Skip to main content

Χρηματιστήριο: Θετικό πρόσημο με επιλεκτικές τοποθετήσεις και ισχνό τζίρο

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Διατηρείται ο ισχνός και καχεκτικός συναλλακτικός τζίρος

Επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις καταγράφονται σήμερα (28/8) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε προσεκτικές τοποθετήσεις, παραμένοντας σταθερά στον προθάλαμο των 1.440 μονάδων.

Τα εταιρικά οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου και η επικείμενη αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI (διαγραφή της Motor Oil από Standard Greece) αποτελούν τα βασικά γεγονότα της τρέχουσας εβδομάδας, τα οποία δίνουν… «ψωμί» στους αγοραστές.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να αναζητά έναν ισχυρό και δυναμικό καταλύτη, ο οποίος θα ανατρέψει την εικόνα στασιμότητας των τελευταίων ημερών και ο οποίος θα επιτρέψει μια ανοδική διαφυγή.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή αύξηση κατά 0,41% και διαμορφώνεται στις 1.438,29 μονάδες, κερδίζοντας περίπου έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.432,46 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.434,01 έως 1.438,81 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 2 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, η Coca – Cola συνεχίζει την πορεία επιστροφής στα υψηλά 4ετίας των 34 ευρώ, παρέχοντας στηρίγματα στην υπόλοιπη αγορά. Metlen και ΔΕΗ ενισχύονται κατά 1%, ενώ η Cenergy, η οποία χθες προανήγγειλε τη διενέργεια ΑΜΚ, υποχωρεί ελαφρώς στα 9,5 ευρώ (είχε προηγηθεί πτώση άνω του 3% την Τρίτη).

Στασιμότητα στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, για ακόμη μία συνεδρίαση, είναι στάσιμος στα τρέχοντα επίπεδα, με αποτέλεσμα να κινείται στο +0,14% και τις 1.283,60 μονάδες.

Η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται στο +0,64% και τα 3,905 ευρώ, η μετοχή της Alpha ακολουθεί στο +0,16% και το 1,5925 ευρώ, η μετοχή της Eurobank είναι αμετάβλητη στα 2,10 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής περιορίζεται στο -0,40% και τα 7,988 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,44% και 3.506 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola αναρριχάται στο +2,5% και τα 32,8 ευρώ, σε μια προσπάθεια επιστροφής στα φετινά υψηλά. Viohalco, Sarantis και ΔΕΗ ενισχύονται κατά τουλάχιστον 1%, ενώ η μετοχή της Metlen κερδίζει 0,6%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Cenergy χάνει οριακά 0,2%, μετά το σήμα για ΑΜΚ έως 200 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, παράλληλα, αναδιπλώνεται στο -1,4% και τα 5,4 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,04% και 2.282 μονάδες), η μετοχή της Ideal προσπαθεί να ξεχωρίσει στο +1% και τα 5,8 ευρώ, ενώ κοντά στο +1% ενισχύονται και οι μετοχές των Austriacard – Lavipharm. Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των ΕΧΑΕ, Intracom, Intralot, Intrakat και Dimand αυξάνονται κατά 0,5%. Αντίθετα, η μετοχή της ΕΥΑΘ μειώνεται στο -0,6% και τα 3,2 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 45 μετοχές κινούνται ανοδικά, 17 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 99,7 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο – Μετοχές: Ποιες κέρδισαν και ποιες… έχασαν από το φετινό καλοκαίρι

Εικόνα στασιμότητας στο Χρηματιστήριο

Την εικόνα στασιμότητας των τελευταίων ημερών συντηρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο περιμένει την επιστροφή των επενδυτών από τις παραλίες για να αρχίσει να παίρνει… μπρος.

Εδώ και οκτώ διαδοχικές συνεδριάσεις (από 16/8), ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται σ’ ένα στενό εύρος διακυμάνσεων, το οποίο εκτείνεται από τις 1.425 έως τις 1.437 μονάδες. Δηλαδή σε μόλις 12 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, οι ημερήσιες μεταβολές του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη είναι επίμονα καθηλωμένες κάτω του 1%.

Και το σημαντικότερο; Με εξαίρεση τη συνεδρίαση της 16ης Αυγούστου (τζίρος άνω των 100 εκατ. ευρώ), σε όλες τις υπόλοιπες οι συναλλακτικοί τζίροι είναι πλήρως… απογοητευτικοί.

Το πρώτο, λοιπόν, το οποίο πρέπει να αλλάξει, ώστε να δούμε μια καλύτερη εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών, είναι η αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, μέσω της βελτίωσης των καθημερινών συναλλαγών.

Έτσι, για την υλοποίηση μιας πειστικής ανοδικής διαφυγής προς τις επόμενες αντιστάσεις απαιτείται γενναία αύξηση του τζίρου σε επίπεδα σταθερά άνω των 100 εκατ. ευρώ/ημέρα.

Την ίδια στιγμή, όσο πλησιάζουμε προς τον Σεπτέμβριο (απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις για τον Αύγουστο), η ειδησεογραφία καθίσταται ολοένα και πιο πλούσια – ενδιαφέρουσα.

Κόκκαλης: Το κερδισμένο στοίχημα, το μεγάλο ράλι και η επόμενη ημέρα στη Wall Street (;)

Χθες, για παράδειγμα, η Cenergy αναβάθμισε τους στόχους για το 2024, μετά τις ισχυρές επιδόσεις του α’ εξαμήνου, ενώ παράλληλα προανήγγειλε τη διενέργεια ΑΜΚ έως 200 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, είναι η σειρά της Motor Oil να ανακοινώσει οικονομικά μεγέθη της περιόδου, ενώ αύριο ακολουθούν οι Helleniq Energy και Austriacard.

Και την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI με τη διαγραφή της Motor Oil από τον Standard Greece, κάτι το οποίο αναμένεται να επιφέρει εκτόξευση των ροών κεφαλαίων.

Ενόσω απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις για το τέλος του καλοκαιριού, ο Γενικός Δείκτης χάνει 3,1% σε επίπεδο Αυγούστου. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι έχει ανακτήσει τις απώλειες από τη βουτιά της 5ης Αυγούστου (-6,2%)

Βέβαια, ο πτωτικός Αύγουστος δεν αναιρεί τη μεγάλη εικόνα, η οποία παραμένει άκρως ικανοποιητική. Δεν είναι τυχαίο ότι, από τις αρχές του 2024, η απόδοση του κύριου χρηματιστηριακού δείκτη ανέρχεται σε +10,7%.

Ημέρα.. Nvidia στο εξωτερικό

Με το γεγονός της ημέρας να αφορά τα οικονομικά μεγέθη της Nvidia, τα οποία θα ανακοινωθούν αργά το βράδυ, οι επενδυτές συνεχίζουν τις επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις, οι οποίες συντηρούν τον Dow Jones σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, τα προσυμβόλαια της Wall Street δείχνουν ένα σταθεροποιητικό άνοιγμα για τη σημερινή συνεδρίαση. Στην Ευρώπη, η οποία άνοιξε πριν λίγο, ο Stoxx 600 κερδίζει +0,24% και φθάνει στις 520 μονάδες, με τον Dax στη Φρανκφούρτη να ενισχύεται κατά 0,3%.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το 12άρι της Coca Cola, η απώλεια στην Intrakat και τα χαμηλά 5μήνου στη Sarantis

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)