Skip to main content

Χρηματιστήριο: Πώς θα «απεγκλωβιστεί» από τη στασιμότητα των τελευταίων ημερών

Σε διάστημα οκτώ συνεδριάσεων το τόξο των διακυμάνσεων δεν ξεπερνά τις 12 μονάδες

Την εικόνα στασιμότητας των τελευταίων ημερών συντηρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο περιμένει την επιστροφή των επενδυτών από τις παραλίες για να αρχίσει να παίρνει… μπρος.

Εδώ και οκτώ διαδοχικές συνεδριάσεις (από 16/8), ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται σ’ ένα στενό εύρος διακυμάνσεων, το οποίο εκτείνεται από τις 1.425 έως τις 1.437 μονάδες. Δηλαδή σε μόλις 12 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, οι ημερήσιες μεταβολές του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη είναι επίμονα καθηλωμένες κάτω του 1%.

Χρηματιστήριο – Μετοχές: Ποιες κέρδισαν και ποιες… έχασαν από το φετινό καλοκαίρι

Και το σημαντικότερο; Με εξαίρεση τη συνεδρίαση της 16ης Αυγούστου (τζίρος άνω των 100 εκατ. ευρώ), σε όλες τις υπόλοιπες οι συναλλακτικοί τζίροι είναι πλήρως… απογοητευτικοί.

Το πρώτο, λοιπόν, το οποίο πρέπει να αλλάξει, ώστε να δούμε μια καλύτερη εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών, είναι η αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, μέσω της βελτίωσης των καθημερινών συναλλαγών.

Έτσι, για την υλοποίηση μιας πειστικής ανοδικής διαφυγής προς τις επόμενες αντιστάσεις απαιτείται γενναία αύξηση του τζίρου σε επίπεδα σταθερά άνω των 100 εκατ. ευρώ/ημέρα.

Στροφή στα εταιρικά

Την ίδια στιγμή, όσο πλησιάζουμε προς τον Σεπτέμβριο (απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις για τον Αύγουστο), η ειδησεογραφία καθίσταται ολοένα και πιο πλούσια – ενδιαφέρουσα.

Κόκκαλης: Το κερδισμένο στοίχημα, το μεγάλο ράλι και η επόμενη ημέρα στη Wall Street (;)

Χθες, για παράδειγμα, η Cenergy αναβάθμισε τους στόχους για το 2024, μετά τις ισχυρές επιδόσεις του α’ εξαμήνου, ενώ παράλληλα προανήγγειλε τη διενέργεια ΑΜΚ έως 200 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, είναι η σειρά της Motor Oil να ανακοινώσει οικονομικά μεγέθη της περιόδου, ενώ αύριο ακολουθούν οι Helleniq Energy και Austriacard.

Και την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI με τη διαγραφή της Motor Oil από τον Standard Greece, κάτι το οποίο αναμένεται να επιφέρει εκτόξευση των ροών κεφαλαίων.

Πτωτικός Αύγουστος

Ενόσω απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις για το τέλος του καλοκαιριού, ο Γενικός Δείκτης χάνει 3,1% σε επίπεδο Αυγούστου. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι έχει ανακτήσει τις απώλειες από τη βουτιά της 5ης Αυγούστου (-6,2%)

Βέβαια, ο πτωτικός Αύγουστος δεν αναιρεί τη μεγάλη εικόνα, η οποία παραμένει άκρως ικανοποιητική. Δεν είναι τυχαίο ότι, από τις αρχές του 2024, η απόδοση του κύριου χρηματιστηριακού δείκτη ανέρχεται σε +10,7%.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το 12άρι της Coca Cola, η απώλεια στην Intrakat και τα χαμηλά 5μήνου στη Sarantis

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)