Skip to main content

Χρηματιστήριο: Με επιλεκτικές αγορές δοκιμάζει τις 1.440 μονάδες

×ÑÇÌÁÔÇÓÔÇÑÉÏ (EUROKINISSI/ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ ÓÙÔÇÑÇÓ)

Συνεχίζεται η συσσώρευση στην ελληνική αγορά

Τη συσσώρευση δυνάμενων συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιλεκτικές τοποθετήσεις πέριξ των αντιστάσεων των 1.440 μονάδων.

Είναι σαφές ότι ενόσω το διεθνές περιβάλλον παραμένει επιφυλακτικό λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, η ελληνική αγορά θα δυσκολεύεται να εκδηλώσει μια πειστική ανοδική κίνηση, η οποία θα αλλάξει την ψυχολογία της.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η Αθήνα εξακολουθεί να διατηρεί το -έστω και οριακά- θετικό momentum, το οποίο έχει επαναφέρει τη συνολική μέση απόδοση του 2024 σε επίπεδα άνω του +11%, ρίχνοντας στο -4% την απόσταση από τα φετινά υψηλά (1.502 μονάδες).

Πιο συγκεκριμένα, στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή αύξηση κατά 0,28% και διαμορφώνεται στις 1.441,75 μονάδες, κερδίζοντας τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.437,68 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.437,99 έως 1.441,93 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 2,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, η δεικτοβαρής μετοχή της Coca – Cola ενισχύεται άνω των 32 ευρώ, δίνοντας ώθηση και στην υπόλοιπη αγορά, όπου η Intralot συνεχίζει την αναρρίχηση προς το 1,2 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι ΟΠΑΠ – ΔΕΗ.

Στάσιμες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει την εικόνα στασιμότητας των τελευταίων ημερών, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο +0,03% και τις 1.284 μονάδες.

Η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται στο +0,28% και τα 3,963 ευρώ, η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο +0,19% και τα 2,089 ευρώ, η μετοχή της Alpha είναι αμετάβλητη στο 1,59 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής υποχωρεί στο -0,15% και τα 8,002 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,15% και 3.509 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola διευρύνεται κατά +1,4% και επανέρχεται στα 32 ευρώ. Σαράντης και Ελλάκτωρ ακολουθούν στο +1%, ενώ οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco και Jumbo ενισχύονται κατά τουλάχιστον 1%. Στον αντίποδα, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ χάνουν από 0,3%. Σε οριακά αρνητικό έδαφος βρίσκεται και η Cenergy, η οποία το απόγευμα δημοσιεύει τα μεγέθη του α’ εξαμήνου.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,06% και 2.290 μονάδες), η μετοχή της Intralot ξεχωρίζει θετικά στο +1% και το 1,2 ευρώ, συνεχίζοντας την πορεία σύγκλισης με τα υψηλά 6ετίας (1,27 ευρώ). Η μετοχή της Dimand, παράλληλα, διευρύνεται στο +1,1% και τα 9,80 ευρώ. Αντίθετα, οι μετοχές των Intrakat και Optima οπισθοχωρούν κατά τουλάχιστον 0,6%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 52 μετοχές κινούνται ανοδικά, 21 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ έξι μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 99,9 δισ. ευρώ. 

Τουρισμός: Τα ρεκόρ καλλιεργούν το έδαφος για re-rating στο Χρηματιστήριο

Εν αναμονή της επιστροφής των επενδυτών

Την επιστροφή των επενδυτών περιμένει διακαώς το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει να συσσωρεύει δυνάμεις και να παρουσιάζει καχεκτικούς συναλλακτικούς τζίρους, αξίας κάτω των 100 εκατ. ευρώ ημερησίως.

Έτσι, εδώ και μερικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται εγκλωβισμένος σ’ ένα στενό εύρος διακυμάνσεων, το οποίο έχει ως βάση τις 1.430 – 1.440 μονάδες, μην επιχειρώντας τη διάσπαση των κρίσιμων αντιστάσεων των 1.478 μονάδων.

Το κλίμα στασιμότητας, όπως φαίνεται και στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, συνεχίζεται και σήμερα, αν και οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε συγκεκριμένες μετοχές, οι οποίες προσφέρουν… ειδήσεις, συνδράμουν στην προσπάθεια υπέρβασης των 1.440 μονάδων.

Μην ξεχνάμε ότι εντός της ημέρας περιμένουμε τα οικονομικά αποτελέσματα της Cenergy, ενώ αύριο ακολουθούν τα εξαμηνιαία μεγέθη της Motor Oil και την Πέμπτη της Helleniq Energy.

Κι όλα αυτά, ενόσω την Παρασκευή η εβδομάδα ολοκληρώνεται με την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI και τη μεταφορά της Motor Oil από τον βασικό δείκτη Standard Greece στον δείκτη Small Cap.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή φαίνεται ότι λειτουργεί ως αγκάθι στην ψυχολογία των traders, παρά την πρότερη ευφορία από το ξεκάθαρο σήμα μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων εκ μέρους της Federal Reserve.

Χρηματιστήριο: Αποδόσεις που… ζαλίζουν στη 2ετία – Οι μετοχές με ράλι άνω του +100%

Ενόσω απομένουν μόλις 3+1 συνεδριάσεις για το τέλος του καλοκαιριού, ο Γενικός Δείκτης χάνει περίπου 2,7% σε επίπεδο Αυγούστου, αν και έχει ανακτήσει τις απώλειες από τη βουτιά της 5ης Αυγούστου (-6,2%)

Ωστόσο, παρά τον διαφαινόμενα αρνητικό 8ο μήνα του έτους, από τις αρχές του 2024 η απόδοση του κύριου χρηματιστηριακού δείκτη παραμένει σε διψήφια επίπεδα, καθώς αυτήν την στιγμή ανέρχεται σε +11,1%.

Ορόσημο για την ελληνική αγορά αποτελεί, επίσης, η επιστροφή της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου άνω των 100 δισ. ευρώ. Σήμερα, πριν την έναρξη των συναλλαγών υπολογιζόταν σε 99,6 δισ. ευρώ.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, με την ένταση στη Μέση Ανατολή να επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα, οι αγοραστές επιδίδονται σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, οδηγώντας τις μετοχές σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται οριακά στο +0,25% και τις 519 μονάδες, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να βρίσκεται στο +0,5%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια της Wall Street είναι σχεδόν αμετάβλητα.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η «μάχη» για τη 2η θέση, το τέλος (;) της παρένθεσης στον ΟΤΕ και η «υπνηλία» της Austriacard

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)