Skip to main content

Χρηματιστήριο: Βήμα… σημειωτόν οι επενδυτές, σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος

INTIME – NEWS

Στην περιοχή μεταξύ 1.430 και 1.440 μονάδων συνεχίζεται η μεταβολή του Γ.Δ.

Τη στρατηγική του… βήματος σημειωτόν συνεχίζει και σήμερα (26/8) το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον εξακολουθεί να εμφανίζει μια καχεκτική – μη ικανοποιητική εικόνα.

Κάπως έτσι, οι επενδυτές φαίνεται ότι επιλέγουν να συσσωρεύσουν δυνάμεις στα τρέχοντα επίπεδα, μην επιχειρώντας να διασπάσουν τις αντιστάσεις των 1.440 μονάδων και παραμένοντας στην περιοχή των 1.430 μονάδων.

Σ’ αυτό ενδεχομένως διαδραματίζει ρόλο αφενός η σημερινή αργία στο Λονδίνο, αφετέρου το τεταμένο κλίμα στη Μέση Ανατολή, το οποίο αίρει την ευφορία από την προοπτική μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων. 

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, στην πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή αύξηση κατά 0,17% και διαμορφώνεται στις 1.435,04 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.432,60 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 1.430,06 έως 1.438,87 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 28 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,4 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, ο ΟΤΕ επιστρέφει σε θετικό έδαφος, επανερχόμενος σε τροχιά προς τα 15 ευρώ, με την Intralot να κάνει ράλι άνω του +3%, χάρη στην προσθήκη στον Mid Cap του FTSE Russell. Από την άλλη πλευρά, η Εθνική οπισθοχωρεί κατά τουλάχιστον 1%.

Χρηματιστήριο – Intralot: Ράλι σχεδόν +4%, η καλύτερη συνεδρίαση του 2μήνου

Στάσιμες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης είναι σχεδόν αμετάβλητος, καθώς βρίσκεται στο -0,03% και τις 1.281 μονάδες, με αποτέλεσμα η απόσταση από τα φετινά υψηλά των 1.354 μονάδων να καθορίζεται στο -5,5%.

Η μετοχή της Εθνικής αναδιπλώνεται στο -1,16% και τα 8,024 ευρώ, η μετοχή της Eurobank είναι σταθερή στα 2,076 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται στο +0,82% και τα 3,926 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha ακολουθεί στο +0,69% και το 1,60 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,15% και 3.497 μονάδες), η μετοχή του ΟΤΕ διευρύνεται στο +1,8% και τα 14,9 ευρώ, με τις μετοχές των Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Jumbo να κερδίζουν πέριξ του +1%. ΔΕΗ – ΔΑΑ – Αutohellas, από την πλευρά τους, βρίσκονται έως το +0,7%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Viohalco αναδιπλώνεται στο -1,1% και τα 5,9 ευρώ, πληρώνοντας το μάρμαρο για τη διαγραφή από τον Large Cap του FTSE Russell. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των Coca – Cola και ΟΠΑΠ χάνουν από 0,5%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,80% και 2.283 μονάδες), η μετοχή της Intralot ξεχωρίζει θετικά στο +3,8% και το 1,19 ευρώ, μετά την εισαγωγή στον δείκτη Mid Cap του FTSE Russell. Κατά 3% αναρριχάται και η μετοχή της Intracom, ενώ οι μετοχές των Optima και ΕΥΑΘ κερδίζουν τουλάχιστον +2%. Αντίθετα, οι μετοχές των Lavipharm, Intrakat και Dimand οπισθοχωρούν άνω του -1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 49 μετοχές κινούνται ανοδικά, 51 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 99,4 δισ. ευρώ.  

Πανίκος Νικολάου: Ο άνθρωπος που ξαναφέρνει την Τρ. Κύπρου στην Αθήνα

Θέλει να μαζέψει τις απώλειες του Αυγούστου

Στην τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου εισέρχεται το Χρηματιστήριο, με τους αναλυτές να ευελπιστούν ότι οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα αμερικανικά επιτόκια, η σταθεροποίηση του διεθνούς περιβάλλοντος και η σταδιακή «αναθέρμανση» του εγχώριου ενδιαφέροντος θα συνδράμουν στη βελτίωση της ψυχολογίας των επενδυτών, οι οποίοι δίνουν τη δική τους «μάχη» για να «μαζέψουν» τις απώλειες του τρέχοντος μήνα.

