Skip to main content

Χρηματιστήριο – Μετοχές: Ποιες κέρδισαν και ποιες… έχασαν από το φετινό καλοκαίρι

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Οι 7+2 μετοχές που ξεχώρισαν και οι «4» με διψήφιες απώλειες

Σχεδόν αμετάβλητος έχει μείνει ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών μέσα στο τελευταίο τρίμηνο, το οποίο συμπίπτει με τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες του έτους, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία χρονιά ότι εν μέσω θέρους οι επενδυτές αρνούνται να αναλάβουν επιπλέον ρίσκο.

Βέβαια, υπάρχουν αρκετές μετοχές της Υψηλής και της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, οι οποίες καταφέρνουν να υπερ-αποδώσουν και να αποτελέσουν την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Οι 7+2 μετοχές που ξεχωρίζουν

Είναι ενδεικτικό ότι η μετοχή της Cenergy, κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, πετυχαίνει αθροιστική άνοδο της τάξης του 10%, έχοντας φθάσει πρόσκαιρα έως το ψυχολογικό όριο των 10 ευρώ.

Κατά τουλάχιστον +10% ενισχύεται την καλοκαιρινή περίοδο και η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία έχει επιστρέψει άνω των 16 ευρώ, αφήνοντας πίσω τα χαμηλά έτους των 14,2 ευρώ (21/6).

Χρηματιστήριο: Αποδόσεις που… ζαλίζουν στη 2ετία – Οι μετοχές με ράλι άνω του +100%

Από εκεί και πέρα, με εντυπωσιακό ρυθμό συνεχίζεται η «αντεπίθεση» του ΟΤΕ, η οποία στο τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου σημειώνει αύξηση σχεδόν 9%, καθιστώντας σαφές ότι τα χαμηλά των 12 – 13 ευρώ ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Η μετοχή της Titan Cement, από την πλευρά της, φιγουράρει σταθερά στα επίπεδα ρεκόρ των 33 ευρώ, μετρώντας κέρδη 8,7% σε σχέση με τα τέλη του Μαΐου.

Όσον αφορά τις τράπεζες, η μετοχή της Πειραιώς διευρύνεται κατά 8% στο χρονικό διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου, επανερχόμενη σε τροχιά σύγκλισης με το ψυχολογικό σημείο των 4 ευρώ.

Η Lamda Development, επίσης, ανακάμπτει άνω των 7 ευρώ και κερδίζει 6%, ενώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, χάρη στο +5,3% του τελευταίου τριμήνου, υπερβαίνει το όριο των 17,5 ευρώ (υψηλά 24 ετών).

Ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να γίνει στις «μεσαίες» μετοχές των Dimand και Κρι – Κρι.

Η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, μετά τη βουτιά στα χαμηλά των 8 ευρώ, έχει επιστρέψει στις παρυφές των 10 ευρώ, χάρη σ’ ένα ράλι +15,5% κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η γαλακτοβιομηχανία, τέλος, «τρέχει» με ρυθμό +10,8% από τα τέλη Μαΐου, σκαρφαλώνοντας στα επίπεδα – ρεκόρ των 12 ευρώ.

Διψήφια πτώση για «4»

Από την άλλη πλευρά, διψήφιες απώλειες εμφανίζουν οι μετοχές των Jumbo, Ελλάκτωρ, Helleniq Energy και Motor Oil, οι οποίες δεν έζησαν και το ιδανικότερο… καλοκαίρι -η κάθε μία για τον δικό της ξεχωριστό λόγο.

Η Jumbo, η οποία πλήρωσε το μάρμαρο της καθοδικής αναθεώρησης του guidance, χάνει 14,3%, η Ελλάκτωρ υποχωρεί κατά 18% λόγω της επιστροφής κεφαλαίου 0,50 ευρώ, ενώ τα δύο διυλιστήρια μειώνονται από 14% έως 18% εξαιτίας της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη του 2023.

Οι μετοχές που ξεχώρισαν στο τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου

• Dimand +15,5%
• Κρι Κρι +10,8%
• Cenergy +10,2%
• ΟΠΑΠ +10,2%
• ΟΤΕ +8,7%
• Titan Cement +8,7%
• Τρ. Πειραιώς +8,0%
• Lamda Development +6%
• ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +5,3%

Χρηματιστήριο – Blue Chips: Ποιες μετοχές (μάλλον) αδικούνται από το ταμπλό

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)