιμένει την επιστροφή των επενδυτών από τις παραλίες για να αρχίσει να παίρνει… μπρος.

Εδώ και οκτώ διαδοχικές συνεδριάσεις (από 16/8), ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται σ’ ένα στενό εύρος διακυμάνσεων, το οποίο εκτείνεται από τις 1.425 έως τις 1.437 μονάδες. Δηλαδή σε μόλις 12 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, οι ημερήσιες μεταβολές του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη είναι επίμονα καθηλωμένες κάτω του 1%.

Και το σημαντικότερο; Με εξαίρεση τη συνεδρίαση της 16ης Αυγούστου (τζίρος άνω των 100 εκατ. ευρώ), σε όλες τις υπόλοιπες οι συναλλακτικοί τζίροι είναι πλήρως… απογοητευτικοί.

Το πρώτο, λοιπόν, το οποίο πρέπει να αλλάξει, ώστε να δούμε μια καλύτερη εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών, είναι η αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, μέσω της βελτίωσης των καθημερινών συναλλαγών.

Έτσι, για την υλοποίηση μιας πειστικής ανοδικής διαφυγής προς τις επόμενες αντιστάσεις απαιτείται γενναία αύξηση του τζίρου σε επίπεδα σταθερά άνω των 100 εκατ. ευρώ/ημέρα.

Την ίδια στιγμή, όσο πλησιάζουμε προς τον Σεπτέμβριο (απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις για τον Αύγουστο), η ειδησεογραφία καθίσταται ολοένα και πιο πλούσια – ενδιαφέρουσα.

Κόκκαλης: Το κερδισμένο στοίχημα, το μεγάλο ράλι και η επόμενη ημέρα στη Wall Street (;)

Χθες, για παράδειγμα, η Cenergy αναβάθμισε τους στόχους για το 2024, μετά τις ισχυρές επιδόσεις του α’ εξαμήνου, ενώ παράλληλα προανήγγειλε τη διενέργεια ΑΜΚ έως 200 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, είναι η σειρά της Motor Oil να ανακοινώσει οικονομικά μεγέθη της περιόδου, ενώ αύριο ακολουθούν οι Helleniq Energy και Austriacard.

Και την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI με τη διαγραφή της Motor Oil από τον Standard Greece, κάτι το οποίο αναμένεται να επιφέρει εκτόξευση των ροών κεφαλαίων.

Ενόσω απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις για το τέλος του καλοκαιριού, ο Γενικός Δείκτης χάνει 3,1% σε επίπεδο Αυγούστου. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι έχει ανακτήσει τις απώλειες από τη βουτιά της 5ης Αυγούστου (-6,2%)

Βέβαια, ο πτωτικός Αύγουστος δεν αναιρεί τη μεγάλη εικόνα, η οποία παραμένει άκρως ικανοποιητική. Δεν είναι τυχαίο ότι, από τις αρχές του 2024, η απόδοση του κύριου χρηματιστηριακού δείκτη ανέρχεται σε +10,7%.

Σε επίπεδα ρεκόρ ο Dow Jones

Με το γεγονός της ημέρας, αναμφίβολα, να αφορά τα εξαμηνιαία οικονομικά μεγέθη της Nvidia, τα οποία θα ανακοινωθούν αργά το βράδυ, οι επενδυτές συνεχίζουν τις επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις, οι οποίες συντηρούν τον Dow Jones σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, τα προσυμβόλαια της Wall Street δείχνουν ένα σταθεροποιητικό άνοιγμα για τη σημερινή συνεδρίαση. Στην Ευρώπη, ταυτόχρονα, ο Stoxx 600 κερδίζει +0,51% και φθάνει στις 521 μονάδες, με τον Dax στη Φρανκφούρτη να ενισχύεται κατά 0,8%.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το 12άρι της Coca Cola, η απώλεια στην Intrakat και τα χαμηλά 5μήνου στη Sarantis

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)