Αυτήν την στιγμή, και έχοντας μπροστά του 4+1 ολόκληρες συνεδριάσεις μέχρι να ρίξει τίτλους τέλους στο φετινό καλοκαίρι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες της τάξης του 3,1% σε σχέση με το κλείσιμο της 31ης Ιουλίου (1.478 μονάδες). Ωστόσο, τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν σαφώς χειρότερα, αν αναλογιστούμε το μεγάλο sell off της «Μαύρης Δευτέρας» της 5ης Αυγούστου, όταν ο Γ.Δ. βούλιαξε κατά -6,27% μέσα σε λίγες ώρες.

Από εκείνη την ημέρα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης «τρέχει» ένα ράλι κατά τουλάχιστον 6,7%, κάτι το οποίο έχει επαναφέρει τη μέση φετινή απόδοση της εγχώριας αγοράς σε διψήφια επίπεδα (+10,78%). Αυτό καταδεικνύει ότι, παρά τον μέχρι στιγμής καχεκτικό ημερήσιο συναλλακτικό τζίρο, το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε τροχιά ανάκτησης της αυτοπεποίθησής του.

«Είναι θετικό σημάδι για την ωρίμανση του Χ.Α. η γρήγορη ανάκτηση των απωλειών και η “αλλαγή σελίδας” μετά το κραχ» σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος αναλυτής. Κι όλα αυτά, ενόσω βρισκόμαστε μία «ανάσα» πριν φθάσουμε στον «βαρύ» και γεμάτο ειδήσεις Σεπτέμβριο, ο οποίος εν πολλοίς θα καθορίσει τη μεσο-μακροπρόθεσμη τάση.

Σίγουρα, μια ενδεχόμενη υπέρβαση των 1.440 μονάδων θα συνδράμει στη βελτίωση της ψυχολογίας, υποστηρίζοντας μια περαιτέρω άνοδο προς τον στόχο των 1.478 μονάδων. Από την άλλη πλευρά, οι 1.400 μονάδες συνιστούν το πρώτο «ανάχωμα» σε περίπτωση οπισθοχώρησης, με τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (1.393 μονάδες) να συμπίπτει με τη βασική στήριξη.

Πάντως, δεν αποκλείεται, εφόσον δεν βοηθήσει και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, να δούμε μια διατήρηση του σκηνικού… stock-picking, αποφυγής ανάληψης ρίσκου και απουσίας «ζωηρού» ενδιαφέροντος, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει τη συσσώρευση γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα, έως ότου υπάρξει ένα ισχυρός καταλύτης, ο οποίος θα αλλάξει το momentum της αγοράς, αξιοποιώντας τα θεμελιώδη μεγέθη αλλά και τις ελκυστικές αποτιμήσεις.

Χρηματιστήριο – Blue Chips: Ποιες μετοχές (μάλλον) αδικούνται από το ταμπλό

Μέσα στην εβδομάδα, πάντως, ξεκινούν εκ νέου οι ανακοινώσεις των εισηγμένων για τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου. Από το καλεντάρι ξεχωρίζουν οι δημοσιεύσεις των Helleniq Energy (29/8), Motor Oil (28/8) και Cenergy (27/8), οι οποίες συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ιδίως εφόσον προκύψει αναθεώρηση του guidance εκ μέρους των διοικήσεων.

Επίσης, στο τέλος της εβδομάδας, έχουμε και την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, με τη μετοχή της Motor Oil να υποβιβάζεται από τον Standard Greece στον Small Cap, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε μια μίνιμουμ μείωση των ελληνικών μετοχών στον βασικό δείκτη (από 10 σε εννέα).

Στασιμότητα σε Ευρώπη, Wall

Μετά την ευφορία που προκάλεσαν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Federal Reserve, οι οποίες άνοιξαν τον δρόμο για την πρώτη μείωση επιτοκίων από την εποχή της πανδημίας, το τεταμένο κλίμα στη Μέση Ανατολή έρχεται να «ψαλιδίσει» τις αγοραστικές διαθέσεις των επενδυτών.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει οριακές μεταβολές (+0,03%), παραμένοντας στην περιοχή των 518 μονάδων, ενώ ο γερμανικός DAX χάνει 0,2%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια της Wall Street προμηνύουν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το «μάζεμα» μετοχών στη ΔΕΗ και η αντικαταστάτρια της Άννας στην Coca Cola

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)