Χωρίς ξεκάθαρη κατεύθυνση συνεχίζεται η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές και τους πωλητές να δίνουν μάχη για τον έλεγχο του προσήμου, στη «σκιά» των 1.400 μονάδων.
Παρά το θετικό ξεκίνημα, η απουσία διάθεσης για την ανάληψη ρίσκου και οι αυξανόμενοι φόβοι για τη Μέση Ανατολή δεν επιτρέπουν μια πειστική ανοδική διαφυγή άνω των κρίσιμων αντιστάσεων των 1.440 μονάδων.
Κι όλα αυτά, ενόσω η προσοχή των επενδυτών σταδιακά στρέφεται στα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων (Cenergy, Motor Oil, Helleniq Energy, Austriacard), αλλά και στην επικείμενη αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,08% και διαμορφώνεται στις 1.436,36 μονάδες, χάνοντας μόλις μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.437,68 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 12 μονάδες (από 1.435,92 έως 1.447,64 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 688.200 ευρώ αφορούν προσυμφωνημένο πακέτο στην Jumbo.
Στο ταμπλό, τώρα, η δεικτοβαρής μετοχή της Coca – Cola ενισχύεται στα 32 ευρώ, ενώ η Motor Oil κερδίζει 0,5%. Από την άλλη πλευρά, ο ΟΤΕ υποχωρεί κατά 1% και απομακρύνεται από τα 15 ευρώ. Απώλειες άνω του 1,5% εμφανίζουν, επίσης, οι Autohellas και Intrakat.
Χρηματιστήριο – Coca Cοla: «Κλείνει» στο 5% την απόσταση από τα υψηλά 4ετίας
Αμετάβλητες οι τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει την εικόνα στασιμότητας των τελευταίων ημερών, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,10% και τις 1.282 μονάδες.
Η μετοχή της Εθνικής περιορίζεται στο -0,40% και τα 7,982 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο -0,30% και τα 3,94 ευρώ, η μετοχή της Alpha διαπραγματεύεται στο -0,22% και το 1,5905 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ενισχύεται στο +0,43% και τα 2,094 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,11% και 3.509 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola διευρύνεται κατά +1,5% και επανέρχεται στα 32 ευρώ. Η μετοχή της Motor Oil έπεται στο +0,5%, προσεγγίζοντας τα 22 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Autohellas χάνει 2,2% και υποχωρεί στα 11,1 ευρώ. Πτώση κατά 1% παρουσιάζει η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία σβήνει ένα μέρος της χθεσινής ανόδου, ενώ ο ΟΠΑΠ αναδιπλώνεται κατά 0,9%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,35% και 2.283 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχωρίζει αρνητικά στο -1,5%, δοκιμάζοντας την αντοχή των στηρίξεων των 5 ευρώ. Απώλειες άνω του 1% καταγράφουν, επίσης, οι μετοχές των Lavipharm, ΕΧΑΕ, ΕΥΑΘ και Austriacard. Ο ΟΛΠ, ταυτόχρονα, χάνει 0,9%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Profile κερδίζει 1%, με τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ να αυξάνεται κατά 0,7%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 40 μετοχές κινούνται ανοδικά, 52 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 19 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 99,6 δισ. ευρώ.
Τουρισμός: Τα ρεκόρ καλλιεργούν το έδαφος για re-rating στο Χρηματιστήριο
Στροφή στα εταιρικά μεγέθη
Την επιστροφή των επενδυτών περιμένει διακαώς το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει να συσσωρεύει δυνάμεις και να παρουσιάζει καχεκτικούς συναλλακτικούς τζίρους, αξίας κάτω των 100 εκατ. ευρώ ημερησίως.
Έτσι, εδώ και μερικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται εγκλωβισμένος σ’ ένα στενό εύρος διακυμάνσεων, το οποίο έχει ως βάση τις 1.430 – 1.440 μονάδες, μην επιχειρώντας τη διάσπαση των κρίσιμων αντιστάσεων των 1.478 μονάδων.
Το κλίμα στασιμότητας, όπως φαίνεται και στη σημερινή συνεδρίαση, συνεχίζεται και σήμερα, αν και οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε συγκεκριμένες μετοχές, οι οποίες προσφέρουν… ειδήσεις, συνδράμουν στην προσπάθεια υπέρβασης των 1.440 μονάδων.
Μην ξεχνάμε ότι εντός της ημέρας περιμένουμε τα οικονομικά αποτελέσματα της Cenergy, ενώ αύριο ακολουθούν τα εξαμηνιαία μεγέθη της Motor Oil και την Πέμπτη της Helleniq Energy.
Κι όλα αυτά, ενόσω την Παρασκευή η εβδομάδα ολοκληρώνεται με την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI και τη μεταφορά της Motor Oil από τον βασικό δείκτη Standard Greece στον δείκτη Small Cap.
Από την άλλη πλευρά, όμως, η γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή φαίνεται ότι λειτουργεί ως αγκάθι στην ψυχολογία των traders, παρά την πρότερη ευφορία από το ξεκάθαρο σήμα μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων εκ μέρους της Federal Reserve.
Χρηματιστήριο: Αποδόσεις που… ζαλίζουν στη 2ετία – Οι μετοχές με ράλι άνω του +100%
Ενόσω απομένουν μόλις 3+1 συνεδριάσεις για το τέλος του καλοκαιριού, ο Γενικός Δείκτης χάνει περίπου 2,7% σε επίπεδο Αυγούστου, αν και έχει ανακτήσει τις απώλειες από τη βουτιά της 5ης Αυγούστου (-6,2%)
Ωστόσο, παρά τον διαφαινόμενα αρνητικό 8ο μήνα του έτους, από τις αρχές του 2024 η απόδοση του κύριου χρηματιστηριακού δείκτη παραμένει σε διψήφια επίπεδα, καθώς αυτήν την στιγμή ανέρχεται σε +11,1%.
Ορόσημο για την ελληνική αγορά αποτελεί, επίσης, η επιστροφή της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου άνω των 100 δισ. ευρώ. Σήμερα, πριν την έναρξη των συναλλαγών υπολογιζόταν σε 99,6 δισ. ευρώ.
Στασιμότητα σε Ευρώπη, Wall
Στο εξωτερικό, τώρα, με την ένταση στη Μέση Ανατολή να επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα, οι αγοραστές επιδίδονται σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, οδηγώντας τις μετοχές σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται ανεπαίσθητα στο +0,02% και τις 518 μονάδες, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να βρίσκεται στο +0,15%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια της Wall Street είναι σχεδόν αμετάβλητα.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)